Probabil ca inimile multora dintre noi au tresarit de bucurie la auzul vestii ca ratele la creditele pe care le avem la banci se vor injumatati. O pomana mai socialista, venita din partea unei puteri social-democrat-liberale, nici ca se putea. Populismul a atins cu aceasta masura cote mai rar vazute pâna acum in tarisoara noastra, unde pe Ponta il intereseaza prea putin legile de bun-simt, in fata unui interes nemasurat pentru un interes de grup inca destul de vag conturat, dar orientat in favoarea unei clase de baroni tot mai nesimtiti si mai influenti.
Aceasta pomana, la care se adauga si altele (vezi despagubirile pentru cei care au avut bani la CEC pentru masini Dacia) reprezinta, in esenta, nepasarea crasa fata de banii celor care au grija sa se chiverniseasca si nu au imprumutat ca inecatii, mai mult decât pot plati. Creditele cu buletinul, care au creat falsa impresia ca suntem o prospera societate de consum si avem o economie care duduie, le-au permis tuturor sa isi cumpere plasme si telefoane inteligente, fiindca – nu-i asa? – e preferabil sa nu ai bani de pasta de dinti si de hârtie igienica, dar sa ai un gadget pentru care sa te invidieze ceilalti.
Telefonul inteligent nu poate suplini insa lipsa de minte a posesorului sau. Intrase in gena românului sa imprumute, iar daca nu mai poate rambursa, pur si simplu sa se opreasca din platit. Acum, multi se bucura ca vor plati mai putin, dar daca ar analiza mai atent problema, le-ar ingheta zâmbetul. In primul rând, propunerea asta legislativa (una contrara principiilor liberale, care stârneste deja rumoare in PNL si pune partidul intr-o zona politica nedefinita si neinventata inca) are atâtea neclaritati, incât nimeni nu stie cu ce tacâmuri se mânânca: nici bancherii, nici oamenii de afaceri, nici economistii, nici clientii bancilor. Cât despre discriminari, despre faptul ca eu sau altul vom plati altuia creditul fiscal de dupa cei doi ani de injumatatire, e o alta mostra de politici socialiste anapoda, care de 25 de ani tin tara pe loc, in lumea ajutoratilor sociali si a saraciei.
In al doilea rând, populismul lui Ponta ii va costa pe datornici si mai mult decât ii costa acum ratele, dar asta se cam trece cu vederea, asa cum datornicii au trecut cu vederea si clauzele din contractele de imprumut, când le-au semnat ca primarii. In final, pomana lui Ponta va insemna ca amânarea rambursarii creditului va fi in beneficul bancilor, care vor incasa mai multi bani decât daca si-ar recupera banii in timp scurt.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.