11 ianuarie 2025

Evaziune de zeci de milioane de lei, depistată de inspectorii Antifraudă Fiscală

Antifrauda Fiscală a reușit să scoată la iveală zeci de cazuri de evaziune în tot județul. Multe nereguli au fost depistate la firme din mediul rural. Inspectorii fiscali au identificat fraudele inclusiv prin controlul la distanță.

Peste 100 de firme din tot județul au fost călcate de inspectorii Direcției Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF), în primele luni din acest an. Controalele au făcut parte din seria acțiunilor derulate în scopul reducerii evaziunii fiscale din domeniul comerțului cu amănuntul și cel al prestării serviciilor direct către populație. În aria de control au intrat și alte domenii economice în care, în urma analizelor de risc efectuate la nivelul instituției, au fost fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare. În general, operatorii economici verificați de Antifrauda Fiscală proveneau din localitățile Bacău, Buhuși, Comănești, Dărmănești Moinești și Onești.



Evazioniști depistați cu ajutorul sistemului RO e transport

La 25 dintre contribuabilii verificați, inspectorii DGAF au depistat o serie de nereguli susceptibile de evaziune fiscală. Mai exact, o parte dintre cei în cauză nu utilizau casele de marcat electronice fiscale, încasând, astfel, de la clienți sume care, ulterior, nu erau declarate ca venit. În plus, la alți operatori economici, au fost identificate nereguli în documentele de transport a mărfurilor cu risc fiscal ridicat (fructe și legume, diverse alimente, produse alcoolice, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și metale, pământuri și pietre, inclusiv nisip, pundiș și pietriș etc.) Reținem că, încă de anul trecut, Fiscul a instituit un sistem de monitorizare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat – RO e transport – prin care se pot determina, cu o oarecare exactitate, cazurile de deturnare a mărfii în lanțul de aprovizionare. Astfel, transporturile de marfă cu mijloace auto având o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat, de peste 500 kg. sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, se fac în baza unui cod unic generat de sistemul RO e transport. Lipsa acestuia conduce la suspiciunea de evaziune fiscală, agenții economici riscând, în primul rând, amenzi de 5.000 până la 100.000 lei. În cazul celor 25 de contribuabili găsiți în culpă, au fost aplicate 36 de amenzi în valoare totală de 156.164 de lei, complementar fiindu-le confiscate și sume de aproape 4.000 de lei. Pe de altă parte, în cazul a 28 operatori economici, inspectorii antifraudă fiscală au  stabilit implicații fiscale (creanțe) în valoare totală de 21.862.862 lei. Practic, aceștia au evazionat statul, prin sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Cu alte cuvinte, au ascuns banii de ochii Fiscului. Aceste firme derulau activități economice în domeniile energetic (carburanți), comerțul de produse alimentare și nealimentare (inclusiv pe internet), prestări de servicii și transport.

Controalele la distanță dau roade: decizii de impunere de peste 1,4 milioane de lei

Interesant este că, odată cu digitalizarea administrației fiscale și cu introducerea raportărilor aproape în timp real a taxelor și impozitelor, inspectorii DGAF au derulat și acțiunilor de verificare documentară – așa-zisul desk-audit (controale fiscale la distanță). Verificările au fost efectuate la 11 contribuabili județ (Bacău, Onești, Frumoasa, Pralea, Paltiniș, Tomozia, Livezi, Huruiești, Viișoara). De precizat că desk audit-ul vizează de obicei contribuabilii care desfășoară activități cu risc mare de neconformare fiscală (cum ar fi, de pildă, vânzările de mașini ș.a., inclusiv munca la negru/gri). Cert este că în urma acestor controale, au fost emise decizii de impunere (pentru neplata la scadență a obligațiilor fiscale – taxe, impozite și contribuții) în valoare totală de 1.444.494 lei. Aici, s-ar cuveni a se preciza că, de mai bine de un an, Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) – autoritate fără atribuții de administrare, control și stabilire a creanțelor fiscale, poate emite decizii de impunere, similar celor emise de ANAF la finalizarea inspecțiilor fiscale. Și asta deși majoritatea experților contabili au considerat emiterea de către Antifrauda Fiscală a deciziilor de impunere  drept un instrument abuziv. Acțiunile de control vor continua și în perioada următoare. În acest context, Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate. În plus, cumpărătorii sunt îndemnați să solicite bon fiscal pentru fiecare bun sau serviciu achiziţionat.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img