Cu soare in priviri si cu bucurie in suflet au petrecut moinestenii in week-end-ul trecut, când in orasul petrolistilor au avut loc „Zilele municipiului Moinesti”. Deschiderea intregului sirag de manifestari culturale si sportive a avut loc la Sala Mare a Primariei, unde au fost felicitate 46 de familii pentru implinirea a 50 de ani de casatorie. Festivitatea a prilejuit si savârsirea unei slujbe religioase, sarbatoritilor urându-li- se „sanatate, bucurii, prosperitate si toate cu folos!”
Primarul Moinestiului, Viorel IIie i-a indemnat pe cei care la o venerabila vârsta au trecut de 50 de ani de casnicie sa uite de toate necazurile si neimplinirile vietii si sa reuseasca sa isi refaca puterile pentru a continua lupta in confruntarea cu fiecare zi. „Sa fiti cel putin la fel de zâmbitori, de veseli si cu sperante pentru viitor in toate zilele care vor urma. Va doresc multa sanatate, sa va bucurati de familie, de nepoti si cu totii impreuna sa avem o viata mai buna”, a declarat primarul Viorel Ilie sarbatoritilor, intre care s-au aflat si Eva si Mircea Manea, casatoriti in anul 1951 si felicitati pentru implinirea a 63 de ani de când sunt impreuna.
Colocviile Societatii Cultural – Artistice „Tristan Tzara”, ce au avut loc la Biblioteca Municipala „Stefan Luchian” au adus un profund omagiu profesorului Vasile Robciuc, ce cu mult entuziasm a realizat al treilea volum „Tristan Tzara”. Daca mentionam ca cele trei volume insumeaza peste 2500 de pagini, in limbi de circulatie internationala, trebuie sa evidentiem si cuvintele criticului bacauan Petre Isachi, prezent la acest colocviu:”Profesorul Vasile Robciuc este o personalitate reala, cu un tonus deosebit si o vitalitate angrenanta. Caietele ‘Tristan Tzara’ impresioneaza prin simfonismul gândirilor avangardei, prin apropierea si mai ales diferentierea de retorica strazii. Ele exprima non- conformismul la ceea ce inseamna libertatea de expresie”. Notam faptul ca la aceste colocvii au participat actorul bacauan Stelian Preda, profesorii Cristina Popescu, Oana Puscasu si alti invitati.
Ca alte evenimente culturale de marca a „Zilelor Municipiului Moinesti” mai mentionam desfasurarea Festivalului de folclor „Moinesteanca”( la care au fost prezente formatii muzical – coregrafice din 15 judete ale tarii si din Bulgaria si Republica Moldova, ce au strabatut si principalele strazi moinestene intr-o autentica parada a portului si dansului popular) si vernisajul expozitiei Taberei de pictura si sculptura, ce a avut loc in localitate. Viorel Costea, purtatorul de cuvânt al Primariei Moinesti si un apropiat al evenimentelor culturale „de suflet” din acest municipiu ne-a declarat:” la Tabara de creatie, care a avut loc intre 9 august si 7 septembrie au participat artistii plastici Dan Palade (seful Sectiei Restaurare la Muzeul Banatului din Timisoara), Vlad Ciobanu (profesor universitar), Ion Vasâi, Dumitru Macovei, Alina Elena Lupascu (din Moinesti), Sabin Gârea (din Bacau), Stefan Bandalac (din Bucuresti), Lucian Tudorache (din Piatra Neamt). De asemenea au participat si artistii plastici Vladimir Teutu si Ludmila Bogdan, din Cernauti (Ucraina).
Vernisajul expozitiei acestei tabere a avut loc la Galeria de arta <