Interviu cu Elisabeta Polihroniade, Mare Maestra internationala la sah si cu Dan Gabar, redactor sef al Revistei Române de sah, prezenti la „Trofeul Comanesti”.
Mircea Merticariu: De „Zilele orasului Comanesti” s-a organizat un concurs la care au participat cei mai buni sahisti din zona. Cum a fost?
Dan Gabar: Am venit cu mare drag cu ocazia Zilelor Comanestiului sa organizam acest concurs de sah. S-a format o traditie. La Campionatul Mondial, care au fost anul acesta la Halkidiki au obtinut performante. La anul va fi in Peru, la Lima. Domnul primar Miron ne-a facut o mare bucurie, deoarece ne-a spus ca va trimite copii din zona, pe care ii va subventiona pentru a putea participa la acest concurs mondial. Am venit prima oara in aceasta zona in urma cu trei-patru ani. Acei copii au crescut si au obtinut rezultate foarte bune la competitii si sunt sperante de mai bine.
MM: Care mai este este locul României pe tabla internasionala de sah?
Elisabeta Polihroniade: La ultima olimpiada, ca si noi avem olimpiada, sahistii, am obtinut rezultate foarte bune. Echipa feminina s-a clasat pe locul 5, baietii pe locul 7. Nu este rau, dar dorim mai mult. In trecut am avut alte rezultate si vrem sa fim mai buni, sa obtinem gloria trecutului.
MM: Care este nivelul elevilor la sah. Ce rezultate s-au obtinut si ce concursuri aveti in plan sa organizati in viitorul apropiat?
Dan Gabar: Un raspuns il vom afla in toamna asta, când facem a doua editie a Campionatului National scolar, echipe mixte. Anul trecut am reusit sa aducem reprezentanti din toate judetele. Am vorbit si cu autoritatile din Bacau. Vor ajunge in finala câte patru copii, cei mai buni, din fiecare din cele 85 de comune. Vom extinde acest concurs la nivel national. Exista un protocol intre Clubul „Elisabeta Polihroniade” si Ministerul Educatiei. Este imposibil sa nu gasim in fiecare scoala cel putin patru elevi cunoscatori de sah. Va fi o actiune de amploare, la care vor juca sah peste 40 de mii de elevi. Federatia va reusi sa-i selecteze pe cei mai buni dintre cei mai buni. De abia atunci ne putem gândi sa avem rezultatele pe care le-am avut in trecut.
Elisabeta Polihroniade: Mai mult, exista premise sa se introduca sah-ul ca materie in scoala. Facem demersuri in acest sens. In toate tarile dezvoltate, cu traditie, fie ca vorbim de Rusia, Franta sau Anglia sahul este materie in programa scolara. Daca nu se poate obiect obligatoriu, macar optional sa fie!
MM: Câti sahisti au nivel profesionist in România?
Dan Gabar: O finala nationala de seniori aduna 200 de competitori la barbati si 50 la feminin. Cam 25 dintre acestia se bat pentru titlul national. Putem spune ca 250 de jucatori profesionisti avem in România. Noi incercam prin aceasta miscare scolara sa propagam sahul ca sport national. Un pas important s-a facut in Comanesti, unde am avut tot sprijinul din partea primarului Viorel Miron. Apreciez faptul ca autoritatile din Bacau au inteles importanta acestui sport si cred ca in viitor vom vorbi de profesionisti din zona care se vor face cunoscuti la concursurile internationale.
Asociatia sportiva care poarta numele reginei sahului românesc va organiza, anul viitor, un concurs la care vor participa peste 40.000 de elevi. Din judetul Bacau vor fi selectati peste 600, cei mai buni patru din fiecare localitate.
Mircea Merticariu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.