Dupa ce, la mijlocul lunii mai, moinestenii s-au bucurat de prezentarea la Sala de festivitati a primariei din localitate a filmului „Incendii” (nominalizat la Premiul Oscar in anul
2011 pentru cel mai bun film strain), zilele trecute, la Moinesti a avut loc un eveniment cinematografic in premiera.
Este vorba de prezentarea filmului de lung metraj „Valea curajului”, in prezenta regizorului acestei productii cinematografice, Dan Wolman. De asemenea, la Moinesti s-a aflat printre cei care au urmarit acest film – ce este o poveste adevarata despre curaj, deznadejde, speranta si tenacitate – si regizorul Radu Gabrea, care la Festivalul MECEFF (Medias Central European Film Festival), a acordat Premiul special al juriului lung – metrajului „Valea Curajului”.
Mentionam ca acest film a cucerit si alte premii remarcabile la festivaluri cinematografice din lume, in orasul Hie Fei (China), precum si la Berlin (Germania), Strasbourg (Franta) si New Delhi (India). Prof. Cristina Popescu, de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moinesti, care a urmarit cu incântare aceasta productie cinematografica, adresând si câteva intrebari regizorului Dan Wolman, a declarat ca „filmul «Valea curajului» impleteste povestea primului val de emigranti evrei din Europa catre Palestina, de la sfârsitul secolului al XIX – lea cu o poveste de dragoste mai putin obisnuita dintre o tânara emigranta din Rusia si un localnic evreu.
Eroii principali ai filmului joaca rolurile supravietuitorilor unui pogrom si, impreuna cu colonisti curajosi, incearca sa cultive pamânturile sterpe cumparate de la arabii din zona. Este incredibil sa vezi cum toti cei din comunitate inlatura pietroaiele de pe câmp cu propriile brate, pentru a semana ceva, cum se lupta cu arabii pentru apa si nu parasesc acel loc”.
Mentionam ca acest eveniment, la care a fost prezent si Izu Butnaru, presedintele Comunitatii Evreilor din Bacau, a avut loc in urma stradaniilor si perseverentei primarului Moinestiului, Viorel Ilie, si a expertului in comunicare, Viorel Florin Costea, de la primaria moinesteana, ce doresc ca locuitorii din „orasul petrolului” sa se bucure de manifestari culturale autentice si de tinuta.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.