Debut in forta in toate unitatile de invatamânt
Clopotelul a sunat ieri in toate unitatile de invatamânt, iar elevii emotionati au pasit cu dreptul pragul salilor de clasa, alaturi de invatatorii lor si profesori. Forforta specifica unui nou inceput de an scolar s-a simtit inca de la primele ore ale diminetii. Au spus „prezent” cei peste 109.500 de elevi inscrisi in sistemul de invatamânt bacauan din intreg judetul.
A sunat clopotelul in toate unitatile de invatamânt din Bacau. 17 septembrie a fost prima zi de incepere a unui nou an scolar. O zi plina de emotii, de lacrimi, de regrete, dar si de bucurie. In toate institutiile scolare s-au organizat festivitati de deschidere, unde elevii alaturi de parinti, de colegi, de profesori au pasit cu drag intr-un nou inceput.
O noua provocare, bucurie, speranta…
La cea mai veche unitate de invatamânt din judet, Scoala “Al.I. Cuza” Bacau, fosta Scoala 19, festivitatea de deschidere a inceput in jurul orei 9.00. In prim-plan au fost, bineinteles, bobocii de clasa I, dar si cei din clasele pregatitoare, o noutate in acest an scolar. “Un nou inceput, o noua generatie, o noua provocare, o noua bucurie si multa speranta, incredere, vointa, ambitie, dorinta, ne-a declarat inv. Cornelia Istoc, de la clasa I E din Scoala “Al.I. Cuza” Bacau. Pentru cei mici nu putem sa avem decât gândurile cele mai frumoase, cele mai bune, iar noi sa reusim sa le daruim incredere in fortele proprii si speranta in frumos si bine.” Emblema scolii, Corul “Prietenii muzicii”, condus de renumitul profesor Vintila Dabija, a deschis oficial noul an scolar cu intonarea imnului României, “Desteapta-te române”. Aici sunt inscrisi circa 1.100 de elevi. Dintre acestia, 120 sunt in clasele pregatitoare, iar 160 in clasele I.
Fara mobilier in clasa pregatitoare
Asa cum ne-am obisnuit, inceputul de an scolar a debutat si cu probleme, in unele scoli. Circa 8 la suta dintre ele nu au inca autorizatie sanitara, in unele unitati nu s-au ocupat toate catedrele de catre profesori, in alte 11 nu a ajuns mobilierul specific pentru clasele zero. Iar Scoala “Al.I. Cuza” se numara printre ele. “Incepem scoala cu multa bucurie. Cu incredere ca va fi bine. Suntem pregatiti si speram sa obtinem rezultate foarte bune. Pe partea de mobilier am apelat la mobilierul de la gradinita, asa ca o trecere de la invatamântul prescolar la cel primar si speram ca pâna la sfârsitul saptamânii sa avem si mobilierul nou”, a precizat prof. Doina Sârbu, director Scoala “Al.I. Cuza” Bacau.
Programa diferita la clasele zero
Cu bune cu rele, copiii au inceput un nou an scolar. Boboceii de clasa I au fost primiti in clase cu flori, iar pe bancute au gasit si manualele distribuite cu titlu gratuit de Inspectoratul Scolar in toate scolile din judet, pentru cei peste 7.169 de bobocei de clasa I. Si in clasele pregatitoare, prichindeii au fost preluati de cadrele didactice pentru a fi initiati in tainele scolii, pe un format al programei mai diferit fata de ceilalti colegi mai mari. Aici copiii isi vor dezvolta abilitatea de a comunica, vor consolida primele contacte cu lumea literelor si a cifrelor, vor invata sa interactioneze cu ceilalti elevi, dar si cu adultii prin jocuri didactice, activitati in echipa, prin desen sau muzica.
Bucuria regasirii la clasele mai mari
Emotiile noului inceput s-au simtit si la clasele mai mari. La Colegiul National “Ferdinand I”, elevii s-au bucurat de clipele regasire cu ceilalti colegi, iar altii, inca mai simt regretul ca vacanta de vara a luat sfârsit. “Eu inca nu ma bucur, as fi vrut sa mai stau in vacanta, a fost parerea sincera a Alexandrei Anghel, eleva in clasa a VI-a. E un nou inceput, avem noi materii”. “Eu una ma plictiseam in vacanta, asa ca ma bucur ca a inceput scoala. M-am pregatit mult, mi-au facut temele, sper de acum sa invat cât mai multe si sa iau note cât mai bune”, a spus si colega ei, Ramona Ciulina. Colegiul National “Ferdinand I” si-a deschis portile pentru 1.188 de elevi, de la boboceii din clasa pregatitoare si I, pâna ce cei de gimnaziu si liceu. “E normal sa avem si emotii, nu avem cum altfel, a spus si Aura Sova, eleva clasa a VIII-a. Sper sa fie bine, ca sunt in an terminal si ma pregatesc pentru examene de final. Deja am invatat si materia din acest an.”
Nou an scolar, in cifre
In acest an scolar sunt inscrisi circa 109.500 de elevi si prescolari. Dintre acestia, in jur de 18.400 sunt copii de gradinita, peste 31.900 sunt elevi de ciclu primar, alti 29.400 sunt elevi de gimnaziu si aproximativ 27.000, cei de liceu. Anul scolar 2012/2013 are o structura de 36 de saptamâni de cursuri. In perioada 5-11 noiembrie, clasele din invatamântul primar si grupele din invatamântul prescolar sunt in vacanta. In schimb, prima vacanta, pentru toti elevii, va fi in iarna (din 22 decembrie) si va dura trei saptamâni.
Roxana Neagu
„Emotii sunt pentru ca incepem clasa zero. Ne-am pregatit si sufleteste, si fizic, cu uniforma, ghiozdan, de toate. Speram sa fie foarte bine.”
Andreea Cavaleru, parinte„Eu am 4 copii. Acum sunt la clasa pregatitoare. Speram sa se puna in practica o reforma a invatamântului, fara modificari prea mari.”
Liviu Avarvarei, parinte
Entuziasm la Scoala „Spiru Haret”
Scoala „Spiru Haret” din Bacau si-a deschis, luni dimineata, portile pentru elevi. La festivitatea de deschidere au fost doar micutii de la clasele zero si I-IV, care au venit insotiti de parinti si bunici. De departe, cei mai emotionati au fost boboceii de la clasa pregatitoare si cei de la clasa I pentru care 17 septembrie a fost cu adevarat prima zi de scoala. Toate salile de curs s-au animat in câteva minute. Ceva mai degajati au fost ceilalti elevi care s-au bucurat sa-si revada colegii si invatatorul de la clasa. La rândul lor, dascalii si-au primit micutii cu bratele deschise. „Copiii mei au fost entuziasmati pentru momentul care s-a petrecut si in curtea scolii si in clasa. I-am regasit ca fiind aceiasi copii isteti, preocupati de ceea ce trebuie sa li se intâmple in scoala, i-am regasit buni prieteni, copii cu zâmbetul pe buze, care stiu ce vor pentru ei. Tuturor le doresc un an scolar plin de rezultate frumoase, un an linistit, in care se sa se bucure de ceea ce achizitioneaza si sa foloseasca ceea ce deprind. Zilele trecute am primit mesaje de la copii prin care isi exprimau dorinta de a incepe cât mai repede scoala pentru ca oricât li s-ar parea vacanta de buna si de prielnica ei, totusi, se simt bine impreuna”, a spus Clemansa Mauca, invatator. La Scoala “Spiru Haret” 150 de copii au pasit pentru prima data intr-o sala de curs. „Ca intotdeauna, prima zi este plina de emotii si de temeri, temeri pentru cei mici, emotii pentru noi ca ne vin alti copii sa vedem cum se acomodeaza in scoala noastra. Noi suntem primitori si speram noi sa se simta bine aici. Avem 84 de copii la clasa I, erau 86, dar doi s-au retras pentru ca au plecat cu parintii in strainatate, si avem si 66 la clasa zero”, ne-a spus prof. Livia Sibisteanu, directorul Scolii „Spiru Haret” Bacau. De astazi, orele de curs se vor desfasura conform programei scolare. (Geta P.)
Deschidere solemna la Colegiul Catolic
La Colegiul National romano-catolic „Sf. Iosif” din Bacau anul scolar s-a deschis cu o slujba la care au participat mai multi preoti, alaturi de Episcopul Auxiliar Aurel Perca si decanul de Bacau pr. Isidor Dâsca. Slujba s-a tinut in capela seminarului, acolo unde au fost prezenti toti elevii colegiului. „Incepem asa cum am facut-o intotdeauna printr-o celebrare solemna eucaristica in care imploram de la Dumnezeu binecuvântare, lumina si ajutor pentru tot parcursul acestui an scolar. Sfântul parinte Ioan Paul al II-lea spunea la un moment dat ca finalitatea scolii este omul, iar finalitatea, scopul omului este Dumnezeu. Deci, scoala – om – Dumnezeu. Incercam sa le imbinam pe toate acestea trei intr-o celebrare solemna. Avem patru clase a IX-a, am vazut bobocii, sunt veseli, sunt doritori si speram intr-un parcurs care sa-i ajute la devenirea lor ca oameni”, a declarat Anton Sabaoanu, directorul CN romano-catolic „Sf. Iosif” Bacau. Liceenii s-au bucurat ca si-au revazut colegii si spun ei ca vacanta mare a fost destul de mare. „Revederea a fost foarte emotionanta. I-am vazut pe noii colegi si ne-a fost foarte dor de colegii de clasa. Eu am trecut in clasa a X-a si abia asteptam sa vin la scoala. Pe perioada vacantei am tinut legatura pentru ca am avut teme de facut. Intr-un fel imi pare rau ca scoala a inceput mai târziu pentru ca imi doream sa-i revad cât mai curând”, ne-a spus Valentina Dorin, una dintre eleve. Dupa terminarea slujbei, cei de clasa a IX-a au fost preluati de diriginti si si-au cunoscut colegii alaturi de care vor petrece urmatorii patru ani. (Geta P.)
O noua aventura incepe de la „zero”
Bineinteles, inceputul de an scolar a fost inedit pentru copiii din clasa pregatitoare. Obisnuiti cu jucariile, micutii au dat astazi de banci si doamna invatatoare. Le-a zâmbit din prag si doar asa le-au mai trecut emotiile.
Micutii de doar 6 ani, mai nou elevi in clasa pregatitoare, s-au intâlnit luni cu doamna invatatoare. Cei ai clasei pregatitoare C, de la Scoala „Nicolae Iorga”, s-au dovedit a fi curiosi. Au trecut usor peste primele emotii, dupa cum au povestit chiar ei. „Am avut emotii, dar mi s-au dus. Când am intrat in clasa, gata, mi s-au dus emotiile. De acum, numai aici vin, ca imi place. O sa scriu, o sa pictam, o sa ne uitam la televizor si o sa ne jucam. O sa facem pauza de mâncare. O sa fie putin mai interesant”, a povestit Vladut Pascal, de la clasa C pregatitoare. „Am avut emotii, dar tata m-a incurajat. A zis ca o sa vina sa ma ia si mâine o sa imi treaca emotiile. Imi place de doamna, e calma, nu tipa si o sa ma invete lucruri noi”, a spus si Maria Chirita.
Dupa ce s-au cunoscut, au facut si un tur al cladirii in care invata, un corp separat, pentru a sti unde se afla cancelaria si desigur toaleta.
Fata de alti copii care au pasit tot in clasa pregatitoare si au avut parte de surprize neplacute, la Scoala „Nicolae Iorga” totul a fost gata pentru prima zi. „Noi avem un corp unde am gasit spatii pentru cele trei clase, pentru ca integrarea lor sa fie treptata, fara traume, sa nu fie amestecati cu copii mai mari, sa se poata adapta mai repede. Am primit mobilierul la timp, am facut igienizari si invatatoarele si-au facut cursurile pentru a fi pregatite”, a declarat prof. Mariana Umbrarescu, directorul unitatii.
De acum, micutii trec la treaba. Dar, spre deosebire de colegii lor mai mari, de la clasa I, acestia vor studia dupa o programa care prespune invatarea prin joc. „Nu este cu mult diferit de gradinita, doar s-au schimbat domeniile si continuturile, foarte putin”, a explicat inv. Oana Ghici.
Copiii nu au inceput scoala fara binecuvântare de sus. Un preot s-a rugat cu ei. Elevii de la clasa pregatitoare vor invata dupa orarul specific claselor primare, respectiv de la ora 8 la ora 12. (A. Gavrila)
Copii mici, emotii mari
Copiii de la grupa mijlocie de la Gradinita Dumbrava Minunata au avut parte de o prima zi de scoala grozava. Chiar daca au fost nevoiti sa se trezeasca de dimineata, gândul ca isi vor revedea colegii i-a bucurat. In primele ore de când au pasit in sala de clasa nu au facut altceva decât sa povesteasca cum a fost in vacanta de vara. “Am fost la mare. Mi-a placut foarte tare. Am stat in apa, m-am plimbat cu bicicleta. A fost foarte curat”, a povestit Dragos Budurei.
„Eu am fost la marea albastra. Mi-am cumparta jucarii pentru nisip. Mi-a fost dor de colegi. Aici ma joc, manânc, dorm”, a spus si Denis Jitaru.
Colegii lor putin mai mari, de la aceeasi unitate, Scoala „Octavian Voicu”, au intrat si ei direct la ore, fara o festivitate pompoasa. Boboceii de la clasa I au facut cunostinta cu abecedarul si cartea de matematica, in timp ce colegii lor mai mari s-au reintâlnit cu profesorii si colegii.
“Anul scolar incepe sub bune auspicii la Scoala Octavian Voicu. Ne-am pregatit intens si ne-a fost de mare ajutor aceasta saptamâna pentru ca am definitivat pregatirile. Suntem optimisti si am vazut optimism si in ochii parintilor”, a declarat prof. Adriana Vrabie, director unitatii de invatamânt.
De marti, orarul se respecta ca la carte. In noul an scolar, aceasta unitate de invatamânt are inscrisi circa 750 de elevi si 50 de cadre didactice. La structura din cartierul Izvoare sunt in acest an scolar mai putini copii. Este vorba de o clasa de simultan – a II-a – a IV-a si o grupa de gradinita. (A. Gavrila)
Tot ce-i placut dureaza putin
Adolescentii, gimnazistii si tâncii buhuseni au fost întâmpinati în prima zi de scoala nu numai cu dragoste, ci si cu niste scoli si gradinite care, bucuroase de urmele vizibile ale reabilitarilor/reparatiilor, zâmbeau în haine noi. Cei de la grupele pregatitoare au fost asteptati cu sali în care mobilierul nou-nout i-a bucurat nespus. „Bobocii” de la clasa a V-a si a IX-a au fost cei mai emotionati. Cei de la clasa a XII-a au simtit, înca din prima zi de scoala, suflul uraganului bacalaureat, caci liceenii au avut, înca din prima zi, orar cu predare, predare, predare… La Scoala „Mihai Eminescu”, elevii din clasele primare au fost primiti ca în povesti: flori, zâmbete, pupaturi, zugraveli noi, carti. Directoarea scolii, prof. Oana Malinici zice, atunci când ajungem în sala cu tâncii de la clasa pregatitoare: „O frumusete mai mare nu se poate vedea!” Si scolile „Stefan cel Mare” si „Mihail Andrei” au fost tot la înaltime. La Colegiul „Ion Borcea”, unde planul de scolarizare a fost integral realizat si în acest an, „bobocii” sunt încântati de rezultatele obtinute, de cei de la teoretic, la bacalaureat: peste 85 la suta. Au însa o strângere usoara de inima, atunci când aud câti repetenti au ramas dintre cei care anul trecut erau „boboci”. Intra cine vrea, iese cine poate… Tot aici, primarul Ionel Turcea, care a facut un tur de orizont placut pe la toate scolile, priveste cu admiratie catre fatada recent reabilitata a institutiei. Jandarmii si politistii si-au reluat prezenta în zona scolilor (Doamne, de-ar dura cât mai mult!…). Bucurosi erau si zecile de câini maidanezi din jurul scolilor, fiinte aproape protejate la nivel de oras… Acum, le-au venit si prietenii… Dintre profesori, cei mai fericiti sunt navetistii. Un zvon cuceritor zice ca primarul Ionel Turcea va deconta transportul cadrelor didactice, spargând, astfel, admirabil, alianta primarilor de orase întru neplata acestui drept. A fost frumos de tot în prima zi de scoala, numai ca un licean ne-a spus pe sleau, tânjind dupa vacanta: „Tot ce-i frumos si placut dureaza putin” Cum, zic, la scoala nu este frumos si placut? „O, ne-a spus el, diplomatic, nu numai ca e frumos si placut, dar, în plus, totul e si util; asta voiam sa spun”. Si, dupa cum banuiti, cea mai asteptata activitate a liceenilor va fi balul bobocilor, motiv pentru care i-au stabilit si data desfasurarii… (Ion Fercu)
Nume nou si sperante proaspete la Darmanesti
La Darmanesti, anul scolar a inceput cu un botez. Din 2012, cea mai importanta unitate de invatamânt a localitatii poarta numele de Liceul Tehnologic, pastrându-si principalele specializari: tehnician activitati economice, technician activitati turism, proiectant CAT si mecanica. Potrivit directoarei Maria Asandei, cei 1.000 de elevi ai liceului au conditii bune in salile de clasa, Primaria Darmanesti investind in inlocuirea acoperisului la cladirea construita pe timpul ministrului Spiru Haret, in parchetarea claselor, varuirea si igienizarea lor. Exteriorul corpurilor de invatamânt si curtea au fost refacute, inclusiv construirea de noi alei de acces. Primarul Constantin Spiridon este legat si sentimental de unitatea de invatamânt, atât el, cât si copiii lui fiind absolventi aici. “Ne bucuram ca le oferim elevilor spatii curate si dotate, iar faptul ca avem in scoala doar cadre calificate ne face sa speram ca vom avea in continuare rezultate bune. De altfel, din promotia trecuta, multi elevi de-ai nostri au intrat la facultati de prestigiu: Academia Militara, Informatica, Silvicultura, Electrotehnica. Am incredere ca anul acesta va fi si mai bun”, a spus directoarea Liceului Tehnologic Darmanesti, prof. Maria Asandei. (N. Brosteanu)
Elevi de gimnaziu printre liceeni, la Onesti
La Colegiul National „Dimitrie Cantemir”, intre cei 800 de elevi ai acestui colegiu se afla si 28 de scolari ai clasei a V-a! Conducerea manageriala si corpul profesoral de la Colegiul „Cantemir” si-au dorit cu mai multe luni in urma sa aiba o „pepiniera” de elevi, pentru a-i putea pregati pentru viitor, iar aceast lucru a fost posibil prin normele reglementate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. Prof. Felicia Filip, directorul Colegiului, ne-a declarat: „Am garantat ca liceenii colegiului vor fi niste modele pentru elevii clasei a V-a si dorim ca acesti copii sa isi poata pastra frumusetea vârstei copilariei. Pentru orice problema care o sa apara o sa gasim o solutie!” Unul dintre cei mai cunoscuti medici pediatri din municipiul Onesti, dr. Mihail Popa, a precizat ca „pentru cei mici, fiind la o vârsta la care sunt multe posibilitati de influenta, atât in bine, cât si in rau, este un oarecare risc prezenta lor alaturi de liceeni. «Modelul» pe care liceenii il pot transmite elevilor clasei a V-a trebuie sa ramâna in permanenta, altfel acesta poate capata alte fatete”. (Ion M.)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.