15 ianuarie 2025

Elevii descopera traditiile de Sarbatori

Simpozion – concurs de datini si obiceiuri din zona Moldovei

Ursii de la Asau, Mocanita din Slobozia, Capra din Lipova. Sunt doar câteva din traditiile pe care elevii Colegiului National „Vasile Alecsandri” le-au prezentat colegilor si profesorilor intr-un adevarat spectacol-concurs. Actiunea face parte dintr-un amplu proiect de promovare a specificului national, ce are ca scop reinvierea obiceiurilor si datinilor stramosesti.



In holul mare al Colegiului National “Vasile Alecsandri” Bacau s-a desfasurat o actiune inedita care a avut ca tema principala traditia strabuna specifica acestei perioade. Profesorii si elevii unitatii de invatamânt au initiat un amplu proiect, aflat deja la a treia editie. Este vorba despre un simpozion – concurs de datini si obiceiuri din zona Moldovei, ce face parte din programul judetean „Promovarea traditiilor românesti prin specific regional”. „Elevii din colegiul nostru au prezentat documentare din satele bacauane, acolo unde au intânit batrâni care inca mai pastreaza traditiile locale de iarna, unele din ele pe cale de disparitie. Incercam astfel sa recuperam ceea ce inca mai este frumos in datina noastra autentica”, a explicat prof. Calin Leon Boamba, specializarea Socio-umane, coodonator de proiect. Astfel, mai multe echipe de elevi, de la diferite clase, s-au pregatit si au prezentat fiecare câte o traditie stramoseasca, de la Ursii din Asau, Mocanita din Slobozia, pâna la Capra din Lipova.

Experiente unice

„Noi am pregatit datina Ursilor din Asau. Ne-am implicat foarte mult. Am cautat informatia pe internet, dar am decis sa ne si deplasam in teren, am batut din casa in casa, ne-au primit foarte bine. Localnicii au fost deschisi, ospitalieri. Pe mine personal m-au impresionat detaliile, dar si materialele pe care le folosesc”, ne-a declarat entuziasmat Andrei Constantin Anei, elev in clasa a – XI-a C. Asa au aflat ca Dansul Ursilor alunga spiritele rele, raul anului in curs si aduce bucurie si prosperitate in noul an. „Si noi ne-am pregatit mult. Ne bucuram sa participam si noi, sa aflam noutati, lucruri pe care noi nu le stiam si nu credeam ca exista”, ne-a spus si Larisa Caruntu, care impreuna cu alti colegi a prezentat Capra din Lipova. „Eu am prezentat traditia Mocanilor. E ca o piesa de teatru. Am doua colege care vin din acea zona si asta ne-a inspirat. E interesant si o experienta unica”, a completat si Alexandru Scoros, elev in clasa a XI-a B.

Elevi, studenti si masteranzi la un loc

Fiecare echipa a avut un film documentar de prezentare a obiceiului, iar ulteior au incercat sa aduca traditia si in liceul lor, alaturi de colegi si cadre didactice, care s-au transformat intr-un auditor ce a savurat la maximum fiecare moment. Coordonatorii proiectului sunt Colegiul National «Vasile Alecsandri», dar si Universitatea «Vasile Alecsandri», prin conf.univ.dr. Ioan Danila. Impreuna, elevii, studentii si chiar masteranzii vor aduna in timp toate informatiile, pozele si imaginile necesare pentru a readuce in prim plan specificul moldav al datinilor, astfel incât si generatiile viitoare sa se poata bucura de ele. „Sincer, vrem sa continuam cu un proiect mai amplu, chiar national, un concurs gen «Cântarea României», prin care sa promovam in continuare traditiile noastre, pe care le vom pierdem daca nu intervenim cât mai repede”, a mai precizat prof. Calin Boamba. Activitati asemanatoare vor fi desfasurate si in prag de Craciun, dar si de Anul Nou.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img