16 noiembrie 2024

Erasmus+ „Smart Tools in Schools” sau despre lucruri smart, de 10, la Școala Gimnazială Nr.10 Bacău

Echipa Școlii Gimnaziale Nr.10 Bacău a revenit din vacanța de primăvară cu forțe proaspete pentru a primi, zilele acestea, cum se cuvine oaspeții din cea de-a treia mobilitate a Proiectului Erasmus+ „Smart Tools in Schools”.

Elevi și profesori din cele 4 țări partenere, respectiv Polonia, Bulgaria, Turcia și Spania, au petrecut o săptămână plină de activități școlare și extrașcolare, alături de colegii lor băcăuani. Unul dintre principalele obiective ale acestui proiect îl reprezintă dezvoltarea aptitudinilor de lucru cu mijloace moderne de predare și învățare, specifice secolului XXI, stimulând, în același timp, creativitatea și gândirea critică a elevilor.
Pe parcursul celor 5 zile petrecute în România, oaspeților Școlii Gimnaziale Nr 10 li s-au împărtășit, rând pe rând, crâmpeie din cultura și spiritualitatea băcăuană, prin vizite la principalele obiective culturaledar și administrative din orașul nostru (Primăria Bacău, Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”, Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, Biserica Precista, Muzeul de Științele Naturii „Ion Borcea”), dar și bucuria descoperirii unui colțișor de rai românesc – ținutul Bucovinei – printr-o fascinantă incursiune în spațiul atât de încărcat cultural și spiritual al regiunii Gura Humorului. Experiența bucovineană a fost, bineînțeles, încununată de plimbarea cu mocănița, întrucât pe parcursul celor peste 2 ore, musafirii din cele 4 țări europene au putut admira peisajele de basm peste care încă se disputa supremația anotimpurilor, ochii privitorilor având parte atât de verdele primăverii cât și de creste ninse de cunoscuta zăpadă a mieilor. Traseul a inclus, de asemenea, mănăstirea Moldovița și Muzeul Oului din Vama, unde au fost implicați în încondeierea ouălor, descoperind cu această ocazie alte crâmpeie din tradiția noastră.



Reîntorși în bănci, elevii și profesorii din școlile partenere au participat la activitățile pregătite de echipa gazdelor, activități ce au inclus atât ore interactive în cadrul cărora s-au folosit smart tools, dar și ore de limbi străine și TIC alături de elevii băcăuani. Coincidența fericită a constituit-o faptul că cele 5 țări unite de Proiectul Erasmus+ au avut ocazia să sărbătorească împreună Ziua Europei, prilej cu care s-au reactualizat cunoștințe despre Uniunea Europeană și s-au împărtășit opinii și gânduri despre viața de elev/profesor în context european.

S-au făcut interesante și utile schimburi de bune practici didactice, dar și de opinii, de abilități lingvistice, de tradiții, de concepții, într-un climat destins și prietenos, creat cu sprijinul profesorilor și elevilor școlii noastre. Și, dincolo de toate, s-au creat prietenii durabile, s-au clădit poduri între atât de diferitele, și totuși atât de înruditele, culturi și sisteme educaționale.


Cuvintele-cheie ale acestei săptămâni au fost, cu siguranță: cunoaștere, emoție, cooperare, multiculturalitate, tradiție, dar, mai ales, bucurie și prietenie!

Prof. Bianca Balaban




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014