luni, 12 mai 2025

Elsaco Electronic, sponsorul PDL Botosani, a pus mana pe grupul 2 cogenerare

Contract de peste 20 de milioane de euro

O societate din Botosani, al carei principal obiect de activitate il reprezinta fabricarea repartitoarelor pentru masurat caldura, s-a ales cu un contract fabulos incredintat de Primaria Bacau. Contra sumei de 84 de milioane de lei (fara TVA), asocierea de firme condusa de Elsaco Electronic va construi grupul 2 cogenerare de la CET Bacau. Atribuirea contractului s-a facut in decembrie, in urma unei controversate licitatii care a fost contestata de mai multe ori la CNSC. Societatea botosaneana s-a remarcat in ultimii ani drept un sponsor fidel al PDL. Elsaco face parte din grupul de interese nasit, in nordul Moldovei, de verii Gheorghe si Catalin Flutur. Firma deruleaza contracte publice de zeci de milioane de euro si s-a extins in toata Moldova, cu precadere in judetele si municipiile controlate de pedelisti.



Luna cadourilor a adus in vistieria unei firme de repartitoare din Botosani peste 20 de milioane de euro. Contractul privind construirea grupului 2 cogenerare de la CET Bacau a fost atribuit de municipalitate unei asocieri de firme condusa de Elsaco Electronic. Valoarea intelegerii depaseste 84 de milioane de lei (fara TVA). Incredintarea contractului s-a realizat dupa o procedura de achizitie publica intinsa pe mai multe luni si care a fost contestata, in repetate randuri, la CNSC. Potrivit anuntului de atribuire nr. 119076 din 8 decembrie 2011, Elsaco Electronic poate subcontracta pana la 5 la suta din volumul de lucrari aferent contractului incredintat de Primaria Bacau. Conform aceluiasi document, pretul ofertei a avut o pondere de 60 la suta in stabilirea castigatorului, in timp ce eficienta centralei cu ciclu combinat – deci componenta tehnica a ofertei – nu a contat decat 20 la suta (!). Contractul prevede construirea unui grup de cogenerare de 14 megawati, construirea de cazane auxiliare, precum si adaptarea schemei termomecanice a CET.

Contracte pentru partid

Liderul asocierii de firme declarata castigatoare – Elsaco Electronic – este o firma cu „antecedente” in zona contractelor publice. In ultimii ani, SRL-ul botosanean si-a crescut cifra de afaceri exponential, in temeiul unor contracte atribuite, indeosebi, de Primaria Botosani, condusa de edilul Catalin Flutur – presedintele PDL Botosani. De altfel, cantitatea de bani publici care a trecut prin conturile Elsaco Electronic atesta ca firma are un „spate” betonat politic. In mai 2011, societatea a primit din partea Primariei Botosani un contract de reabilitare a retelelor termice, in suma de peste 55 milioane lei (edili au avut pe masa o singura oferta – cea depusa de Elsaco Electronic!). In august, aceeasi firma a obtinut un nou contract din partea municipalitatii botosanene, vizand – de aceasta data – „modernizarea CET Botosani in scopul cresterii eficientei energetice si a conformarii societatii de termoficare la standardele de mediu” (n.r. – vezi articolul: „Stavarache a vandut Bacaul «clanului» Flutur: Contracte publice de zeci de milioane de euro pentru societati din Suceava si Botosani”).
Elsaco s-a remarcat in ultimii ani drept un sponsor fidel al PNL si, ulterior, al PDL. Cat timp Catalin Flutur s-a aflat in PNL, Elsaco aparea in scriptele oficiale ca sponsor al liberalilor. Odata cu infiintarea PLD si, mai apoi, fuzionarea PLD cu PD, Elsaco s-a reorientat devenind una dintre societatile aflate pe „statul de plata” al PDL Botosani (n.r. – vezi articolul: „Elsaco Electronic, sponsorul PNL de la grupul 2 cogenerare”). Intr-un ridicol drept la replica remis cotidianului Desteptarea in octombrie 2011, patronii Elsaco au negat ca ar avea legaturi cu mediul politic si ca firma s-ar fi dezvoltat in virtutea unor conexiuni de acest tip. SRL-ul botosanean e patronat de Valeriu Iftime, om de afaceri instalat la sefia clubului de Divizia B FC Botosani, club alimentat cu fonduri publice, anual, de municipalitatea condusa de Catalin Flutur.

Licitatie controversata

Procedura de achizitie publica in baza careia Elsaco Electronic s-a ales cu contractul de construire a grupului 2 cogenerare a fost insotita de mai multe contestatii formulate, pe adresa CNSC, de catre ceilalti ofertanti inscrisi in cursa. Acestia au reclamat faptul ca licitatia a fost, de fapt, o farsa si ca autoritatea contractanta – Primaria Bacau – a pregatit terenul pentru o incredintare directa a contractului catre Elsaco. In august 2011, Dan Georgescu – vicepresedintele Romelectro Bucuresti – declara cotidianului Desteptarea ca oferta tehnica nu a fost luata in calcul de municipalitatea bacauana, care s-a marginit la analizarea „unor hartii”.
„Din aproximativ 3 luni cat a durat acest proces (n.r. – licitatia), 2 luni si 3 saptamani au fost numai pentru partea de eligibilitate. Pentru partea tehnica au alocat numai o saptamana, ca asta era important pentru proiectul asta, partea de hartii, nu partea de oferta tehnica, echipamente si celelalte”, afirma Georgescu (n.r. – vezi articolul: „Licitatia pentru construirea grupului 2 de cogenerare de la CET Bacau, farsa cu fonduri europene”).
In octombrie 2011, Romib Bucuresti – unul dintre cei 3 ofertanti care au contestat rezultatul licitatiei organizate de Primaria Bacau – a deschis o actiune la Curtea de Apel Bacau, solicitand instantei suspendarea procedurii de achizitie publica. Litigiul a fost judecat in regim de urgenta, avocatul Romib apreciind ca asocierea de firme declarata castigatoare de municipalitate nu detine autorizatiile necesare efectuarii unei lucrari de proportia construirii unui grup de cogenerare. „Aceasta asociatie (n.r. – Elsaco Electronic – Branpis – Kawasaki) nu are autorizatiile necesare participarii si efectuarii acestor lucrari. Instanta poate suspenda licitatia pentru ca exista motive temeinice. Noi consideram ca prejudiciul nostru, precum si cel public, ar fi mult mai mare daca nu veti decide sa suspendati procedura de achizitie publica”, a pledat avocatul Mihai Toma. In cele din urma, completul format din judecatorii Violeta Chiriac, Loredana Albescu si Lacramioara Moglan a respins cererea de suspendare formulata de Romib, astfel incat municipalitatea bacauana a fost libera sa incheie contractul cu asociatia condusa de Elsaco Electronic (n.r. – vezi articolul: „Curtea de Apel Bacau a «umplut» de bani o firma de repartitoare din Botosani”).

Branpis, „pusculita” relatiei Stavarache-Benea

Printre beneficiarii contractului atribuit Elsaco se numara si o societate din Bacau, Branpis SRL. Firma abunda in relatii si influente politice locale, fiind unul dintre clientii politici majori ai CET SA Bacau. Intre 2009 si 2010, Branpis a incheiat 685 de contracte cu societatea de termoficare, vizand efectuarea de reparatii la reteaua secundara. Valoarea contractelor a depasit 6 milioane lei (fara TVA). Un calcul simplu arata ca, in fiecare luna din 2009, Branpis a operat 30 de lucrari la reteaua de termoficare secundara (!). Cifra de afaceri a Branpis, aferenta lui 2009, s-a ridicat la „doar” un milion de euro. In 2010, firma a explodat literalmente inregistrand o cifra de afaceri de aproape 15 ori mai mare. Existenta Branpis e jalonata de multiple interese politice. Acestea duc la presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea (PSD), dar si la primarul municipiului de resedinta, Romeo Stavarache (PNL). Performantele demne de Cartea recordurilor inregistrate de Branpis SRL au aparut si in cadrul emisiunii „Romania, te iubesc”, in editia difuzata de Pro TV pe 20 noiembrie 2011 (n.r. – vezi articolul: „Branpis, capusa care a supt de bani sistemul de termoficare”).

Investitie derulata pe terenuri sechestrate

Intr-o ancheta publicata la sfarsitul lui 2011 (n.r. – „Fonduri europene ingropate in terenuri aflate sub sechestru”), cotidianul Desteptarea dezvaluia ca investitia de la CET Bacau vizeaza mai multe terenuri aflate, de ani buni, sub sechestru. Potrivit normativelor POS Mediu, terenurile afectate proiectelor finantate cu fonduri UE trebuie sa fie in domeniul public. In realitate, acestea se afla in patrimoniul CET SA Bacau (n.r. – deci in proprietatea unei societati comerciale!), fiind sechestrate fie de catre AVAS, fie de catre ANAF. Documentatia POS Mediu obliga aplicantul, sub sanctiunea legii penale, sa completeze o „Declaratie de eligibilitate” din care sa rezulte statutul juridic conform al respectivelor terenuri. Documentatia, asa cum a reiesit din discutiile cu reprezentantii Organismului Intermediar al POS Mediu, nu este verificata de nimeni, autoritatile luand de bune datele prezentate de aplicanti (n.r. – in acest caz, Primaria Bacau).

Asistenta UE de 63 de milioane euro

Pe 6 septembrie 2010, primarul Stavarache semna la sediul Ministerului Mediului contractul de finantare pentru proiectul de retehnologizare a sistemului de termoficare. Potrivit datelor oficiale, valoarea totala a proiectului se ridica la 78 milioane euro, din care 63,1 milioane de euro fonduri UE. „Sunt foarte bucuros ca i-am convins pe cei care acorda aceasta finantare de seriozitatea noastra”, declara primarul la data semnarii contractului de finantare.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img