Asemenea evenimente se petrec rar în Bacău, atât de rar încât şi memoria le dezvăluie nu fără a fi stimulată de frânturi de amintiri ale unor oameni care le-au trăit sau de „memoria hârtiei” tipărită, la care facem adesea apel.
Să recapitulăm: Constantin Ciosu a debutat ca artist caricaturist la începutul anilor ’50, iar prima „personală” a avut loc în 1953, tot la Galeriile ALFA din Bacău. Constantin Ciosu participă în 1973 la prima expoziţie internaţională, în Bulgaria, şi numai după doi ani expune într-o ţară din afara blocului comunist, în Italia. De atunci, numele artistului băcăuan şi actul lui artistic – caricatura – le găsim în numeroase reviste şi ziare din România, dar şi ca premiant al unor expoziţii şi saloane internaţionale. Tehnicile lui, talentul, cultura, ideile şi mesajele din fiecare caricatură au cucerit lumea, fiind recompensat cu exact, după cum a precizat criticul literar Constantin Călin, la vernisaj, 172 de premii, ultimul fiind atribuit în această lună, la o expoziţie din Coreea.
Evenimentul despre care vorbeam a avut loc vineri, 29 noiembrie, 2019, la ora 17.00, tot la Galeriile ALFA. După 20 de ani, Constantin Ciosu a venit din nou în faţa publicului băcăuan cu o expoziţie fabuloasă de caricatură, organizată de Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, sub egida Consiliului Judeţean Bacău. Atunci, în 1999, curator a fost regretatul Octavian Puşcuţă (Voicu), astăzi cel care s-a ocupat de expoziţia maestrului Constantin Ciosu a fost Dionis Puşcuţă, artist plastic, şeful Secţiei Artă. „Maestru al desenului umoristic, un mare artist, un artist desăvârşit, o personalitate a Bacăului”, a spus Dionis Puşcuţă, la vernisaj.
„Consider expoziţia de astăzi un eveniment cultural naţional. Această dimensiune e dată de faptul că autorul ei este Constantin Ciosu, un caricaturist excepţional, alături de alte câteva nume, care, pentru Bacău reprezintă un autentic brand. Spui Ciosu şi interlocutorul – din orice parte a ţării ar proveni – va da imediat semne de recunoaştere”, a spus criticul Constantin Călin, cel care şi-a asumat prezentarea evenimentului, a operei şi a personalităţii celui care, pentru această expoziţie a ales să urce pe simeze 200 de lucrări, lucrări de salon, alb-negru şi color.
Cum şi-a construit Constantin Ciosu această notorietate, puteţi afla din ediţia tipărită a ziarului DEŞTEPTAREA, de luni, 2 decembrie. Până atunci, vă lăsăm să vizionaţi galeria foto, care însoţeşte acest text.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.