Sa ne imaginam ca un grup de irakieni inarmati ataca ambasada SUA de la Bucuresti si omoara câtiva angajati dupa care cer eliberarea unor detinuti de la Guantanamo. Cum ar fi numiti atacatorii? Teroristi.
Dar daca grupul de oameni inarmati ar fi format din români, ambasada in cauza ar fi cea a României iar actiunea s-ar petrece in 1955? Ei, bine, acei oameni ar fi numiti “eroi anticomunisti”!
Cam asa stau lucrurile cu atacul asupra Legatiei României la Berna, in Elvetia, din data de 14 februarie 1955. Un grup de români stabiliti in strainatate a atacat legatia, a impuscat soferul (care avea sa moara sase ore mai târziu la spital) si a ocupat cladirea timp de mai multe zile.
La final, au furat mai multe documente din sediul legatiei si le-au predat politiei elvetiene. In ciuda faptului ca au fost autorii unui atac cu mâna inarmata si ca au ucis un om, membrii grupului primesc pedepse aproape simbolice: organizatorul atacului primeste patru ani, alti doi atacatori, intre care si cel care l-a impuscat pe soferul ambasadei – câte trei ani si sase luni iar al patrulea membru – un an si sase luni.
Diaspora româneasca de atunci si extrema dreapta contemporana i-a considerat pe cei patru atacatori drept eroi anticomunisti. Cu toate acestea, exista indicii ca grupul a atacat legatia la initiativa unui serviciu secret occidental.
Unii istorici au sugerat ca grupul a actionat în folosul unui serviciu strain de informatii, care dorea sa gaseasca documente legate în mod special de programul de parasutare a agentilor români sub acoperire.
Organizatorul atacului, Oliviu Beldeanu, ar fi fost recrutat de UDBA (serviciile iugoslave de securitate) dupa care ar fi colaborat cu englezii si americanii. Ulterior, Securitatea a reusit sa-l atraga intr-o capcana pe Beldeanu, in Berlinul de Est, unde, dupa un schimb de focuri, a fost arestat de STASI.
La finele lui 1958 este adus la Bucuresti, judecat de Tribunalul Militar, condamnat la moarte si executat prin impuscare in februarie 1959.