18 ianuarie 2025

Ema Gherganu, elevă la Colegiul de Arte, bursieră a Fundației Regale Margareta a României și a unei orchestre din Germania

European Youth Orchestra Academy din Mannheim-Germania, a organizat de curând un concurs online la care au participat peste 2500 de tineri cu vârsta între 14 și 18 ani, din 27 de țări europene. Dintre aceștia au fost selectați 70 de tineri instrumentiști care vor participa la un stagiu de pregătire cu renumita orchestră în perioada 23 mai – 2 iunie 2024, perioadă care include și două concerte, unul la Mannheim și unul la Aachen.

Din cei 70 de elevi selectați din toată Europa, 4 sunt din România, iar între cei 4 se numără și băcăuanca Ema Gherganu. Ema este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, unde studiază flaut cu prof. Ana Maria Cioroparu care este și șef de partidă flaut la Filarmonica „Mihail Jora”.



Mai mult decât atât, Ema este și beneficiara unei burse acordată de Fundația Regală Margareta a României, bursă pe care a obținut-o în urma unui concurs. Anual Fundația Regală Margareta a României oferă 30 de burse, 15 pentru elevii artiști plastici și 15 pentru elevii muzicieni. Bursele sunt în valoare de 2000 de euro pe an și sunt oferite copiilor care provin din familii cu venituri modeste.

Ema ne-a povestit că ea cântă de când se știe. Nici nu știa să vorbească și ea cânta. Așa că mama ei a dus-o la Palatul Copiilor. Practic atunci a debutat drumul ei în viață, iar acesta este muzica. Cum de a ales acest drum?

„Mi se pare foarte complex și permite multe libertăți, e și un program mai lejer, în viitor, adică nu trebuie să stau toată ziua la birou… dar voi avea de studiat tot timpul, care este altceva. Simt o plăcere deosebită. Practic rezonez cu muzica”, a încercat să explice în cuvinte tânăra flautistă. De fapt, la început Ema a studiat pianul principal iar din gimnaziu a trecut la flaut principal și pianul secundar. De ce flaut? „Am început cu flautul secundar și a început să îmi placă. Vedeam desene animate, personaje care cântau la flaut și mi se părea foarte interesant.

Apoi am avut și profesoare foarte dedicate și care m-au făcut să îmi dezvolt această pasiune. Pur și simplu m-am îndrăgostit de flaut și acum face parte din mine”, ne-a mărturisit Ema Gherganu, care, de-a lungul timpului a cântat și cu vocea, fiind prezentă la multe festivaluri de gen.

„Mi-a plăcut să cânt, mai ales musica-uri sau genuri care implică și actoria, pentru că am fost și într-o trupă de teatru, Nobady”s Group, o trupă de teatru independent. Mi-a plăcut foarte mult dar acum nu mai am timp. Studiez mult mai mult pentru că în străinătate e un nivel mult mai înalt de pregătire și pentru că vreau să dau admiterea la unele Conservatoare foarte cunoscute și e concurența mare”, a mai spus Ema. În ceea ce privește viitorul în studio, Ema încă se orientează și își schimbă frecvent obțiunile. Se gândește fie la Elveția fie la Amsterdam sau Madrid, fiecare variantă având în spate niște profesori de excepție.

Așadar, drumul Emei în viață e foarte clar, rămânând ca viitorul să hotărască dacă o vom asculta la o filarmonică din țară sau una din străinătate. Până una alta, Ema are în față faza națională a Olimpiadei de Flaut, acolo unde anul trecut a obținut premiul I, iar anul acesta este gata să își apere „titlul” la „naționala” care va avea loc la Craiova în perioada 17-21 aprilie. Mult succes!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img