Într-o eră definită de tehnologie și inovație, Proiectul Erasmus+ 4IT, 2023-1-RO01-KA121-VET-000130527, cu un grant de 78863 de euro din partea Comisiei Europene, își deschide porțile pentru al doilea an consecutiv, punând accentul pe dezvoltarea abilităților IT ale liceenilor de clasa a 11-a. Prin acest proiect emblematic, elevii de la profilul mate-info de la patru prestigioase colegii nationale din Bacău și Roman vor avea oportunitatea de a participa la stagii de formare în străinătate.
Coordonarea proiectului este asigurată de instituția beneficiară, Colegiul Național ‘Gheorghe Vrănceanu’, prin prof. Diana Popa. Proiectul se bucură de participarea entuziastă a 31 de elevi talentați provenind de la Colegiile Naționale ‘Gheorghe Vrănceanu’ (responsabil proiect prof. Fâciu Ema), ‘Ferdinand I’ (responsabil proiect prof. Zărnescu Nicoleta), ‘Costache Negri’ (responsabil proiect prof. Oancea-Negoiță Cecilia) și ‘Roman Vodă’ (responsabil proiect prof. Moldovanu Florin). Această inițiativă își propune să deschidă perspective noi pentru tinerii dornici de a explora acest domeniu dinamic.
Scopul principal al proiectului este de a crește atractivitatea claselor mate-info și de a îmbunătăți calitatea serviciilor educaționale ale colegiilor partenere, pregătind elevii pentru o carieră promițătoare în IT, fie în România, fie pe scena internațională. Proiectul urmărește dezvoltarea competențelor profesionale IT, îmbogățirea abilităților soft și personale ale elevilor participanți, prin mobilități europene și creșterea capacității școlilor de a răspunde nevoilor elevilor la standarde și prin instrumente europene.
Sub îndrumarea experților de la companiile de primire, care vor organiza stagii de practică de două săptămani, Lazarou ICT Professionals din Paphos, Cipru și Arcan Studios din Granada, Spania, elevii vor dobândi competențe avansate în realizarea site-urilor de comerț electronic, folosind WordPress, XAMPP și WooCommerce. Anul acesta, proiectul introduce o nouă componentă: dezvoltarea competențelor digitale pentru crearea de jocuri pe calculator, un domeniu de mare interes în rândul IT-iștilor.
Competențele dobândite vor fi recunoscute la nivel european prin documentul Europass Mobility. Proiectul Erasmus+ 4IT va spori calitatea formării inițiale a elevilor, și va facilita interacțiunea dintre școli și piața muncii europene. Rezultatele proiectului vor fi multiplicate prin diverse activități, precum ateliere IT, dezbateri și Masa Rotundă, la care vor participa reprezentanți ai economiei și comunității educaționale locale.