8 noiembrie 2024

Eveniment deosebit la Mărăști-Filipeni. Când omul sfințește locul

Sute de oameni s-au adunat în ultima zi a lunii august la biserica din satul Mărăști, comuna Filipeni. Cu toții au venit cu bucurie la sfințirea casei praznicale, un obiectiv realizat de membrii comunității prin strângere de fonduri și cu munca cetățenilor din comună. Practic, totul s-a construit cu oamenii locului, ceea ce a demonstrat puterea comunității atunci când cu toții pun umărul la interesul comun. Pe lângă fii satului, au venit la marea sărbătoare și cei care au plecat de ceva vreme, făcându-și rostul prin alte locuri, dar care au ținut să fie alături de cei dragi lor.

La acest eveniment de marcă pentru comunitatea locală a participat și un sobor important de preoți care au dorit să fie alături de preotul paroh din Parohia Mărăști, pr. Ionuț Avram, cel care a mobilizat localnicii și împreună au reușit ridicarea casei praznicale. Pr. Ionuț Avram nu este la prima realizare de acest fel, el fiind artizanul unei alte construcții asemănătoare, în satul Brad, casă praznicală ridicată în urmă cu trei ani. În acest fel, preotul a devenit foarte iubit în comunitate pentru că a reușit să construiască împreună cu oamenii astfel de lăcașe. Tot pr. Ionuț Avram a fost cel care a fost alături de oameni atunci când acestia au fost în nevoi.



La marea sărbătoare din Mărăști-Filipeni, pe lângă oamenii locului au venit și invitați. Astfel, remarcabili au fost cei de la grupul Buciumașii din Câmpulung Moldovenesc, care au încântat audiența cu instrumentele lor care au amintit de înaintașii noștri. Foarte apreciat a fost și Ansambul Folcloric Valea Dunavățului, un grup de copii pregătiți de binecunoscuta interpretă de muzică populară Mihaela Farcaș.
Cum era și firesc, marcantă a fost prezența primarului comunei Filipeni (formată din satele Mărăști, Brad și Balaia-n.r.), Rodica Ambrosie, care a îmbrăcat straie autentice românești de sărbătoare, așa cum a procedat majoritatea din cei prezenți la eveniment.

„Este o zi importantă, chiar aș putea spune chiar specială pentru comunitatea din Filipeni. A fost o atmosferă pe care foarte rar o întâlnim, iar părintele Ionuț Avram a reușit să creeze prin acest eveniment ceva deosebit, la un standard ridicat. Prin acest moment reușim să insuflăm și tinerei generații dragostea de a păstra patrimoniul cultural și să le arătăm că prin muncă se pot realiza lucruri frumoase pe care să le lăsăm zestre urmașilor noștri. Mai mult decât atât, un astfel de eveniment nu face altceva decât să unească comunitatea, ceea ce este foarte important.”

Rodica Ambrosie, primarul comunei Filipeni

„Evenimentul de astăzi reprezintă încununarea tuturor posibilităților de a nu face ceva. Într-un mod paradoxal. Bucuria mea este de a întâlni oameni minunați, cu inimă mare. A fost foarte greu, dar fără oamenii mei dragi de aici, nu aș fi reușit niciodată nimic. Pentru tot ce se întâmplă astăzi aici e puțin spus «Bucurie». Comunitate de aici a prins viață deosebit, pentru că, ne-am unit cu toții în credință, în cuvânt, în sărbătoare, la masă, peste tot. Totul este harismă a lui Dumnezeu.”
Ionuț Avram, preot paroh în Parohia Mărăști.

„Pentru mine, ca cetățean al acestei comune, acest eveniment reprezintă ceva deosebit. Până acum, toate pomenirile se făceau în biserică și existau multe inconveniente. La inițiativa cetățenilor, și cu bunăvoința părintelui, împreună am ridicat această casă praznicală. Este o bucurie foarte mare pentru toți pentru că am reusit să realizăm acest obiectiv. Părintele nostru este foarte apropiat de comunitate și considerăm că este ca un dar trimis nouă de Dumnezeu.”
Traian Enache, consilier Parohia Mărăști, membru al staff-ului organizator

Evenimentul a fost încununat cu succes și datorită faptului că parohia din localitate s-a îngrijit ca toți cei prezenți, și care au dorit, să primească „o masă” în sistem cattering, pe care să o servească acasă în familie. Oamenii au plecat acasă cu mulțumirea sufletească, în urmă rămânând noua casă praznicală frumos împodobită, cu steaguri tricolore.

Mai trebuie spus că, acestă nouă realizare a oamenilor din Filipeni se află lângă biserica din lemn din Mărăști, un obiectiv ridicat în anul 1801 de vornicul Mihail Sturza. Astfel, oamenii locului și-au lăsat împreună amprenta pentru ca generațiile viitoare să-și cunoască mai bine rădăcinile și să fie mândri de neamul lor.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014