Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău a organizat miercuri, 26 martie 2025, o manifestare cultural-științifică dedicată unui moment important din istoria modernă a țării noastre: „Unirea Basarabiei cu România”.
Evenimentul, care s-a desfășurat în sala de festivități a Cercului Militar Bacău, a adunat un public extrem de numeros, sala de festivități dovedindu-se a fi neîncăpătoare.
La eveniment au participat în calitate de invitați de onoare, Excelența Sa, domnul Ion Coșer, Consul General al Republicii Moldova la Iași, și doamna Cristina Breahnă-Pravăț, Președintele Consiliului Județean Bacău, dar și conducerea centrală a Asociației Pro Basarabia şi Bucovina, directorul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău, reprezentanți din conducerea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Bacău, studenți români și basarabeni de la Universitățile „Vasile Alecsandri” și „George Bacovia” din Municipiul Bacău, profesori și elevi de la Colegiile „Ferdinand I” și „N. V. Karpen” Bacău, pasionați de istorie.
Programul a cuprins lansarea unui nou volum semnat de dr. Alin Sebastian Popa, „România Mare de la ideal la realitate. Basarabia (1812-1920)”, prezentat de istoricul militar Sorin Grumuş, un emoționant moment artistic susținut de către membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Busuiocul”, Conferinţa ştiinţifică „Paul Gore (1875-1927) – «ultimul cavaler al Basarabiei»”, susținută de dr. Anton Coșa și un moment dedicat biografiilor unor personalități politice din Basarabia, la care și-au adus contribuția prof. dr. Nicoleta Zărnescu și dr. Mihaela Băițan.
În aceste timpuri pline de incertitudine, prin apelul la valorile noastre identitare și prin rememorarea momentelor astrale din istoria națională, momentul aniversar s-a dovedit a fi unul al bucuriei autentice; bucuria de a fi noi înșine, de a fi împreună, uniți. A fost, cu adevărat, o veritabilă sărbătoare a românității de pe ambele maluri ale Prutului.