24 septembrie 2024
ActualitateEu pe cine aleg?

Cine sunt candidații la președenția României?

Eu pe cine aleg?

În data de 10 noiembrie, românii vor merge la vot pentru a-l alege pe cel care va fi președintele României pentru următorii cinci ani. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește 50% + 1 din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale 2019, un al doilea tur de scrutin va avea loc în 24 noiembrie 2019. Deșteptarea vă prezintă, în ordine alfabetică, lista candidaților pentru scrutinul prezidențial.

Ilie Dan Barna



Politician român, membru al Camerei Deputaților din 2016 și președinte al Uniunii Salvați România. Este licențiat în Drept al Universității din București (1998). În perioada februarie–iulie 2000, a urmat un Curs de formare de formatori la International Development Law Institute din Roma. În 2003, a obținut un master în Management de proiect din partea Universității Politehnica din București. Dan Barna a fost ales în decembrie 2016 deputat USR de Sibiu. Este reprezentantul aripii liberale din USR. În Camera Deputaților, Dan Barna este vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă și membru în Comisia pentru afaceri europene. A fost membru al Guvernului Cioloș, unde a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea, unul dintre principalii săi colaboratori din USR. La congresul USR din mai 2017, Dan Barna a fost ales vicepreședinte al partidului, iar ulterior Biroul Național l-a desemnat purtător de cuvânt al formațiunii. La congresul din 28 octombrie 2017, Dan Barna a fost ales președintele USR cu 127 de voturi din totalul de 191 valabil exprimate.

Ramona Bruynseels

Politician român, de profesie jurist, candidat la președinția României din partea PPU. În perioada 1998–2002 a urmat cursurile Facultății de Drept de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca. Ulterior a urmat două programe de master la aceeași universitate, dar și la Colegiul Național de Apărare – Academia de Înalte Studii Militare. Potrivit propriului CV, a urmat timp de un an (2014–2015) un program al Școlii de Guvernare „John F. Kennedy” din cadrul Universității Harvard, unde a fost distinsă cu premiile Raymond Vernon și Lucius Littauer. În guvernarea lui Mihai Tudose a condus Direcția Coordonare Politici și Priorități, iar în perioada 2015–2016 a fost specialista în comunicare a fostului vicepremier Gabriel Oprea. Începând din iulie 2017 a fost consilier de stat și ulterior secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, iar din decembrie 2018 a fost consilier de stat în Aparatul propriu de lucru al premierului Viorica Dăncilă, până în mai 2019, când a demisionat. În iunie 2019, Congresul Partidului Puterii Umaniste, fondat de Dan Voiculescu, a ales-o în funcția de președinte al Biroului Executiv. Totodată, cei peste 700 de delegați prezenți la congres au desemnat-o cu unanimitate de voturi candidata partidului la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Viorel Cataramă

Om de afaceri si politician român care a fondat în 1990 compania Elvila, dar și partidul Dreapta Liberală. S-a născut la Bacău, unde a urmat cursurile școlii primare nr. 7 și ale Liceului „Lucrețiu Pătrășcanu” (în prezent Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”). A absolvit Facultatea de Comerț, din cadrul ASE, promoția 1980, fiind doctor în economie, titlu acordat de Academia de Studii Economice din București – Catedra de Relații Economice Internaționale, din anul 2004. În legislatura 1996-2000, ca senator PNL de Bacău, a fost ales președinte al Comisiei Economice a Senatului, perioada în care au fost promovate numeroase inițiative legislative, parte din ele devenind legi. În noiembrie 2018, Cataramă decide să părăsească partidul pentru a-și forma propriul partid, numit Dreapta Liberală (DL).

Alexandru Cumpănașu

Este președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României. A fost președintele organizației de tineret PNL de la Caracal. Este realizator si moderator al emisiunii “Ambasador Romania”. Nu există un CV public al său, informațiile despre studiile și activitatea sa profesională lipsind aproape cu desăvârșire. A fost acuzat că nu ar avea studii superioare. A căpătat notorietate națională după explozia în media a “Cazului Caracal”, al celoir două adolescente dispărute și presupuse a fi fost ucise de un psihopat. Cumpănașu este rudă îndepărtata a tinerei care a sunat la 112, Alexandra Măceșanu.

Viorica Dăncilă

Politician român, membră a Partidului Social Democrat, care din 29 ianuarie 2018 ocupă funcția de prim-ministru al României. Este prima femeie din istoria României care ocupă această funcție. A deținut anterior două mandate succesive de deputat în Parlamentul European din partea PSD. Viorica Dăncilă a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația din Teleorman a PSD. De-a lungul anilor a deținut poziții atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale. Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean, până în anul 2009, când a fost aleasă ca europarlamentar, pentru un prim mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă a deținut în partid funcțiile de președinte de organizație locală, vicepreședinte al Organizației PSD Teleorman, președinte al OFSD Teleorman, fiind, în prezent, președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate. A absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, în 1988. În 2006, a obținut masterul Spațiul Public European, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

Mircea Diaconu

Actor, om politic și fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, fost director al Teatrului „Nottara” din București. A fost membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD, senator din partea PNL din 2008 până în 2012, europarlamentar independent, membru al Grupului ALDE și vice-președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din 2014 până în 2019. Mircea Diaconu a fost membru al Partidului Național Liberal între 2008 și 2014 și a fost ales din partea acestei formațiuni ca senator de Argeș la alegerile din 2008. Din martie 2010 – Congresul ordinar PNL – vicepreședinte PNL. A cochetat politic cu Convenția Democratică, pentru ca mai apoi să se alăture lui Varujan Vosganian și să intenționeze să candideze (în 1996) la Primăria Capitalei. Din 1 mai 2012 a fost numit Ministru al Culturii. Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, cu filmul Nunta de piatră, după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița. În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas pâna în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat în 2001.

Klaus Iohannis

Politician român de etnie germană, care din 21 decembrie 2014 ocupă funcția de președinte al României. A fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus de către Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) pentru funcția de premier, însă președintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze. În 2013 Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcția de prim-vicepreședinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit președintele partidului. În scurtul său mandat de președinte al partidului, a format o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianța, denumită Alianța Creștin Liberală (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta. Klaus Iohannis a absolvit în anul 1983 studiile de fizică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. După terminarea facultății a fost mai întâi profesor de fizică la Agnita, apoi la unele școli din Sibiu, iar din 1989 la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”. În anul 1997 a devenit inspector școlar general adjunct, iar între 1999 și 2000 a fost inspector școlar general al județului Sibiu.

Cătălin-Sorin Ivan

Fost membru al PSD și europarlamentar. A făcut parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. Este membru în Partidul Alternativa pentru Demnitate Nationala. Este absolvent al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, secția „Tranzacții Internaționale”. Deține un masterat în afaceri internaționale și unul în management politic. Este doctorand al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, în domeniul economiei mondiale. A fost membru al Consiliului Județean Iași și președinte al Comisiei de Dezvoltare și Relații Externe a Consiliului Județean Iași. Fost președinte al TSD Iași, secretar al Departamentului pentru Educație, Cercetare, Tineret și Sport al PSD până în 2008, vicepreședinte TSD pe probleme de relații externe.

Hunor Kelemen

Politician român de etnie maghiară din România, ales începând cu legislatura 2000-2004 deputat de Harghita din partea UDMR. Hunor Kelemen a candidat din partea UDMR la alegerile prezidențiale din 2009, obținând 3,83% din voturi. După intrarea la guvernare a UDMR alături de PD-L în decembrie același an, Kelemen a devenit ministru al Culturii în guvernul Boc. La data de 26 februarie 2011 a fost ales președinte al UDMR. În contextul politic românesc, partidul UDMR nu a mai fost cooptat la guvernarea USL începută în 2012, și Kelemen Hunor a declarat public că aceasta s-a întâmplat din cauza opoziției formațiunii sale față de continuarea definirii României prin Constituție ca stat-național. În 2014 și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale. Conform rezultatelor finale,candidatul Hunor Kelemen a obținut în primul tur de scrutin un număr de 329.727 voturi din numărul total de 9.723.232, terminând pe locul 8 din 14, cumulând circa 3,47% din toate voturile exprimate și validate.

Theodor Paleologu

Eseist, profesor, diplomat și om politic român, președinte al Fundației Paleologu. A fost deputat de București începând cu legislatura 2008-2012, fiind ales în 2008 din partea Partidului Democrat Liberal și în 2012 din partea Alianței România Dreaptă. De asemenea, între 22 decembrie 2008 și 23 decembrie 2009, a fost ministru al culturii în primul guvern condus de Emil Boc. În 2014, a părăsit Partidul Democrat Liberal, alăturându-se Partidului Mișcarea Populară. Din 2005, a devenit ambasador al României la Copenhaga, și ulterior la Reykjavík, dar a renunțat la diplomație pentru a candida la alegerile legislative din 2008 din România din partea PD-L. În ianuarie 2013 a fondat Casa Paleologu, școală privată în cadrul căreia ține și găzduiește cursuri în domeniile umaniste.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img