Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău va prezenta spectacolul „7 SCRISORI CU AUTOAPRINDERE”, joi, 13 mai 2021, ora 18.00, la Teatrul Municipal Bacovia. Imaginat după volumul „Nu există culoare dincolo de negru. Scrisori cu autoaprindere”, de Forugh Farrokhzād, traducere din limba persană, cuvânt-înainte și note de Gheorghe Iorga, Editura Tracus Arte, 2021, spectacolul „7 scrisori cu autoaprindere” îi are ca protagoniști pe: Ali Asghar Rahimi, compozitor și instrumentalist -Iran, Eliza Noemi Judeu, actor la Teatrul Municipal „Bacovia”, Gabriel Scalschi, dansator, masterand al Facultății de Teatru, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași, Gheorghe Iorga, traducător. Scenariul și regia: Gheorghe Geo Popa.
Ali Asghar Rahimi, compozitor iranian de muzică mistică, interpret vocal și maestru de tambur, a interpretat și predat muzica persană și anticile „magham-uri” la tambur timp de peste 25 ani. Stăpânirea tehnicii instrumentale și a limbajului muzical persan, creativitatea sa și capacitatea de a simți „magham-urile” l-au ajutat să creeze un stil nou și aparte în muzica mistică persană, fuzionând pasiunea, emoția, spiritualitatea și tehnicile avansate de compoziție și interpretare.
Eliza Noemi Judeu și-a construit și consolidat o carieră artistică de excepție, ajungând să fie unul dintre cei mai apreciați și mediatizați actori băcăuani, statut confirmat de numeroasele premii și distincții obținute de-a lungul timpului, cu remarcabile prezențe în viața cultural-teatrală națională.
Gabriel Scalschi, în prezent, este masterand la coregrafie, Facultatea de Teatru, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, cu multiple participări în workshop-uri, proiecte și spectacole.
Gheorghe Iorga, traducător, publicist, critic și istoric literar. Licențiat al Universității București (Facultatea de Litere, 1978), doctor în filologie (Universitatea Al. I. Cuza, Iași, 2009), magna cum laudae, cu lucrarea Omar Khayyam și „complexele” mitului european. În anii 1977 și 1978, a studiat limba și literatura persană la Universitatea Teheran, Iran (Facultatea de Litere), în urma câștigării unei burse de studii. Are o impresionantă contribuție la cunoașterea culturii persane prin traducerile unor renumiți autori iranieni, precumOmar Khayyam, Sādegh Hedāyat, Ahmad Samlu, Forugh Farrokhzād.
Spectacolul se desfășoară în cadrul programului cultural Zilele Centrului „George Apostu”, organizat în perioada 13-14 mai 2021. Evenimentul se va derula cu respectarea strictă a normelor în vigoare privind starea de alertă, prin urmare, locurile sunt limitate. Biletele sunt disponibile pe platformele myticket.ro, entertix.ro şi la sediul Centrului de Cultură „GEORGE APOSTU”, Bacău, str. Crângului, nr. 18. În cazul anulării evenimentului, se va restitui contravaloarea biletelor.
Programul cultural pentru anul 2021 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Identitate și Diversitate – Ferestre Deschise”.