4 ianuarie 2025

GALERIE FOTO: “Privighetorile Zeletinului”, o viata daruita cântecului românesc

S-au scris de-a lungul a peste 40 de ani, sute de pagini de reportaje, cronici, interviuri, stiri, editoriale, aproape toate posturile de radio si televiziune din Moldova, din România, din tari de pe aceeasi latitudine culturala au realizat emisiuni cu si despre un “fenomen”, vazut, auzit, povestit, inregistrat.

In toti acesti ani – cred – dupa cum spunea si re-spunea Ion Fercu, in Desteptarea, in Ateneu, in alte reviste de cultura, au fost epuizate toate superlativele care pot innobila un om, o idee, o institutie de cultura fara personalitate juridica, dar cu supremul certificat care atesta Dragostea, Iubirea, Daruirea, Credinta, Profesionalismul, Altruismul, Jertfa, Talentul, Sacrificiul, risipa de Frumusete si Recunostinta. “Daca as fi primarul acestei localitati, as ridica o statuie, inalta pâna la ceruri, pe care voi scrie adânc “Nicolae Popa. Parintele fabulosului ansamblu folcloric “Priveghetorile Zeletinului”.



Podu Turcului – 2016”, a spus profesorul si gazetarul Ion Fercu, la un eveniment care a avut loc sâmbata, 7 mai, de la ora 11.00, la Complexul “Decebal” din Bacau, in centrul caruia a fost lansarea volumului “Ansamblul Folcloric “Privighetorile Zeletinului” – O viata daruita cântecului românesc”, semnat de Nicolae Popa, profesorul, pedagogul, dirijorul, impatimitul de folclor, devenit, impreuna cu cel mai frumos, longeviv, talentat ansamblu de muzica populara, format din elevi, o legenda. Intrarea in legenda este atestata si de volumul aparut si lansat de Editura Fundatiei Culturale Cancicov, lucrat, scris, de Nicolae Popa in mai bine de 10 ani. Au venit, cu invitatie sau fara mare protocol la sarbatoarea cartii, a ansamblului, a profesorului si dirijorului, dar mai ales a copiilor, membri ai orchestrei, grupului vocal, solisti instrumentisti sau vocali, oameni din toate colturile tarii, din Sibiu, Vaslui, Iasi, Bacau, Onesti, Bucuresti, folcloristi, etnografi, artisti plastici, preoti, scriitori, oameni de afaceri, gazetari de la posturi de radio si televiziune, de la ziare si reviste de profil.

Manifestarea s-a desfasurat sub egida Fundatiei Culturale “Georgeta si Mircea Cancicov”, a Cenaclului Avangarda XXII, conduse de poetul Victor Munteanu, care a declarat in deschiderea evenimentului: “Cartea nu este o lucrare stiintifica, de exegeza, si nici macar jurnalul unui dirijor si formator de constiinte in materie de educatie muzicala, ci o marturie a unui destin singular care tine deasupra Carpatilor steagul demnitatii neamului românesc!”

Volumul, de 494 de pagini, cuprinde marturii, amintiri, reportaje, interviuri din presa scrisa, audio si video, declaratii, publicate si inregistrate in cei peste 40 de ani de activitate ai Ansamblului Folcoric “Privighetorile Zeletinului” Podu Turcului.

De asemenea, cititorii pot trai si retrai cele mai importante momente din viata ansamblului, ale dirijorului Nicolae Popa, emotiile si peripetiile din sutele de concerte, turnee in tara si strainatate, bucuria premiilor si diplomelor de merit obtinute in cursul anilor de prestigiosul ansamblu scolar din Podu Turcului, localitate devenita simbol al promovarii folclorului si traditiilor noastre populare din acea parte de tara. Spuneam la inceput ca au fost epuizate toate metaforele si superlativele care pot defini munca unui om intr-o viata, se pare ca mai sunt inca suficiente reserve, unele pot fi descoperite in frumoasa carte de istorie ”Privighetorile Zeletinului” – o viata daruita cântecului românesc”, despre care acelasi Ion Fercu, “nasul” actualei denumiri a ansamblului, neobosit sustinator, prin scris si povata al acestui miracol de pe Valea Zeletinului, spunea la lansare:

“Miracolul nu intra decât in viata acelora care cred in el. Aici, la Podu Turcului si-au dat mâna doua miracole: omul si dirijorul Nicolae Popa, pe de o parte, iar pe de alta parte, acesti magnifici copii, 500 la numar, in cei 40 de de ani de fiintare, care au dat nastere celei mai minunate povesti de dragoste, pe care am citit-o vreodata. O recomand tuturor celor care mai cred in miracole, in dragoste si iubire, in sacrificiu, daruire sI…povesti fara sfârsit”.

[wonderplugin_gallery id=”528″]

Cu detalii, declaratii, scurte interviuri, in editia de luni a ziarului DESTEPTAREA.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img