Toate institutiile abilitate, de la Directia Finantelor Publice, Garda Financiara, Directia de Accize si Operatiuni Vamale, pâna Serviciul de Investigare a Fraudelor sau Brigada Mobila de Jandarmi Bacau, duc o lupta continua pentru prevenirea, identificarea si sanctionarea fenomenelor de evaziune fiscala si a contrabandei cu bunuri si marfuri.
Cele mai mari probleme sunt create de asa-zisele „firme fantoma” prin care cantitatile de marfa comandate ajung cu declaratii in fals la destinatie, unde trebuie sa fie receptionate. De cele mai multe ori se merge si pe „intelegerea partilor”, iar daca produsele au scapat de ochii vamesilor, ai comisarilor Garzii Financiare sau ai altor organe de control, facturile si avizele de insotire a marfii sunt efectiv distruse, iar marfa este vânduta „la negru”. Cele mai multe astfel de firme apar pe comertul de produse intracomunitare, pentru ca in acest caz TVA (taxa pe valoare adaugata) este zero sau nu se plateste.
Diferite domenii
La Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, prin activitatea de inspectie fiscala s-a reusit atragerea unor sume importante de bani catre bugetul general consolidat al statului de 31.190.085 lei (din diferente de taxe si impozite, majorari de intârziere sau amenzi contraventionale). „Principalele domenii de activitate din care provin diminuarile de pierderi fiscale sunt exploatarea si prelucrarea lemnului – 165.148 lei, constructii – 7.843 lei, fabricarea de constructii metalice – 2.835.382 lei, fabricarea anvelopelor – 768.720 lei, silvicultura si alte activitati forestiere – 44.346 lei, comertul cu amanuntul al covoarelor, carpetelor etc – 349.096 lei, comert cu amanuntul in magazine nespecializate cu vânzare preponderenta de produse nealimentare, bauturilor si tutunului – 342.217 lei, transporturi rutiere de marfuri – 71.556 lei, comert cu ridicata nespecializat – 363.455 lei, tratarea si eliminarea deseurilor periculoase – 280.747 lei, lucrari de constructie a drumurilor si autostrazilor – 375.543 lei”, a explicat Mircea Muntean, director DGFP Bacau.
12 dosare penale de la Fisc
Tot in acest an, in 12 cazuri, DGFP Bacau a inaintat catre organele de cercetare 12 sesizari penale pentru o suma de 11.818.561 lei. In paralel, au fost transmise catre Compartimentul Judetean de Informatii Fiscale 20 de solicitari pentru anchete administrative in domeniul taxei pe valoare adaugata in alte state membre ale Uniunii Europene cu privire la operatiuni economice desfasurate de 8 contribuabili arondati institutiei fiscale bacauane. „In acelasi timp au fost primite din partea altor state membre 9 solicitari privind colaborarea administrativa in domeniul impozitelor indirecte si directe”, a mai precizat directorul Muntean.
Retele suspecte de tranzactionare
Tot pentru reducerea evaziunii fiscale au fost propusi pentru includerea in planul de control al activitatii de Inspectie fiscala 16 contribuabili fata de care exista suspiciuni privind achizitii ilegale de produse intracomunitare, dar si 48 de agenti economici care au realizat livrari intracomunitare suspecte. Din verificarile efectuate de organele abilitate la 17 societati comerciale au rezultat nereguli. In plus, Compatimentul Judetean de Informatii Fiscale a comunicat structurilor competente – Inspectia Fiscala si Garda Financiara, 28 de contribuabili pentru care exista indicii ca participa la retele suspecte de tranzactionare, posibil simulate, prin firme care nu au o sursa reconstituita, cu sedii fantoma sau prin societati atipice.
Peste 170 de fapte de evaziune la Investigarea Fraudelor
Politistii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor (SIF) din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau au actionat in primele sase luni ale acestui an pentru depistarea evazionistilor, atât singuri, cât si alaturi de reprezentanti ai altor institutii. „Activitatile pentru combaterea evaziunii fiscale s-au desfasurat in cadrul organizational stabilit de catre Grupul de lucru operational constituit la nivelul judetului Bacau. In acest sens, au fost constituite echipele comune, fiind executate 29 actiuni la nivel local. Cu sprijinul comisarilor Garzii Financiare – Sectia Judeteana Bacau au fost efectute 12 actiuni, cu cel al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau 4 si cu alte institutii 13”, spune inspectorul Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvânt al IPJ Bacau. In urma acestor actiuni, oamenii legii au aplicat 175 sanctiuni contraventionale, in valoare de 214.500 lei si au fost confiscate bunuri a caror valoare totala trece de 64 de milioane de lei. In aceeasi perioada au fost constatate si 174 de fapte de evaziune fiscala. In aceste dosare sunt sunt cercetate 318 persoane carora politistii le-au stabilit un prejudiciu de peste 18 milioane de lei, 14 dintre suspecti fiind retinuti. „Au fost depistati Aurel S., Silvia S. si Veronica S., administratori la o societate comerciala din Bacau, care in perioada 2007-2009, nu au evidentiat in contabilitate toate veniturile realizate din operatiuni comerciale desfasurate pe raza mai multor judete. Prejudiciul la bugetul de stat este de 1.543.789 lei, iar pentru recuperarea acestuia s-a aplicat sechestru asigurator pe bunurile imobile detinute de cei in cauza”, a mai spus insp. Butnaru. Politistii mai spun ca in acest caz cercetarile au fost definitivate, acuzatia fiind de evaziune fiscala.
164 de amenzi si sute de confiscari la Vama
Si lucratorii Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) au efectuat controale inopinate la agentii economici care comercializeaza produse supuse regimului de accizare, au monitorizat antrepozitele fiscale, dar si traficul de marfuri accizate. Periodic s-a efectuat si supraveghere fiscala la producatorii de bauturi spirtoase, produse intermediare, bere, uleiuri minerale si la depozitele de produse accizate. „Numai in primele 6 luni ale acestui an am aplicat 164 de amenzi in valoare de 1.074.300 lei, a declarat Valentin Grosu, director executiv. Tot in aceasta perioada s-au efectuat si 9 sesizari penale, pentru un prejudiciu adus statului in valoare totala de 128.868 lei noi. Amenzile sunt atât pe controalele specifice, dar si pe partea de autorizari, inspectie fiscala, controlul documentar si fizic vamal”. Totodata au fost confiscate si bunuri de contrabanda sau sustrase de la plata accizelor, respectiv bauturi spirtoase – 37.190 de litri, tigari – 17.609 pachete, cafea – 74 kg, vin – 212 litri, dar si bunuri provenite din zona extracomunitara in valoare totala estimata de 1.601.123 lei.
ANAF colaboreaza cu institutiile abilitate ale statului si continua activitatile de control si lupta cu grupurile evazioniste
Agentia Nationala de Administrare Fiscala continua procesul de identificare si de combatere a activitatilor care prejudiciaza procesul de colectare a veniturilor la bugetul de stat. In ultimele luni, institutia a efectuat controale in diverse zone de activitate, in cooperare cu structurile Ministerului de Interne (Politie, Jandarmerie) si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pentru identificarea si combaterea acestui fenomen.
Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre persoanele fizice si persoanele juridice române sau straine.
Pedepse pentru fapte de evaziune fiscala:
– nerefacerea, cu intentie, a documentelor de evidenta contabila distruse – amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei
– impiedicarea organelor competente de a efectua verificari financiare, fiscale sau vamale prin refuzul nejustificat de a prezenta documentele legale si bunurile de patrimoniu – închisoare de la 6 luni la 3 ani, sau amenda
– retinerea sau nevarsarea, cu intentie (in cel mult 30 de zile de la scadenta) a sumelor reprezentând impozite sau contributii – inchisoare de la 1 an la 3 ani, sau amenda
– punerea in circulatie de formulare tipizate (utilizate in domeniul fiscal, având regim special) fara drept – inchisoare de la 2 la 7 ani , sau falsificate – inchisoare de la 3 la 12 ani
– stabilirea, cu rea credinta, a impozitelor, taxelor sau contributiilor având drept rezultat obtinerea, fara drept, de la bugetul de stat, a unor sume de bani sau compensari necuvenite – inchisoare de la 3 ani la 10 ani, in timp ce asocierea in vederea savârsirii acestei fapte – închisoare de la 5 la 15 ani
– sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale (pe un prejudiciu mai mare de 100.000 euro) – majorare de pedeapsa cu inca 2 ani sau cu inca 3 ani (pentru un prejudiciul mai mare de 500.000 euro).