Droguri in loc de dulciuri
Campaniile antidrog si masurile luate de autoritati impotriva comertului cu droguri usoare nu au rezultatele scontate. Numarul consumatorilor este in continuare ingrijorator. Medicii atrag atentia asupra faptului ca varsta celor care recurg la etnobotanice scade mereu. Tot mai multi copii si adolescenti ajung la Urgente si in sectia Psihiatrie pentru adulti cu manifestari grave ale dependentei de droguri.
Drogurile usoare continua sa faca victime printre tinerii bacauani. In ciuda campaniilor de informare si a masurilor de descurajare a comertului cu etnobotanice, aceste produse se afla in topul preferintelor. Daca 2010 a fost un varf in consumul de etnobotanice, 2011 este anul consumatorilor adolescenti. Varsta pacientilor care ajung la Urgente si apoi la Psihiatrie, cu simptome de intoxicatie sau dependenta, scade continuu. „Avem si pacienti de 15 ani, ne-a declarat dr. Carmen Covrig, sef sectie Psihiatrie, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Ajung in sectia de adulti din cauza tulburarilor de comportament, a manifestarilor agresive, care fac imposibila internarea lor la Pediatrie. La nivel national, varsta consumatorilor a scazut la 12 ani.” Medicii bacauani isi amintesc de inceputurile consumului de etnobotanice, in anul 2008. Dupa trei ani, atitudinea consumatorilor s-a schimbat. Acestia nu mai recunosc faptul ca s-au drogat si refuza sa dezvaluie ce produse au consumat. Anul trecut, in Spitalul Judetean de Urgenta trei pacienti consumatori de droguri nu au putut fi salvati. Unul dintre ei, in varsta de 30 de ani, a luat in mormant si secretul substantei consumate.
Etnobotanice, pe toate drumurile
Potrivit unui studiu bazat pe cazuistica din spitale, etnobotanicele au urcat pe primul loc in preferintele tinerilor, detronand marijuana. Pacientii consumatori de droguri usoare le dau de furca medicilor, care se gasesc in fata unor necunoscute. Substantele vandute sub aceasta denumire nu pot fi, de multe ori, detectate nici de laboratoarele din centrele universitare. Mai mult, compozitia lor se schimba din mers, pentru a scapa de interdictiile puse de legislatie. Aceasta nu a reusit sa impiedice comercializarea. Drogurile usoare se vand sub masca unor ingrasaminte sau substante de uz animal. Dupa ce functionarea shop-urilor a fost interzisa in preajma unitatilor de invatamant, comerciantii au gasit alte cai: Internet-ul, cu livrari la domiciliu, si plasarea la colt de strada. Schimbul pliculet-bani se face si in Bacau in plina zi, chiar pe strazi principale. Cei care se ocupa cu acest comert nu se sfiesc sa-si aprovizioneze clientii chiar si in spital. Nu numai o data personalul medical al sectiei Psihiatrie din SJU a fost nevoit sa cheme Politia pentru a-i tine departe pe dealeri.
VOX POPULI: Cine credeti ca ar trebui sa se implice pentru a-i feri pe tineri de pericolul drogurilor?Elena Gunea: „Cred ca in primul rand familia si, apoi, scoala. Ei recurg la droguri din lipsa de educatie si de comunicare.”
Elena Ciubotaru: „Scoala si parintii trebuie sa se implice, iar ei insisi trebuie sa inteleaga ce periculos este. Eu am doi nepoti, dar nu fac asa ceva.”
Viorel Dobranis: „Toata societatea trebuie sa intervina. Acesti copii nu-si gasesc locul. Chiar daca au doar 15 ani.”
Doina Mincu