10 ianuarie 2025

„Epoca de Aur” care n-a existat

Scriam zilele trecute ca românii au, in general, o impresie romantica despre trecut si despre relatiile dintre tarani si boieri.

Ca exista in mentalul colectiv ideea ca ar fi existat o „Epoca de Aur” in care boierimea se cultiva cetind carti iar taranii, credinciosi, drepti si harnici, munceau câmpul si pazeau granitele Crestinatatii. „Ehei, România era grânarul Europei, leul avea aceeasi valoare cu francul iar economia tarii duduia, fiind una din cele mai performante de pe continent” – cam astea sunt legendele in care le place unora sa creada. Totusi, „Grânarul Europei” n-a fost România.



La 1860, România producea cereale in valoare de 115 milioane de franci, din care exporta in valoare de 36 de milioane, ceea ce insemna doar 6,2% din exporturile de cereale ale tarilor europene. Mai târziu, intre cele doua razboaie, reforma agrara scade randamentul si exporturile românesti se reduc masiv.

In ceea ce priveste valoarea leului, da, a existat o perioada in care un leu era egal cu un franc francez, dar asta nu ca urmare a performantelor economice ale României, ci pentru ca tara noastra intrase in Uniunea Monetara Latina, o uniune infiintata de Franta si care se baza pe egalitatea de valoare a monedelor de aur si argint ale tarilor membre.

In principiu, valoarea metalelor pretioase era aceeasi in tarile Uniunii si, din acest motiv, valoarea monedelor era egala, in conditiile in care se foloseau aceleasi proportii de amestec al metalelor.

Faptul ca un leu era egal cu un franc nu insemna, insa, decât ca tranzactiile valutare se faceau mult mai simplu si ca moneda româneasca era acceptata la schimb in tarile Uniunii Monetare.

Nu insemna, insa, ca salariul unui muncitor din Bucuresti era egal cu salariul unui muncitor din Paris si nu evidentia in vreun fel puterea economiei, deoarece valoarea monedei era data de cantitatea de aur si nu, ca in epoca noastra, de performentele economice.

Cât despre economia care duduia, nu sunt multe de spus. România interbelica avea cel mai mare procent de analfabeti din Europa si cea mai redusa speranta de viata.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img