18 noiembrie 2024

Eveniment editorial la armeni, acasa. Meditatii despre predestinare

Scriitorul Doru Kalmuski, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor care isi surprinde mereu cititorii, nu numai prin subiectele cartilor, dar si prin locurile inedite alese pentru lansare, si-a prezentat recenta aparitie ediotriala: “Patru meditatii despre predestinare” la sediul Uniunii Armenilor, filiala Bacau. Prima intrebare adresata autorului a fost, normal, de ce aceasta locatie?

“Lansarea nu este intâmplatoare aici, la sediul filialei locale a Uniunii Armenilor din România, deoarece toata viata mea a fost marcata de aceasta natie, de acest popor. M-am nascut intr-o casa de armeni, Kalustian, ulterior, la Dinamo Bucuresti, unde am facut sport de performanta, am avut ca antrenor un armean, Markizian se numea, debutul in literatura l-am facut la “Cartea Româneasca”, iar redactor de carte a fost Magdalena Bedrosian, apoi am avut coleg de seviciu pe Gabi Sahaghian. M-am simtit foarte bine printre acesti oameni, onesti, cinstiti, curajosi, loiali si lipsiti de ipocrizie. De aceea am ales sa fiu aici, dar si dintr-un spirit de fronda, prin faptul ca românii nu asa ceva, sa vedeti aici cum isi respecta traditiile, istoria acesti oameni, este o insertie de bine in natiunea noastra a acestui popor.”



Asteptata inca de la aparitia primului semanl aparut in presa, cartea lui Doru Kalmuski a stârnit un justificat interes, dovada fiind numarul mare de participanti la lansare, dar si a celor care au vorbit despre scriitor si cartea sa. “O curgere de argumente”, “O carte de sociologie, filozofie si de politica, o carte care ridica numeroase intrebari despre existenta, devenire, o carte a unui om al timpurilor noastre”, au fost doar câteva opinii “la cald”, ale celor care au luat cuvântul la lansare, scriitorul Calistrat Costin, presedintele Filialei Bacau a USR, poetii Dumitru Braneanu si Val Manescu, dar si criticul Petre Isachi sau prof. univ. dr. Stefan Munteanu.

Structurata pe patru capitole: Predestinare si profeti mincinosi, Accente efective in doctrina predestinarii, Recurs la procesul lui Iisus si Etnicitatea de la profetii biblici la teoria conspiratiei, cartea lui Doru Kalmuski a fost apreciata ca o temerara intreprindere, sustinuta de argumente ontologice, de argumente kalmuskiene, o carte care aduce in discutie probleme fundamentale ale existentei umane, ca libertatea, dogmele, religia, Paradisul si Infernul, patriotismul dar, mai ales cea a viitorului.

“Patru meditatii despre predestinare” ridica intrebari, multe intrebari adresate omului modern, care a cautat si cauta raspunsuri ontologice despre existenta, devenire si viitor, la care autorul nu da raspunsuri, nu da verdicte, ci lasa asupra cititorului aceasta imensa sarcina: “Mi-am inceput activitatea literara in era cenzurii, când fiecare cuvânt, fiecare fraza treceau prin filtrul cenzurii. Asa s-a intâmplat cu prima mea carte, asa si cu a doua. A fost un timp cumplit pentru un scriitor.

Cu tristete va spun, dupa alti 25 de ani am vazut, am citit cum, in România, de ieri (joi-n.n.) s-a reitrodus cenzura, delictul de opinie. Oameni si posturi de televiziune au fost sanctionati pentru opiniile lor de o institutie a statului. Incotro ne indreptam? Poti sa crezi in predestinare sau o poti refuza, depinde de credinta, cultura si instruire”, au fost cuvintele autorului la finalul unei manifestari interculturale, al carui amfitrion a fost Vasile Agop, presedintele Filialei Bacau a Uniunii Armenilor din România, care a oferit in dar celor prezenti un film despre armeni si zbuciumata lor istorie: “Armenia, tara lui Noe”.

Opinii, declaratii, recenzia cartii, in editia ziarului DESTEPTAREA de luni, 10 februarie 2014.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014