Mii de firme din tot judetul au fost luate la puricat de inspectorii finatisti bacauani in primele opt luni ale acestui an. Numai in luna august, au fost efectuate 144 actiuni de control fiscal, dintre care 121 la persoane juridice. In medie, in perioada analizata, unui inspector i-au revenit câte 5,47 inspectii.
Prin urmare, fiecare dintre finantistii implicati in aceste actiuni a reusit sa aduca venituri suplimentare la bugetul consolidat al statului de câte doua milioane de lei. In opinia finantistilor, incarcarea considerabila a fiecarui angajat al Fiscului bacauan a fost determinata, in principal, de compexitatea actiunilor care au necesitat timp si investigatii suplimentare, respectiv controale incrucisate, inopinate, dar si de utilizarea capacitatii de inspectie in actiuni pentru solutionarea deconturilor de TVA cu optiune de rambursare cu control anticipat.
„Astfel, in perioada ianuarie-august 2013, au fost primite 293 deconturi de taxa pe valoare adaugata de solutionat cu control anticipat, din care, in luna august, 46 deconturi. Au fost efectuate 248 inspectii fiscale partiale pentru solutionare, din care 36 inspectii fiscale au fost efectuate in luna august 2013”, a precizat Adrian Anghel, purtatorul de cuvânt al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Bacau (AJFP) Bacau.
Tranzactiile nationale si intracomunitare, sub lupa Fiscului
Peste 62 la suta din totalul actiunilor de control au vizat solutionarea deconturilor TVA cu control anticipat. Totodata, de la inceptul anului, s-au efectuat si 826 actiuni neprogramate, din care 315 controale inopinate, 92 controale incrucisate si 419 cercetari la fata locului.
Controale inopinate au vizat in principal verificarea conditiilor de inregistare ca platitor de TVA, respectiv existenta faptica a spatiului aferent sediului social /sedii secundare, contribuabilii fiind nominalizati de organele fiscale din aria de competenta a AJFP Bacau. Totodata, controalele incrucisate au fost solicitate de colegii finantisti din tara sau de organele fiscale din aria de competenta.
Insa, au fost urmarite si elementele de risc, respectiv sursa aprovizionarilor, realitatea tranzactiilor efectuate etc, identificate la tranzactiile nationale si intracomunitare. Interesant este ca, in urma acestor activitati de control, au fost sesizate organele de cercetare penala in 46 cazuri.
Motivul au fost prejudiciile aduse statului de peste 119 milioane de lei (1.190 miliarde de lei vechi). Numai in luna august, au fost inregistrate trei cazuri in care a fost nevoie de sesizarea organele de cercetare penala pentru prejudicii ce depasesc un milion de lei (peste 10 miliarde de lei vechi).
Afacerile cu lemn, carne si cereale, printre preferatele evazionistilor
Cei mai multi dintre evazionisti prinsi pe picior gresit de finantisti aveau afaceri, in special, in domeniul fabricarii de masini si utilaje specifice (de la care s-a identificat suma ilicita de peste 4,7 milioane de lei), a produselor din carne (3,2 milioane de lei), in comertul cu ziare si articole de papetarie in magazine specializate (3,1 milioane de lei), in transporturi rutiere (2,2 milioane de lei), dar si cu cereale, seminte, furaje si tutun neprelucrat (1,2 milioane de lei) ori lemn (1,1 milioane de lei).
Nereguli s-au gasit si la hotelieri, la comerciantii de mobilier, proprietarii de baruri, constructori sau brutari.
Inspirati de criza
Se pare ca afaceristii penali care au incercat sa fenteze Fiscul s-au inspirat din criza financiara care a cuprins lumea de cinci ani incoace. Astfel, pe lânga clasica valorificare a bunurilor fara a intocmi documente legale, nu putine au fost cazurile in care in afacerile ilegale au fost implicate firme aflate in procedura de insolventa sau in care sunt derulate tranzactii ilicite, urmate de solicitarea rambursarii de TVA necuvenita.
„Sunt afectate de rambursari ilicite de TVA activitati derulate in sectoare diverse precum schimbarea frauduloasa a tratamentului fiscal (urmata de incercarea de lichidare a societatii comerciale implicate), operatiuni de export sau livrari intracomunitare”, au precizat finantistii bacauani.
Inspectorii fiscali au descoperit ca unele firme nu au inregistrat veniturile aferente facturilor emise, fapta ce reiese din controalele incrucisate efectuate. Altii au incercat sa fenteze statul prin declararea eronata a contributiilor sociale la fondul de somaj si sanatate, deducerea cheltuielilor pentru achizitii de motorina pentru care nu au fost prezentate documente justificative in sustinerea realitatii operatiunii
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.