3 iulie 2024
ActualitateEroul Căpitan Ioan Boroș comemorat la 84 de ani de la trecerea...

Eroul Căpitan Ioan Boroș comemorat la 84 de ani de la trecerea în Eternitate

Căpitanul de artilerie Ioan Boroș, căzut eroic pe 29 iunie 1940 în luptele pentru apărarea de invazia trupelor sovietice a Ținutului Herța, a fost comemorat la monumentul și mormântul său din Cimitirul Central „Eternitatea” din Bacău. Slujba de pomenire a fost organizată la inițiativa Filialei județene „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria”. Ioan Boroș este considerat a fi primul ofițer al Armatei Române căzut la datorie în preliminariile celui de-Al Doilea Război Mondial.

La manifestare au venit membri ai conducerii Filialei Județene Cultul Eroilor: președintele și prim-vicepreședintele Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei, secretarul Filialei – Petru Done, consilierul județean Ilie Bîrzu, comandorul (r) Victor Berca – ofițerul care este și prim-vicepreședinte al Fundației Naționale „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, maiorul (r) Gicu Moraru – care este și vicepreședinte al Asociației Tradiții Militare Românești din Bacău, inginerul și scriitorul Mihai Ceucă – membru fondator al Filialei Județene Cultul Eroilor și trei reprezentanți ai Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.



Slujba de comemorare a monumentului și mormântului renovat anul trecut de familia Daniela și Dănuț Voicu, a fost oficiată de preotul militar Lucian Butnaru, de la Biserica „Sfântul Gheorghe și Eroii Neamului” din Bacău.

Personalitatea eroului și împrejurările în care a fost ucis Eroul au fost evocate și prezentate de președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu – membru al Consiliului Director al ANCE, iar despre semnificația omagierii Eroilor Neamului a vorbit părintele Lucian Butnaru.

La final, la monument a fost depusă o coroană de flori.

Ioan Boroș, născut în anul 1906 în orașul Sfântu Gheorghe (comitatul Trei Scaune, Austro-Ungaria), a început cursurile primare ale școlii în Bacău, apoi pe cele ale Liceului Militar din Iași și ale Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie. În iunie 1940, căpitanul comanda Bateria 5 Tunuri din Regimentul 16 Artilerie din Bacău. După ce armata sovietică a ocupat Basarabia și nordul Bucovinei, la 28 iunie, în dimineața zilei de 29 iunie 1940 primele unități militare sovietice au ajuns în apropierea orașului Herța.

În procesul-verbal al Regimentului 16 a rămas scris: „În dimineața zilei de 29 iunie 1940, la orele 4, localitatea Herța a fost ocupată de armata rusă, cu elemente mecanizate. La această dată, Bateria I era instalată pe poziție în Herța, sprijinind un detașament de infanterie. Două dintre carele de luptă ce intraseră în localitate au apărut în poziția Bateriei și au cerut ca Bateria să se predea. Căpitanul Boroș a încercat să parlamenteze cu rușii, însă ei au tras focuri de armă și de pistoale omorându-l pe loc, căzând la datorie între ostașii și tunurile Bateriei sale”.

Eroul Căpitan Ioan Boroș a fost înmormântat în Dorohoi, cu onoruri militare, în ziua de 1 iulie 1940, iar mai târziu a fost reînhumat în Bacău, în Cimitirul Eternitatea.

Din anul 1998, Filiala Cultul Eroilor din Bacău îl comemorează pe eroul căpitan Ioan Boroș pe 29 iunie. La prima comemorare a participat și Ioanița Boroș, fiica eroului, medic la Constanța, și col. (r) Traian Jugureanu, cel care s-a ocupat de transportarea rămășițelor pământești ale căpitanului Boroș de la Dorohoi la Bacău.

În prezent, o stradă din municipiul Bacău poartă numele eroului.

Cu prilejul evenimentului de comemorare, care a avut loc chiar în ziua Sinților Petru și Pavel (Pau), participanții au aprins câte o candelă și la mormântele fostului președinte al Filialei Județene Cultul Eroilor – colonel Paul Valerian Timofte și la cel al primului președinte și fondator – colonel Corneliu Chirieș.



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img