25 noiembrie 2024

Mii de bacauani au participat la beatificarea Episcopului Martir Anton Durcovici

Gara Bacau a fost neincapatoare, sâmbata dimineata, la ora 06.00. A fost ora când credinciosii catolici au inceput sa urce in trenul Regio Adjud – Bacau – Roman – Iasi, „Trenul beatificarii”, cum a fost denumit, special inchiriat pentru marele eveniment de la Iasi.

In paralel, din fata Catedralei Catolice din centrul Bacaului, alte zeci de microbuze si autocare au fost puse la dispozitia celor care au vrut sa participe la intreaga manifestare. Si de acolo au plecat spre capitala Moldovei, inca 3.000 de persoane.



Pe peronul garii au venit bacauani din toate zonele judetului – din Bacau, Cleja, Faraoani, Valea Mare, Letea Veche, Sanduleni, Balcani, Racaciuni, Sascut, Scorteni. Inca de la 5.45 au inceput sa apara grupuri – grupuri, bine organizate, cu pelerini entuziasmati ca au ocazia sa traiasca momente unice pentru ei.

„Este pentru prima oara in viata noastra când participam la un astfel de eveniment. Am emotii, dar sunt sigura ca voi trai momente deosebite, pe care nu o sa le uit niciodata”, ne-a spus Anghelina Iancu, din satul Birzulesti, inainte de a urca in vagonul 6, unde avea loc. Tineri, oameni in vârsta, femei, barbati, copii, fiecare si-a ocupat, rând pe rând, locul in vagoane, astfel incât, la 06.45, când trenul s-a pus in miscare, toti cei 1.200 de bacauani erau imbarcati.

„Ne-am organizat cu totii. Suntem un grup de tineri. Ne-am trezit de la 4.00 dimineata, dar am ales trenul ca e mult mai frumos. Este un eveniment unic, pentru noi si Biserica catolica. Ma bucur ca pot sa particip”, a spus si Petru Carol Bolog, un tânar de 18 ani. Pe parcurs, si la Roman, alti credinciosi s-au alaturat bacauanilor.

DSC_0959

„S-a inchiriat o garnitura cu 13 vagoane, iar cu acest tren special vor circula peste 4.000 de persoane din intreaga Moldova. Este o zi minunata, de neuitat pentru noi toti, pentru intreaga comunitate catolica.”
pr. Lucian Adam, insotitor de grup

Sfânta Liturghie si Ritualul Beatificarii

Iasiul a imbracat sâmbata haine de sarbatoare. Pelerini din intreaga tara si de peste hotare au facut neincapator Stadionul Municipal „Emil Alexandrescu” din Copou. Am mers impreuna cu actorii de la Teatrul din Clopotnita cu un microbuz pus la dispozitie de Decanatul Romano-Catolic de Bacau. Sfânta Liturghie a inceput fix la ora 11. 00, fiind transmisa in direct la TVR. Dintre oficiali a fost prezent Premierul Victor Ponta, cardinali, arhiepiscopi, episcopi.

Celebrantul principal al Liturghiei de beatificare a fost eminenta sa cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor de la Vatican. In prima parte, liturghia cuvântului, s-au citit lecturi din Sfânta Scriptura si s-a rostit predica. Procesiunea cu ministranti, in fata fiind slujitorul cu crucea procesuala, urmata de preoti, episcopi si cardinali s-a indreptat spre altar. Actul penitential prin care se cere iertare lui Dumnezeu pentru toate pacatele facute a inceput prin intonarea primului cântec Din Missa de Angelis – Doamne indura-te! Ritualul beatificarii a inceput prin cererea episcopului de Iasi, Petru Gherghel, pentru beatificarea episcopului Anton Durcovici.

DSC_0939

A urmat apoi prezentarea biografiei acestuia si citirea Scrisorii apostolice privind beatificarea. S-a dezvelit imaginea Fericitului Anton Durcovici in timp ce corul si multimea au aclamat de trei ori Amin. De acum oficial poate fi numit Fericit. Ritualul a continuat cu procesiunea cu relicva fericitului la altar si cuvântul de multumire adresat Sfântului Parinte Papa Francisc si a reprezentantului sau din partea PS Petru Gherghel. In partea a doua, liturghia euharistica a avut loc prezentarea darurilor, procesiunea ofertoriala. Se duce in procesiune potirul, pixida cu ostiile care au fost binecuvântate, apa si vinul si alte daruri. A fost pregatit altarul pentru celebrarea sfintei Euharstii.

Cardinalul Angelo Amato a rostit rugaciunea asupra darurilor. Dupa prezentarea trupului si sângelui Domnului, cei aproximativ o suta de preoti si diaconi au mers sa-i impartaseasca pe credinciosi. Dupa rugaciunea de Impartasanie PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, a adus Cuvântul de multumire. Ritualul s-a incheiat prin iesirea procesiunii in sens invers de cum s-a intrat la inceputul sfintei Liturghii, in timp ce se cânta Dumnezeule preasfânt, Cristos a inviat si Regina coeli. Organizarea a fost ireprosabila.

Nelu Bisca
Roxana Neagu

„Pentru noi martiriul lui Anton Durcovici reprezina o adevarata lectie de curaj, tarie si daruire pentru slava lui Dumnezeu, binele sufletelor si fericirea intregului popor. El ne-a lasat un testament al iubirii si daruirii, indemnându-ne sa ne incredem in cel care s-a jertfit ca un miel nevinovat si care a invins prin crezul sau. Adunam la buchetul florilor din luna mai o alta floare care a inflorit la 17 mai 1888, ca marturisitor, martir si fericit, floarea Bisericii noastre locale, vrednicul pastor si episcop Anton Durcovici”.
Petru Gherghel, episcop de Iasi

+ Galeria foto



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014