Universitatea „George Bacovia” a trecut pragul celor 20 de ani de la infiintare si 10 ani de la acreditarea institutionala, moment marcat printr-o serie de manifestari academice, stiintifice, culturale, educative si sportive, relatate pe larg de Trustul Media Desteptarea. Dupa incheierea manifestarilor am stat de vorba cu prof.univ.dr. Toader Gherasim, presedintele Senatului Universitatii „George Bacovia”, despre importanta si semnificatia ultimilor 20 de ani din viata si activitatea acestei institutii de invatamânt.
– 20 de ani pentru o institutie de invatamânt superior sunt putini, dar si multi daca ii traiesti intens. As vrea, daca imi dati voie, sa fac o precizare. Universitatea “George Bacovia” a avut, in acesti ani, momente extrem de dificile, in jurul ei s-au creat tot felul de supozitii: a cui este, cine este patron, cui aduce profit? Nu exista niciun patron, nu a existat niciun investitor, in afara de studentul care si-a platit taxa. S-a pus intrebarea cui apartine patrimoniul universitatii. El apartine comunitatii academice. Tot ce s-a facut aici este rezultatul contributiei studentilor, nu am primit nicio finantare din alta parte, doar sponsorizari benevole. Ceea ce este de remarcat este ca am reusit sa folosim bine taxa studentului. Din acesti bani am reusit sa facem tot ce vedeti si sa platim profesorii, iar acum suntem in grila.
– V-as ruga sa faceti câteva aprecieri asupra a ceea s-a intâmplat in zilele dedicate implinirii a 20 de ani de la infiintarea universitatii.
– Noi am vrut sa marcam un moment din istoria noastra, la care am invitat alaturi de noi bacauanii si nu numai: profesori, fosti profesori, profesori colaboratori, fosti studenti si viitori studenti, parinti, oficialitati locale, oameni de afaceri. Ca un fapt pozitiv, am avut audienta la toate manifestarile organizate. Noi nu vrem neaparat laude, insa un cuvânt bun, o apreciere fac bine din când in când. Ce poate fi mai frumos ca alaturi de tine, la o asemenea sarbatoare sa fie academicieni, cum au fost Eugen Simion, Mihai Cimpoi, Maia Simionescu, Vasile Tarâteanu, oameni de mare valoare in cultura româneasca. Un alt moment pe care l-am retinut ca pozitiv a fost prezenta elevilor din liceele bacauane la intâlnirile cu studentii si profesorii din universitate. Au fost dezbateri admirabile intre cei care invata acum in universitate si potentialii studenti. Am avut si dezamagiri, le-am inventariat, insa le-am uitat.
– Ce v-a emotionat, care au fost momentele pe care le-ati pus la suflet, la rana cu se spune?
– Eu am fost emotionat inca inainte de a incepe manifestarile. M-au emotionat extraordinar aducerile aminte, ale noastre, ale celor care au fost alaturi de noi si care mai sunt. Ne-am bucurat ca am putut sa-i recompensam cu Diplome de Excelenta, diplome aniversare sau de prieteni ai universitatii. Am reusit sa trecem prin mintea si inimile noastre toate fazele devenirii noastre. Si nu au fost putine. Când privesti din afara, poti spune ca este simplu, insa lucrurile nu stau asa. Ca sa te infiintezi sa zicem ca este usor, insa ca sa cresti, sa te dezvolti, sa adaugi in fiecare zi, in fiecare an valoare este extraordinar de greu. Am retrait greutatile, riscurile pe care le-am intâmpinat, unii si-au sacrificat familiile, stabilitatea din alte orase si au ales sa vina la “Bacovia”. Nu-i extraordinar un astfel de sacrificiu? Si un ultim aspect, ne-a emotionat fostii nostri studenti, veniti si ei in numar mare, acum oameni realizati, specialisti in diferite domenii, multi in strainatate. Sa va spun ca o parte din absolventii mei, din cei 41 de ani de activitate sunt acum asistenti, conferentiari si profesori aici, la Bacovia? Ce-si poate dori mai mult un dascal?
– Ce urmeaza? Cu ce plecati in anul urmator, 2012-2013? Care sunt noutatile?
– Plecam cu mare incredere, cu noi sperante. Ne dorim sa fim apreciati dupa aceleasi criterii de peformanta, de evaluare cum sunt cele aplicate universitatilor de stat. Se mai fac inca discriminari, eludari de la lege si nu-i corect. Lucurile sunt mult mai complicate, pe care noi le stim, le analizam, procedam in consecinta si dorim ca ministerul sa ne lase sa ne facem treaba, suntem in stare sa facem invatamânt de calitate. Pentru anul viitor, structura de invatamânt este aceeasi, pe facultati si specializari. Cât priveste cifrele de scolarizare, asteptam cât mai repede hotarârea de guvern.
– Un ultim cuvânt.
– Pentru elevii care doresc sa aleaga universitatea noastra le recomand sa vorbeasca cu actualii studenti, cu fostii studenti. Daca le-am vorbi noi, cred ca am fi subiectivi, cel mai bine ne cunosc studentii nostri, cei care au absolvit “Bacovia”. La noi intra cine doreste si ramân doar cei cu performanta. La invatamântul cu taxa, daca tot platesti, consider ca trebuie sa inveti. Este absurd sa platesti ca sa nu inveti. Eu as transmite un mesaj: cei care vor sa plateasca ca sa nu invete, sa nu se adreseze universitatii noastre.
Gheorghe Baltatescu