15 ianuarie 2025

Elevii si studentii acuza Puterea

Nemultumiri in scoli si universitati

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor (CNE) solicita Guvernului, printr-un comunicat de presa comun, sa suplimenteze finantarea Educatiei pentru urmatoarea perioada. Nemultumirile create pe fondul lipsei banilor in sistem sunt generale. Daca elevii doresc, printre altele, programe scolare flexibile, manuale actualizate si investitii in baza materiala din scoli, studentii vor burse si subventii mai mari.



Totul a pornit de la faptul ca, si in acest an, bugetul alocat Educatiei si Cercetarii este foarte mic. ANOSR si CNE considera ca 4,4 miliarde de euro, respectiv 3,14 la suta din PIB anuntat de Guvern, condamna sistemul „la inca un an de subperformanta si inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltarii pe termen lung a României”, dupa cum s-au exprimat reprezentantii elevilor si studentilor. Cele doua organizatii atrag atentia asupra faptului ca cea mai profitabila si importanta investitie pentru un stat este cea facuta in educatie si solicita suplimentarea bugetului pentru acest domeniu si prevederea unei cresteri anuale care sa conduca rapid la respectarea procentului de 6 la suta din PIB asumat de partidele politice prin Pactul National pentru Educatie. „Anul 2013 trebuie sa fie anul in care accesul copiilor din mediul rural la scoala sa nu mai fie o problema, iar calitatea conditiilor de predare-invatare sa fie la standarde adecvate”, a declarat presedintele CNE, Andrei-Bogdan Petre. „Degeaba vorbim despre educatie ca prioritate nationala daca o finantam cu jumatati de masura. De la fuga tinerilor de locuri de munca in educatie la fapul ca cei din mediul rural, din familii sarace sau dezavantajate ajung cu greu sa termine o facultate, problemele sunt foarte clare, foarte mari”, a spus si presedintele ANOSR, Mihai Dragos.

Ce-si doresc studentii:

– cresterea subventiei pentru camine si cantine cu 30 la suta,
– respectarea prevederilor Statutului Studentului si a Legii nr. 1/2011 a Educatiei Nationale privind facilitatile acordate studentilor si valoarea burselor.
– cresterea veniturilor tinerilor angajati din Educatie si a medicilor rezidenti prin acordarea de deduceri fiscale si a altor masuri.
– realizarea de investitii in construirea de camine
– masuri menite sa asigure accesul tinerilor din familii cu venituri reduse si alte categorii defavorizate la invatamântul superior.

Ce-si doresc elevii:

– revizuirea planurilor cadru si a curriculumului
– revizuirea continuturilor manualelor scolare
– adaptarea invatamântului profesional si tehnic la cerintele agentilor economici
– modernizarea procesului de predare-invatare cu ajutorul tehnologiilor informatiilor si comunicarii
– conectarea tuturor scolilor la internet prin conexiuni de mare viteza.
– investitii in construirea campusurilor scolare destinate asigurarii serviciilor de educatie pâna la nivel liceal (burse, cantine, camin si/sau transport zilnic asigurat)
– construirea si reabilitarea bazelor sportive.

„Noi ne dorim cei 6 la suta din PIB pentru a asigura un invatamânt de calitate. La nivel de scoli ne dorim echipamente si investitii in infrastructura. Solutia sta numai la Guvern. Important este sa se aloce suficienti bani si apoi sa se stabileasca cine ii va cheltui.”
Bogdan Dumitriu, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Bacau

madalina-vlasie„Educatia este baza unei societati sanatoase si in dezvoltare. Cu totii stim ca fara educatie nu putem ajunge nicaieri, dar se pare ca multi ignora acest lucru, dovada fiind suma alocata de Guvern pentru Educatie si Cercetare. Ca elev ma confrunt in fiecare zi cu diverse probleme. Scolile, locurile in care ar trebui sa mergem cu drag si sa ne simtim in siguranta, sunt un pericol, deoarece cladirile nu au mai fost renovate de mult timp. Salile de curs nu sunt dotate cu absolut nimic – de ex. daca trebuie facuta o prezentare Power Point, elevul trebuie sa isi aduca laptop-ul personal. Apoi, daca ne uitam putin pe programele scolare din ultimii 10 ani, se observa cu usurinta ca materia se schimba constant. O mare problema sunt si manualele scolare. Acestea sunt mare parte din 2000, au trecut mai bine de 12 ani de când au fost ultima data editata. Toate aceste lucruri, si nu numai, trebuie rezolvate, dar cu actualul buget, de 4.4 miliarde Euro, totul e un vis. In concluzie, cum poate statul sa ceara in momentul acesta performanta, daca el nici macar nu ofera conditiile necesare unui proces de invatare optim? Sustin pozitia ANOSR si a CNE, anume ca 3,14 la suta din PIB condamna Educatia la inca un an de subperformanta si inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltarii pe termen lung a tarii”.
Madalina Vlasie, presedinte Leo Alpha „Young&Smart” Club,
reprezentant UK Study România,
elev clasa a X-a la CN „Gh.Vranceanu” Bacau

mihai-belciu„Vor fi discutii, asta e clar. Iar un raspuns oficial va fi in zilele urmatoare. Fiecare universitate, fiecare centru universitar a trimis catre ANOSR si Federatia Studenteasca o lista cu problemele actuale si proiectele viitoare pe care vrem sa le realizam. La noi, in Bacau, sunt probleme pe tot ce inseamna finantarea proiectelor, la nivel de cantina si camine inca nu se stie o cifra exacta privind taxele si subventiile. Presiunea a fost intotdeauna la inceput de an universitar. Insa pentru ca bugetul nu este aprobat inca 100 la suta, nu se stie cert ce va fi. Noi, ca studenti, vom avea probleme tot timpul pentru ca in general taxele sunt destul de mari, subventiile in sistem, destul de mici. Totul depinde de datale finale. Anul trecut si in alti ani au fost proteste. Studentii au iesit in strada sa-si arate nemultumirea. O sa fie un razboi continuu. Speram insa sa fim intelesi si sa nu se mai ajunga la asa ceva.”
Mihai Belciu, presedintele Ligii Studentesti
a Universitatii „Vasile Alecsandri” Bacau

Parte din revendicarile elevilor au fost aduse, an de an si Primariei Bacau. Aceasta a promis mereu, inclusiv in ultima campanie electorala, construirea de noi gradinite si a unei crese, a unui campus nou pe strada Constantei, ridicarea unui corp nou de cladire si a unei sali de sport, precum si construirea de ateliere noi si reabilitarea cladirii existente la Colegiul Economic „Ion Ghica”, dar si extinderea Colegiului „Vasile Alecsandri”. In plus, in strategia de investitii a municipiului Bacau pentru perioada 2007-2013 la capitolul „Reabilitatea, consolidarea, modernizarea si dotarea institutiilor de invatamânt” s-au stabilit investitii de peste 45 milioane de euro ce urmau sa se finalizeze in acest an. In unele obiective s-a investit partial (50 la suta), iar in altele deloc.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img