Comunitatea academica din Bacau a fost vineri gazda unor invitati de seama ai literaturii si culturii românesti, cu ocazia lansarii volumului “George Bacovia. Opere”, editia a doua, de Mircea Colosenco, care face parte din Colectia Opere fundamentale – Academia Româna, proiect initiat si condus de academicianul Eugen Simion, doctor Honoris Causa al Universitatii “George Bacovia”, actiune integrata in manifestarile ocazionate de implinirea a 20 de ani de la infiintarea Universitatii “George Bacovia”.
Alaturi de Eugen Simion, in Aula Moldova au mai fost prezenti academicianul Mihai Cimpoi din Republica Moldova, scriitorul Vasile Tarâteanu, din Cernauti, membru de onoare al Academiei Române, prof. Mircea Dumitrescu – Academia de Arta din Bucuresti si Maia Simionescu, membru al Academiei Române, care au vorbit despre Bacovia, despre ultimele carti scrise de Eugen Simion si prezentate cu aceasta ocazie: “Mircea Eliade – Nodurile si semnele prozei”, “In ariergarda avangardei” si “Convorbiri cu Petru Dumitriu”.
Asistenta selecta a apreciat, de asemenea, efortul extraordinar al academicianului Eugen Simion pentru a pune in valoare manuscrisele lui Mihai Eminescu, care a facut obiectul volumului “Avatarurile manuscriselor lui Eminescu”, o carte de referinta pentru literatura româna.
Eugen Simion, care a semnat Prefata cartii lui Mircea Colosenco, a vorbit la superlativ despre efortul autorului de a ne oferi un Bacovia aproape complet: “«George Bacovia. Opere» este a 131-a carte din aceasta colectie. Acum, bacauanii, cei care il iubesc pe Bacovia, au o carte completa, o carte splendida, iar meritul este al lui Mircea Colosenco. Bacovia, paradoxal, isi croieste inca destinul. De ce suntem aici? Bacovia s-a nascut in Bacau, universitatea poarta numele ilustrului poet, iar eu am venit si vin mereu cu placere in Bacau.”
La rândul lui, acad. Mihai Cimpoi a vorbit despre receptarea lui Bacovia in mediile literare din R. Moldova “ca fiind un poet al fiintei, al abisului ontologic. Bacovia nu este un poet minor, este cu siguranta un poet al Minorului, dar nici asa nu vom reusi sa-l valorizam daca apelam la curente si etichete.”
Mircea Colosenco a explicat ratiunile editiei a doua din “George Bacovia. Opere”: “Am adus la zi toate informatiile, am scos poezii cu identitate incerta, am descoperit alte 17 poezii pe care le-am publicat, am completat corespondenta. L-am privit, de data aceasta, pe Bacovia din 3 perspective: artist al cuvântului, artist al penelului (pentru coperta cartii am ales un autoportret) si artist al viorii. Nu trebuie sa va surprinda afirmatia mea ca Bacovia este un geniu, nu doar un poet talentat.”
La finalul manifestarilor, au primit diplome aniversare scriitori, poeti, profesori bacauani si din tara, ca dovada a respectului si aprecierii din partea Senatului universitatii, pentru imbogatirea si afirmarea spiritualitatii bacauane.
Gheorghe Baltatescu