28 noiembrie 2024

Europa este fortata sa intre in Valea Seaca

In mintea mea, comuna Valea Seaca se situa printre cele cu o dezvoltare medie. Nu era plasata alaturi de o comuna amarata de peste Siret, insa nici pe acelasi plan cu Racaciuni sau Dofteana. Nu mai stiu ce anume mi-a indus aceasta impresie. Poate ca este amplasata la E85 (sosea nationala), poate faptul ca o desparte doar 35 km de Bacau sau, de ce nu, pentru ca pe timpuri era o bogata zona viticola. Daca primele doua argumente sunt un dat, in discutie a mai ramas doar zona viticola. Aveam sa constat, cu ocazia deplasarii Caravanei la Valea Seaca, ca lucrurile nu stau chiar asa. O comuna de gradul II, cu o populatie de aproape 5000 de locuitori, majoritatea cu radacini in hrisoavele lui Stefan cel Mare, au ajuns acum, la inceputul secolului XXI, sa traiasca dintr-o pensie de 1.000.000 de lei de la CAP. Cu timpul, configuratia populatiei s-a schimbat, aproape 2000 de locuitori sunt de etnie roma, cu domiciliul in toate satele, spre deosebire de alte localitati, unde romii s-au stabilit compact, constituind sate de sine statatoare. Oameni gospodari, harnici, agricultori din tata in fiu, locuitorii din Valea Seaca, Cucova, Mandrisca sau Palamida traiesc…

Gheorghe Prisecaru a fost 40 de ani preceptor la Valea Seaca. Acum a implinit 102 ani. Este cel mai batran om din sat. El ne-ar fi povestit multe despre Valea Seaca si oamenii de aici. Mai multe batai in poarta au ramas fara raspuns. Am insistat si, dupa un tarziu, ne-a deschis nora lui: „Veniti sa-l vedeti. Dar este tare bolnav. Eu cred ca el va primea, insa acum si eu fac curatenie prin casa, ma pregatesc pentru ce o fi mai rau. A cazut din august. Bea cate un pic de apa si lapte batut. Ne-a fost tare drag. La 101 de ani prasea via si o taia. N-avea astampar. Om indaratnic si tare. Daca insistati, dar nu cred…&#8221 Badea Gheorghe este izvorul si istoria acestei comune. Ne-am infranat primul impuls si am mers mai departe.



Primarul si viceprimarul construiesc programe

Comuna Valea Seaca are un buget propriu ce nu depaseste 900 de milioane de lei. O nimica toata, fata de ambitiile administratiei. Viceprimarul Eugen Popa ne spunea ca Valea Seaca a fost lovita de inundatii de trei ori numai in 2005. De aceea cred, aproape toate subiectele duceau catre refacerea drumurilor, construirea de poduri si podete, refacerea albiilor unor rauri. „Apele au venit in mai multe randuri. Au afectat multe drumuri, multe poduri, dar si case. Primarul comunei, Ion Pravat, consiliul local, au inceput un program derulat pe mai multe planuri. Cu putinii bani pe care-i aveam, cu numai 200 de milioane de lei primiti de la Consiliul Judetean am refacut albia unui parau care iesea mereu din matca, am construit mai multe podete si poduri. Dar cel mai mult ne-am indreptat atentia catre refacerea drumurilor. Fie ca a fost comunal sau judetean, noi am balastat, am inaltat si speram ca locuintele oamenilor si bunurile de interes public sa fie ferite in anii urmatori de invazia apelor. Sunt necesare alte miliarde de lei, insa nu cred ca vom mai primi alti bani in acest an. Apele ne-au dat peste cap toate proiectele noastre, insa nu ne dam batuti. Singura noastra sansa sunt atragerea de fonduri din comunitatea europeana. Cu banii din bugetul local abia reusim sa asiguram intretinerea scolilor, sa punem balast pe cateva ulite si sa traim de azi pe maine&#8221, ne spune oarecum suparat viceprimarul Popa.

La nivelul comunei se deruleaza in prezent un program cu Banca Mondiala (PIR). Este un program pentru reabilitarea scolilor rurale, ceea ce presupune alimentarea cu apa (investitie finalizata), incalzire centrala, grupuri sociale, instalatii electrice. Pentru acest program, comuna trebuie sa asigure centrala termica, care costa, acum, peste 120 de milioane de lei. „Noi ne-am bucurat ca programul a fost aprobat la noi, speram sa putem achizitiona central si sa asiguram elevilor din Valea Seaca conditii moderne de studiu&#8221, ne mai spune viceprimarul Eugen Popa.

Banca Mondiala a deschis la Valea Seaca un alt program, denumit „Scoala dupa scoala&#8221. Destinat in principal copiilor de etnie roma, aici vor fi inclusi si alti copii care au probleme la scoala, raman repetenti, au afectiuni care-i impiedica sa asimileze programa scolara. In esenta, dupa orele de curs, peste 50 de copii vor urma acest program care presupune, deplasarea intr-un alt local, o masa calda la pranz si desfasurarea unor activitati suplimentare pentru atingerea nivelului elevilor din clasele de unde provin. Localul a fost stabilit in sediul unde a functionat Primaria, englezi si francezi fiind acum la Valea Seaca pentru a porni acest program.

SAPARD – singura sansa

Valea Seaca este o comuna mica. Banii sunt putini. „Nu avem alta sansa, ne spune viceprimarul Popa, decat sa aducem bani de afara. Programe si iar programe. Ne trebuie bani si credem ca ii putem obtine de la Sapard, de la alte institutii europene si organizatii&#8221. A devenit un lait-motiv, la Valea Seaca, accesarea de fonduri externe. Este finalizat programul SAPARD, prin masura 2.1 pentru alimentare cu apa. Comunei i-a lipsit doar o hartie si cateva zile pentru a intra in finantare din acest an. Sunt promisiuni ca investitia are sanse de pornire la inceputul anului 2007.

„Nu se stie niciodata, zice viceprimarul Popa. Noi trebuie sa fim pregatiti, de aceea avem in lucru documentatia pentru atragerea unor fonduri in vederea reabilitarii a 6-7 kilometri de drumuri, avem totul pregatit pentru continuarea lucrarilor la instalatia de alimentare cu gaze. S-au ingropat vreo 3 kilometri de conducta. Nu stim acum cum o sa finalizam, insa avem nevoie de o asemenea instalatie. Nu avem alta sansa, decat programele europene.&#8221

Apa – aurul din Mandrisca

Cea mai grava problema pentru locuitorii din Valea Seaca este apa. Mai ales la Mandrisca. Panza freatica este la 40-50 de metri, cu foarte mare instabilitate. In tot satul doar doua fantani au apa permanent. In timpul verii, localnicii sunt nevoiti sa care apa de la 7-8 kilometri. „Aici trebuie sa facem rapid ceva. De ani de zile apa a disparut de la Mandrisca. De aceea ne zbatem, si primarul Pravat in primul rand, pentru a pune in aplicare acest program. Situatia a devenit dramatica, a ajuns ca apa sa fie mai scumpa ca aurul&#8221.

Fratii Damian au construit o biserica la Cucova

Daca programele cu Banca Mondiala si cele ale SAPARD mai sufera destule amanari, fratii Damian, Valeriu si Nicusor, au construit o mareata biserica la Cucova. Este, spun cetatenii, una dintre cele mai mari biserici din zona. Nu este finalizata (bacauanii stiu de ce!), insa satenii sunt hotarati sa continuie opera celor doi frati, nascuti si crescuti la Cucova. Drept multumire, Consiliul Parohial le-a aprobat construirea unui cavou, cu sase locuri, in spatele bisericii. Nici acela nu este terminat, dar nu-i nici o graba.

Romii puteau sa-si aleaga primar

Spuneam la inceput ca aproape 2000 de locuitori ai comunei sunt romi. Seful si presedintele lor este Calin Laver, un tanar ambitios, ales consilier comunal. Partida Romilor este, poate, cel mai mare partid din comuna. „Chiar daca fac o gluma, ne spune dl Eugen Popa, romii, daca ar fi fost uniti si ar fi participat la vot, si daca ar fi avut un candidat, puteau sa-si puna primar.&#8221 Aproape 2000 de cetateni din Valea Seaca sunt romi (totul a plecat de la doua familii, aduse aici inainte de primul razboi mondial), dintre ei 600 au dosare la Legea 416, 200 sunt in plata si la munca vin doar 40-50 de oameni. De ce? „Multi sunt plecati la munci in sudul tarii, altii sunt batrani, iar multe femei au copii mici&#8221. Calin Laver le stie necazurile, le stie problemele, „insa multe nu pot sa fac. Am insistat pentru construirea uni pod, am pus balastru pe drum. La noi sunt multi copii, poate si de aici saracia. Eugen Popa aduce in discutie un aspect care rastoarna opinia generala despre comunitatile de romi. „Multi, foarte multi au trecut, dupa 1990, la religia penticostala. Nu beau, nu fumeaza, nu consuma carne de porc. Merg la biserica de trei ori pe sapamana. Au invatat sa citeasca si sa scrie. Noi credem ca aceasta mutare a redus foarte mult infractionalitatea, chiar daca nu le-a adus bogatie.&#8221 De aceeasi parere este si liderul lor, Calin Laver: „Sunt romi muncitori, chiar bogati, care au gospodarie, masini, case frumoase, insa pentru asta muncesc. Eu cred ca ajutati si sprijiniti de stat si de institutiile europene vom depasi handicapul fata de alte comunitati. Este greu, insa nu cred ca am pierdut chiar totul&#8221, ne mai spune optimist Calin Laver.

Nu se prea omoara lumea catre investitii

La Valea Seaca nu functioneaza nici o intreprindere mica si nici mijlocie. Nu sunt servicii, cum ar fi o frizerie sau o cismarie. Nimic. Au indraznit doar doi oameni sa porneasca o afacere. Medicul Mitica Doroftei a beneficiat de Ordononta 168 si a preluat gratis un grajd de la Consiliul local, unde a pornit o afacere de crestere a porcilor si de ingrasarea si valorificarea viteilor. Este o afacere rentabila, cu foarte multa munca, insa nu atrage forta de munca. La fel a procedat si Nicolae Nunu, care a preluat un grajd, pe baza aceleasi ordonante si se ocupa de cresterea bovinelor. In aceeasi locatie, isi desfasoara o activitate economica si calugarii de la Manastirea din Cucova, care cresc peste 30 de vitei. „Vom prelua toate grajdurile de la societatea care le-a preluat cu multi ani in urma si vom incerca sa atragem alti investitori. Oferim conditii exceptionale, acces la sosea, apa si curent electric. Speram sa gasim parteneri care sa aduca castiguri ambelor parti&#8221, este de parere viceprimarul Popa.

Au disparut viile

Valea Seaca nu mai are vii. A fost o data…cand mii de hectare erau cultivate cu vita de vie. Zeci de hectare au fost lasate in paragina, alte zeci au fost scoase. Anul acesta via nobila a fost calamitata, inca din primavara. Nimeni nu stie cauza. Poate o ploaie acida, poate un daunator. Cert este ca proprietarii au muncit degeaba. Din miile de hectare, altadata mandria lor, acum abia mai trag un must doar de pofta. Insa nu numai via a cazut, cetatenii din Valea Seaca, din Cucova au probleme cu „arendasul&#8221 Rauta, care nu le-a dat decat 800 de kg de grau pe hectar, iar la porumb nu au primit nimic. Cetatenii din Valea Seaca sunt hotarati sa citerasca mai bine contractele de arendare, pentru a nu mai fi la mana celui care are puterea.

Comuna Valea Seaca se afla la 35 de km de Bacau. Se intinde de-a lungul lui E85. Nu este o comuna bogata, insa are oameni deschisi la minte si dornici sa intre in Europa. Si daca Europa mai are rezerve, peste 400 de tineri lucreaza acum in Italia, Germania, Spania, Grecia. Si-au pus in cap sa aduca Europa aici. Intre timp, ei aduc bani si isi construiesc case. Urmeaza, evident, afacerile.Scris de Gheorghe BALTATESCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014