Ziarul britanic The Sun aloca un spatiu generos orasului Bacau, in editia sa de marti, 18 iunie. Mai exact, un articol deloc favorabil urbei noastre, care, ca orice articol dintr-un tabloid care se respecta, imbraca subiectul intr-o multime de imagini ce tin de fabulatiile autorului. In cazul de fata, autoarea este o anume Antonella Lazzeri, din scrierea careia rezulta ca bacauanii traiesc pe picior mare, ca le place opulenta, ca se indoapa cu sampanie si caviar si fac baie in cazile de pe acoperisurile vilelor luxoase. Astfel, daca nu stiati de ce in ultima vreme avem portofelele tot mai pline si bunastarea ne copleseste, aflam din The Sun ca totul se datoreaza hotilor din bancomatele britanice, care fura banii de la bogati si ii dau saracilor.
Calcam pe strazi pavate cu aur
Prima poza ce ilustreaza articolul, in care apar cladirea paraginita a Hotelului Moldova si doua scari din blocul Nicolae Balcescu 12, poarta explicatia “Strazi pavate cu aur, in centrul Bacaului”. Introducerea e lamuritoare pentru cititorii britanici in privinta “bunastarii” bacauanilor: “Orasul Bacau era cunoscut ca unul dintre cele mai sarace locuri din România. Muncitorii trudeau in fabrici sau in ferme agricole pentru sume foarte mici. Dar acum (Bacaul – n.r.) este in plina expansiune. Acolo unde altadata erau doar strazi cu blocuri de apartamente sau cocioabe darapanate, acum se inalta vile stralucitoare, unele chiar cu bai cu hidromasaj pe acoperis. Autoturisme Porsche, Range Rovers sau BMW sunt parcate pretutindeni, iar un Range Rover Evoque este expus in exteriorul celui mai nou mall din oras, plin cu boutique-uri de designer (…) Restaurante luxoase aliniate de-a lungul strazii principale servesc sampanie si caviar, in vecinatatea barurilor opulente si a cluburilor de noapte exclusiviste.”
Fabulatiile avocatului
Autoarea ofera si explicatia pentru acest boom al avutiei: “Bogatia se datoreaza unui singur lucru: Bacaul este capitala mondiala a furturilor de bani din bancomate, iar rezultatul acestor hotii se vad pretutindeni”. Indiscutabil, hotii români, printre care si cei bacauani, si-au câstigat renumele de campioni ai furturilor din bancomate, dar de la a-i baga la gramada in aceeasi oala pe infractori si pe oamenii de afaceri care si-au cladit onest averea este cale destul de lunga. Autoarea face referire si la modalitatile de furt, asa cum sunt cunoscute de politia britanica si de cea româna, precum si la câtiva infractori prinsi. “Politia britanica a dezvaluit ca noua din zece furturi din bancomatele din Marea Britanie sunt comise de români, in timp ce 70% din cei arestati provind din Bacau sau au legaturi cu Bacaul”, spune The Sun. Mai mult, este citat si un avocat bacauan, care afirma ca 75% din economia Bacaului are sustinere financiara din furturile din bancomatele britanice. Iar un sef din politia româna da si el explicatii despre fenomenul furturilor, despre faptul ca hotii nostri sunt atrasi in mod special de Marea Britanie, ca le place sa cheltuiasca pe masini si case luxoase. Dar – avertizeaza politistul român – asa-numita dezvoltare exploziva a Bacaului ar putea inceta foarte curând, dat fiind ca politistii români si britanici conlucreaza intens la eradicarea fenomenului infractional.
In contextul asa-numitei opulente si bunastari explozive a bacauanilor, descrisa in The Sun, tabloidul britanic omite, totusi, sa pomeneasca despre câteva probleme reale ale orasului:
Bacaul este singurul judet din tara unde salariul mediu net a scazut continuu in ultimii trei ani, iar perspectivele de crestere sunt timide;
Bacaul este una dintre cele mai sarace regiuni din Uniunea Europeana;
Bacaul este una dintre zonele cu cea mai ridicata rata a somajului;
Bacauanii nu reusesc sa isi achite datoriile din banci din cauza scaderii continue a nivelului de trai;
Bacaul este unul dintre judetele cu cel mai mic produs intern brut pe cap de locuitor;
Nu avem bani suficienti sa consumam hrana de calitate;
Suntem printre ultimii la natalitate si printre primii la mortalitate si morbiditate.
Suntem printre ultimii din tara la calitatea spatiului locativ (ca suprafata si calitate a conditiilor de viata);
Suntem printre ultimii din tara la suprafata de zone de agrement si la suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor;