Serviciul de Ambulanta se pregateste sa intre in focul acreditarii, dar nu indeplineste decat conditiile minime. Ambulantele sunt vechi, uzate si fara echipament medical. Lipsa de personal se acutizeaza, caci Ministerul Sanatatii a blocat posturile. Fara acreditare, Salvarea isi poate lua adio de la contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Serviciul Judetean de Ambulanta Bacau are termen pana pe data de 9 decembrie pentru a depune cerere de acreditare. „Examenul” nu va fi lipsit de emotie, caci SJA ar putea sa nu ia nota de trecere. „Suntem pe ultima suta de metri la pregatirea documentatiei”, ne-a declarat dr. Sorin Enescu, directorul SJA. „Cred ca vom indeplini standardele minime si sper sa primim acreditarea. Probleme sunt cu dotarea, caci, din cele 92 de masini pe care le avem in judet, sunt bune doar vreo 30. Performante sunt numai doua, iar acestea se afla la Statia Bacau. Eu consider ca din punct de vedere al pregatirii personalului stam bine, insa nu ca numar de angajati, ci ca pregatire profesionala. Au toti autorizatie de libera practica si au urmat cursuri de pregatire. Am avea insa nevoie de medici, asistenti si brancardieri”. Lipsa de medici si asistenti exista in toate unitatile sanitare, dar in asistenta prespitaliceasca, mai ales la serviciile de ambulanta, deficitul se simte mai puternic. Dupa cum declara dr. Enescu, la Statia de Ambulanta Bacau si in substatiile din judet ar mai fi nevoie de 15 medici si 30 de asistenti medicali. Brancardierii sunt mai rari decat iarba de leac, doar statia din Bacau avand acest tip de angajati, dar si aici doar in numar de doi. Nici macar operatori de telefonie nu s-au angajat in ultimii ani, apelurile fiind preluate in general de asistenti. Cu greu s-a asigurat prezenta unui medic in substatiile din Onesti, Moinesti si Comanesti, in celelalte fiind detasat personal de la Bacau. Toate posturile sunt blocate de Ministerul Sanatatii.
Taxiuri, nu ambulante
Masinile de care dispune SJA pot fi numite cu usurinta taxiuri, nefiind dotate cu aparatura pentru interventii de urgenta. Doar doua ambulante sunt de tip ARTI, adica au in dotare aparatura de anestezie-resuscitare-terapie-intensiva, iar cinci de tip AUR, cu aparatura pentru anestezie – urgente- resuscitare. Zeci de ambulante sunt bune de casat, din cauza vechimii de 20-30 de ani si a uzurii. SJA face cu greu fata solicitarilor, iar daca nu va obtine acreditarea i se va pune un mare lacat pe poarta.
„Cred ca doar jumatate dintre masinile SJA ar putea indeplini conditiile de acreditare”, ne-a declarat Dan Stoica, director adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). „Probabil ca SJA va primi acreditare temporara, cu termene de conformare. Cu siguranta, dupa aderarea la UE, SJA nu va mai fi acreditat daca nu se investeste in dotare, caci criteriile europene sunt si mai drastice”. Fara acreditare, SJA nu poate intra in contract de finantare cu CJAS, ceea ce inseamna sistarea activitatii.
Promisiunile nu lipsesc
Conducerea Directiei de Sanatate Publica da asigurari ca se fac eforturi pentru ca SJA Bacau sa primeasca la anul cinci noi ambulante. Dar promisiunile nu lipsesc. „Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, promite ca la anul asistenta medicala prespitaliceasca va primi mai multi bani”, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director general al CJAS. „Pana acum, 70 la suta din buget era alocat asistentei prespitalicesti, dar de la anul se va modifica ponderea. Asistenta spitaliceasca va primi doar 40 la suta din buget, urmand ca 60 la suta din fonduri sa mearga spre serviciile de ambulanta si medicina de familie”. Pana atunci, realitatea este jalnica. Ambulanta nu are masini, angajati si nici macar echipament specific. Sediile sunt in stare avansata de degradare, pentru reabilitarea lor fiind necesare in jur de 60 de miliarde. In plus, nu se stie ce se va intampla de la 1 decembrie, caci banii pentru salarii, combustibil si materiale sanitare se termina luna aceasta.
Scris de Doina MINCU