Colaborarea dintre Teatrul Municipal „Bacovia” si unitatile de invatamant se dovedeste a fi benefica pentru elevii bacauani. Ei prefera varianta concentrata a unei opere literare, pentru ca citirea unei carti necesita mult timp. Conform protocolului de colaborare, elevii si studentii beneficiaza de o reducere de 50 la suta din costul unui bilet, platind astfel doar 10 lei.
In sala, costul intreg al unui bilet este de 20 lei, iar la loja sau premiera, pretul de intrare in sala de spectacol este de 25 lei.
„Acest proiect se deruleaza cu succes, iar cadrele didactice aleg pentru elevi acele piese de teatru care ii ajuta pe copii sa aprofundeze bibliografia scolara”, declara Laura Huiban, secretar PR la Teatrul Municipal „Bacovia”.
Teatrul sparge rutina
Cel mai recent spectacol pe care l-au vizionat elevii Colegiului National „Vasile Alecsandri” Bacau a fost comedia neagra „Opt femei sublime”, de Robert Thomas. Piesa a fost pusa in scena de regizorul Dumitru Lazar Fulga, in interpretarea Ancai Bucsa (Gabi), Eliza Noemi Judeu (Suzon), Alina Simionescu (Cathy), Nela Zare (Mamy), Firuta Apetrei (Augustine), Marlene Duduman (Chanel), Nina Ionescu (Louise) si Corina Goranda (Pierette).
Spectacolul dezvaluie povestea mortii lui Marcel (tata, sot si amant), in care, fiecare din cele opt femei devine suspecta. Jocul actritelor este incantator, plin de intriga, iar personajele sunt marcate de rautati si vicii. Cu toate acestea, spectacolul a avut priza la elevi, unii declarandu-se de-a dreptul incantati ca in cele doua ore de teatru au reusit sa stea departe de calculator si de telefonul mobil.
„Imi place teatrul, drept pentru care fac si eu parte dintre trupa de actori amatori. Ii sfatuiesc pe colegii mei sa mearga la teatru, pentru ca acesta imbina utilul cu placutul si mai sparg astfel rutina unui program zilnic care se limiteaza la multe cursuri, calculator si site-uri de socializare”, declara Cristina Belciu.
Teatrul – varianta concentrata a cartii
Despre „Opt femei sublime”, de Robert Thomas, profesorii spun ca a fost o piesa aleasa aleatoriu. Cadrele didactice precizeaza ca elevii prefera varianta vizionarii unei piese de teatru, in detrimentul cartii, pentru ca actiunea este concentrata la 2 de ore, in conditiile in care lectura presupune mult mai mult timp.
„Impactul vizual contribuie la o perceptie mult mai buna. In plus, exista in programa scolara o tema care vizeaza legatura dintre literatura si teatru. Vizionarea unui spectacol reprezinta o altfel de abordare a textului dupa care s-a facut piesa si le ofera elevilor o viziune asupra operelor literare puse in scena sau ecranizate. Vorbim aici despre o viziune palpabila asupra existentei.
Ei bine, la teatru, copiii invata mai usor caracterul moralizator, pe cand, acasa, citesc mecanic”, spune prof. Anca Constantinescu, Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.