10 august, București: miting neautorizat, jandarmii intră în forță după ce sunt agresați toată ziua, poporul decide că a fost abuz și plânge pe umerii celor „gazați”. 4 noimbrie, Dărmănești: centrul localității este blocat de un miting neautorizat al unor persoane venite să-și recupereze co-etnicul reținut după ce accidentase mortal o fetiță de șapte ani.
Nu există forțe de ordine iar poporul decide că era nevoie de jandarmi pentru că s-a blocat circulația, și așa mai departe. Deși sunt două cazuri similare (bine, este o diferența de scară), reacția publicului este, însă, diferită. În primul caz se blamează existența și acțiunea forțelor de ordine, în al doilea se blamează inexistentă acestora. Rămân consecvent ideii că la 10 august intervenția a fost necesară, deși tardivă.
Excesele câte or fi fost, să le judece instanța, fie că au venit din partea protestatarilor, fie din partea forțelor de ordine. Problema este de ce duminică noapte nu au fost chemate forțe de ordine care să elibereze strada și să țină mulțimea sub control? Să asediezi sediul poliției, chiar și fără să te manifești neapărat agresiv, nu mi se pare în regulă.
Poliția este o instituție a Statului și este învestită cu puterea de a cerceta un accident de circulație. Statul trebuie să-și protejeze instituția pentru ca această să poată da răspunsuri fără să fie influiențată din exterior, de rudele sau co-etnicii celui acuzat.
Statul trebuie să arate că nu reacționează la intimidări și că aceia care încearcă să intimideze o instituție a sa este descurajat și pedepsit. Este îmbucurător, desigur, că polițiștii din Dărmănesti și-au văzut de anchetă, dar era bine pentru situația din zona să se arate că încă mai există Stat.
Pentru că, presupun, că jandarmii nu au fost trimiși de frică să nu se escaladeze situația; dar situația deja este în fierbere din cauza unor cetățeni de etnie roma care încalcă frecvent normele de conviețuire și legile țării.
Iar populația majoritară vede că nu se iau măsuri când romii fură lemne sau încalcă legislația rutieră. De aici până la un conflict interentic nu mai este mult, mai ales în condițiile în care ambele părți constată că Statul nu mai există.
Iar Statul constată că nu poate interveni deoarece forța sa de represiune – Jandarmeria – este contestată pentru că unii au interese politice și-și fac o platforma electorală din crucificarea jandarmilor.