Cu aproape doua saptamani inainte de Paste, veterinarii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVAS) Bacau deja s-au mobilizat. Ei au facut un plan de bataie cum sa fie respectata legislatia in vigoare atat de persoanele care sacrifica miei cat si de cele care ii cormercializeaza. aIn baza unui program de lucru stabilit se verifica modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din toate pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, valorificare si de alimentatie publica si va fi sanctionata orice incalcare a prevederilor legislatiei sanitare veterinare in vigoare. La nivelul DSVSA, la circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale, in perioada premergatoare sarbatorilor pascale va fi asigurata permanenta inclusiv in zilele de sambata si duminica, va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare”, precizeaza dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara. Inspectorii de la DSVSA Bacau au stabilit ca se poate comercializa carne de miel atat in pietele agroalimentare din Bacau, Onesti, Moinesti, Tirgu Ocna si Darmanesti, in unitatile de tip supermaket, dar si in carmangerii. aNumai in pietele din Comanesti si Buhusi nu se poate vinde carne de miel pentru ca nu sunt intrunite conditiile de igiena”, spune dr. Vlad.
Doar 200 de miei au fost sacrificati in abator
DSVSA a identificat toate unitatile de abatorizare de pe teritoriul judetului Bacau si a informat reprezentantii legali ai acestor unitati asupra posibilitatii de a receptiona, sacrifica, depozita si valorifica pentru consum public miei in perioada 20-27 aprilie 2008. aAceste spatii trebuie dotate in mod corespunzator cu ustensilele strict necesare taierii, jupuirii si eviscerarii animalelor. De asemenea trebuie sa existe in locul de sacrificare un sistem de alimentare cu apa potabila rece si calda si vor fi organizate facilitati de colectare si stocare a subproduselor si deseurilor rezultate in timpul si dupa taiere”, declara dr. Gheorghita Vlad. De Pastele catolic numai abatorul de la Nicolae Balcescu a fost solicitat de proprietarii de oi. Aici s-au sacrificat 225 de miei. Persoanele care aduc miei la sacrificare in locurile special amenajate sau in abatoare trebuie sa prezinte acte de proprietate pentru animal precum si certificat sanitar veterinar de transport. In gospodariile private, veterinarii au stabilit ca ovinele se pot sacrifica indiferent de varsta, pe toata perioada anului. Carnea insa va fi numai pentru consum propriu.
Scris de Lili Adochitei
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.