14 noiembrie 2024

Viața e făcută din alegeri

Emoții

Suntem tulburați de fiecare dată când observăm la copiii noștri acele momente în care copilăria timpurie e pe cale să se estompeze, lăsând să se ivească niște copii mai mari. Atunci când copilul nu mai țopăie, ci merge ca un adult, când nu se mai joacă cu jucării, dar totuși le păstrează, când încetează să mai creadă în Moș Crăciun, dar totuși dorește să creadă în acest lucru, e ca și cum copilul nostru ar intui că urmează să piardă ceva extraordinar. Dispariția acestor sentimente specifice copilăriei este, evident, o sursă de inspirație nostalgică, de neuitat…Această trăire nu se află doar în afara noastră, ci e interiorizată sub forma unei emoții.

Adolescența: emoții…întocmai adevărat! Emoția este percepția fizică și psihologică a unei situații, iar această percepție este mult mai rapidă decât limbajul. Emoția este involuntară, nu-i putem controla apariția, dar în schimb putem să-i modulăm intensitatea, având posibilitatea de a decide dacă dorim să o exprimăm și felul în care o putem exprima. Nimeni nu poate să o oblige să apară, așa cum nimeni nu poate hotărî sa fie trist sau bucuros. Așadar, adolescența se apropie incontestabil de lumea emoțiilor și va fi trăită într-o manieră involuntară, fizică și psihică, adesea lipsindu-se de cuvinte. Este foarte importantă implicarea părinților în viața copiilor mai ales în această etapă delicată. Să ne facem pur și simplu timp să reflectăm, să ne gândim în mod constant la priorități.



Copilul este întotdeauna o prioritate! Și cu cât trece timpul, cu atât mai mult implicarea noastră crește. Adolescența este o etapă sensibilă din foarte multe considerente. Este vorba, de fapt de pregătirea adolescentului pentru mai târziu, atunci când singura lui țintă este fericirea: să devină un om sănătos fizic și psihic, un om cu demnitate. Trebuie să ne dorim acest lucru pentru copiii noștri și să facem ceva în acest sens. Iată câteva elemente pentru organizarea acestui demers: susținerea permanentă prin educație și iubirea necondiționată. Educația cuprinde totul. Evoluția se va observa de la o zi la alta și șansele copilului nostru de a deveni un adult fericit vor crește substanțial. Școala și societatea nu sunt îndeajuns pentru ca tânărul să poată parcurge cu brio această etapă, părintele având rolul de a iniția pașii pentru ca drumul parcurs să fie cât mai lin și trecerea către cealaltă etapă să fie lipsită de temeri.

Este foarte important în educația copilului nostru să punem bazele unei alimentații sănătoase și diversificate. Dacă starea de sănătate a adolescentului este bună, acesta poate face propriile alegeri cu privire la calitatea și cantitatea hranei și va mânca în principiu toate alimentele de care are nevoie pentru a trăi și a crește armonios. Adolescența este o etapă definitorie, deoarece organismul se transformă cu repeziciune și corpul poate crește în unele perioade și cu zece centimetri pe an. Așadar, este necesar ca alimentele consumate să furnizeze toate materiile esențiale, deoarece oasele, masa musculară și toate organele se dezvoltă într-un ritm alert. Cantitatea de calorii recomandată ca fiind necesară într-o zi este de 2250-2500 calorii pe zi la 13-14 ani. Fetele ating maximum de consum energetic de 2200-2400 de calorii pe zi la vârsta de 14-15 ani. La băieți, acest maximum este atins între 15-18 ani și se ridică la 3000-3500 calorii pe zi. Atenție, vorbim de adolescenți sănătoși și deloc sedentari! Cifrele calorice pe zi se referă la tinerii cu greutate și talie medie, în condiții de mișcare normală și cu un ritm de creștere corespunzător vârstei. Valorile ar trebui reduse cu 15% în cazul tinerilor care duc o viață sedentară.

Am să pun accent pe hidratare, deoarece apa este indispensabilă și are de îndeplinit numeroase funcții în organism. Apa este necesară pentru creștere și regenerarea țesuturilor. Fără apă organismul nu poate îndepărta produșii de degradare rezultați din metabolism și unele săruri. O parte din apa ingerată în cursul unei zile este eliminată pe cale respiratorie și prin transpirație.

Este esențial să asigurăm necesarul caloric prin alimente variate aparținând celor patru grupe fundamentale: lapte și produse din lapte, carne și ouă, cereale, legume și fructe. Dulciurile vor fi consumate cu mare atenție și atunci când se întâmplă aceste lucru să fie în prima jumătate a zilei. Dieta mediteraneană, bazată pe alimente ce conțin amidon( pâine și paste integrale), grăsimi vegetale(ulei de măsline), cereale și legume este excelentă pentru un adolescent deoarece prevede cantitatea corectă de substanțe nutritive și folosită rațional, poate preveni de timpuriu obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. În perioada adolescenței crește ritmul de adoptare a unei alimentații neigienice și nesănătoase. Din acest motiv, am să fac câteva recomandări pentru a se evita pe cât posibil acest lucru: mesele să fie regulate iar masa de dimineață obligatorie; diversitatea alimentelor să devină o obișnuință; nu sunt permise gustările formate din alimente fast-food, produse de patiserie și dulciuri rafinate; se va pune accent pe fructe ( fructele se mănâncă dimineața pe stomacul gol pentru ca organismul să poată asimila vitaminele pe care le conțin); odihna să fie luată în serios, programul de somn să înceapă cel târziu la ora 22; se va pune accent pe mișcare fizică regulată; selecția prietenilor să fie făcută cu atenție. Este perioada în care presiunea grupului se manifestă cel mai puternic. Mulți adolescenți se simt diferiți și astfel se izolează. De fapt, este un lucru foarte des întâlnit. Cu toate acestea, majoritatea tinerilor părăsesc această fază foarte rapid. Își găsesc o relație sau un grup de prieteni cu care se aseamănă sau pur și simplu se integrează în grupul celor populari.

Adolescența se suprapune în mare parte cu perioada pubertății, când omul se dezvoltă de la stadiul de copil la cel de adult. Startul este dat de hipofiză, care secretă un hormon declanșator, astfel încât fetele sunt uimite de transformare iar băieții sunt deseori deranjați de schimbarea vocii și de acneea care este tot mai accentuată. Adolescența este vârsta la care cei mai mulți tineri cunosc sentimentul de dragoste. Se îndrăgostesc rapid și tot la fel uită de iubire. Doar amintirile acestor clipe frumoase rămân peste ani neatinse. La fel de emoționant rămâne și momentul când susțin primul examen din viața lor: EXAMENUL DE CAPACITATE, primul pas spre maturitate. Transformările profunde au loc și la nivel cerebral, însă ei devin tineri adulți independenți și maturi din toate punctele de vedere mult mai târziu.

Acum fac o pauză. Inspir și expir… și voi odată cu mine. Încă o dată! Minunat! Acum putem spune: Ce frumoasă este adolescența! Ce minunați sunt adolescenții noștri! Adolescența este o parte a întregului din care face parte și tinerețea. Când ia sfârșit adolescența? Finalul acesta se petrece exact în momentul în care începem să ne putem întrebări de genul: “Ce pot face fiind ceea ce sunt?” Iar bătrânul care vei ajunge tu cândva va spune: “Adolescența este o etapă a evoluției care cunoaște diverse niveluri de schimbare ce au definit existența mea.”

Și acum pentru tine, dragul meu adolescent, am să rostesc din suflet: cu emoție cunoaște-ți inima și ai grijă ca tot ce faci să fie compatibil cu evoluția ta. Menține-ți mintea ascuțită, fii direct, luminează-i pe cei din jurul tău, toate acestea fără să rănești sau să dezamăgești.

Uf! Ce emoții! Și ca să fie mai frumos totul, voi ura succes tuturor adolescenților astfel:
“ Marea Cale este universală,
Poți merge și la stânga și la dreapta…
……………………………………………………….
Înțeleptul se comportă și el întocmai:
nepretinzând măreție,
ajunge mai repede la ea.”

Carmen Barcan, terapeut




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014