Și anul acesta, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău are un număr record (cel mai mare din județ) de elevi care s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor școlare. Un total general de 31 de „vrănceni” olimpici, unii dintre ei fiind participanți la două sau chiar trei olimpiade. Aceștia sunt (în ordine aleatorie):
• la Filosofie: Martina Popescu, clasa a XII-a, prof. Luminița Costraș. Etapa Națională de Filosofie (Științe socio-umane) va avea loc între 22 și 26 aprilie, la Brașov.
• la Logică: Diana Șoltuzu și Mirela Doroftei, ambele din clasa a XII-a, prof. Emilia Cloșcă. Etapa Națională de Logică (Științe socio-umane) va avea loc între 22 și 26 aprilie, la Brașov.
• la Limba Latină: Mihai Adelin Lungu, clasa a IX-a, Mariela Galățanu, clasa a IX-a, Maria Chifu, clasa a X-a, Sorana Adina Plotogea, clasa a XI-a, și Cristina Dorodici, clasa a XI-a, toți pregătiți de prof. Florentina Neculau. Etapa Națională de Limba Latină va avea loc între 2 și 4 mai, la Botoșani.
De asemenea, în perioada 9-15 aprilie, Sorana Adina Plotogea și Cristina Dorodici vor participa la Oimpiada Internațională Certamen Ovidianum Sulmonense, Sulmona, Italia. În perioada 8-14 mai, Cristina Dorodici va participa și la Oimpiada Internațională Certamen Ciceronianum Arpinas, Arpino, Italia.
• la Fizică: Albert Maftei, clasa a VI-a, prof. Alisa Vancea. Etapa Națională de Fizică (gimnaziu) va avea loc între 3 și 7 mai, la Târgoviște, județul Dâmbovița.
• la Limba Română: Mihai Lungu, clasa a IX-a, prof. Doina Marinov, și Andra Derla, clasa a IX-a, prof. Claudia Merticaru. Etapa Națională de Limba Română (clasele de liceu) va avea loc între 22 și 26 aprilie, la Prahova.
• la Istorie: Viviana Doliș, clasa a X-a, prof. Mara Merfea. Etapa Națională de Istorie va avea loc între 22 și 26 aprilie, la Dobreta-Turnu Severin.
• la Limba Franceză: Mateea-Ioana Cosma, clasa VII-a, prof. Crina Lazăr, Cristiana Andreescu, clasa X-a, prof. Elvira Macaru, Andrei Berdilă, clasa a XI-a, prof. Elvira Macaru, și Roxana Stoica, clasa a XII-a, prof. Mihaiela Cojan. Etapa Națională de Limba Franceză va avea loc între 22 și 26 aprilie, la Bistrița Năsăud.
• la Religie Ortodoxă: Maria-Teodora Busuioc, clasa a VIII-a, și Andrei-Cosmin Olariu, clasa a XI-a, ambii pregătiți de prof. Veronica Gavriliu. Etapa Națională de Religie Ortodoxă va avea loc între 1 și 5 mai, la Blaj, județul Oradea.
• la Religie Catolică: Irina Iancu, clasa a IX-a, și Valentina Porondi, clasa a XI-a, ambele pregătite de prof. Angela Budău. Etapa Națională de Religie Catolică va avea loc între 1 și 5 mai, la Blaj, județul Oradea.
• la Biologie: Alin Vizitiu, clasa a IX-a, și Eduard Doliș, clasa a IX-a, ambii pregătiți de prof. Florentina Dinu. Etapa Națională de Biologie va avea loc între 21 și 26 aprilie, la Bihor, județul Oradea.
• la Informatică: Rareș Rusu, clasa a V-a, prof. Neli Secită/Adrian Nițu, Albert Alexandru Maftei, clasa a VI-a, prof. Ilie Vieru, Ștefan Pișcu, clasa a VIII-a, prof. Ilie Vieru, și Ștefan Tudor Măgirescu, clasa a IX-a, prof. Neli Secită/Ilie Vieru. Etapa Națională de Informatică va avea loc între 30 aprilie și 4 mai, la Suceava.
Olimpici naționali la Chimie și două calificări în lotul lărgit la Internațională
Etapa națională de Chimie a avut loc deja, în perioada 21-26 martie, la Constanța, iar Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” a urcat și aici pe podium. Din cei 11 elevi din întreg județul Bacău care au participat la această etapă, 6 au fost de la „Vrănceanu” și au obținut următoarele rezultate:
– Eduard Doliș, clasa a IX-a (prof. Marinela Bușteagă) – mențiune din partea Ministerului Educației, Laurențiu Arhip, clasa a IX-a (prof. Marinela Bușteagă) – mențiune specială, Andrei Pintilescu, clasa a X-a (prof. Marinela Bușteagă) – mențiune specială, Daniel Munteanu, clasa a XI-a (prof. Nadia Savin) – mențiune Ministerul Educației și calificare în lotul lărgit pentru participarea la Olimpiada Internațională, Iulia Mihăilă, clasa a XI-a (prof. Marinela Bușteagă) – diplomă de participare și Miruna Belciu, clasa a XII-a (prof. Mariana Rosenschein) – mențiune Ministerul Educației și calificare în lotul lărgit pentru participarea la Olimpiada Internațională. Dacă vor obține și calificarea în lotul restrâns al României, cei doi elevi vor participa la etapa internațională de Chimie, care va avea loc în luna iulie, la Paris.
Alte calificări și în lotul național la Științele Pământului
Eduard Doliș (clasa a IX-a) s-a calificat în lotul național pentru etapa internațională de Științele Pământului (Chimie, Fizică, Biologie și Geografie), care se va desfășura în perioada 26 august – 3 septembrie în Coreea de Sud. Totodată, la etapa națională care a avut deja loc în februarie, la Suceava, a obținut mențiune din partea Ministerului Educației, medalie de bronz oferită de Societatea Română de Fizică și premiul special oferit de Societatea de Geografie din România. Andrei Pintilescu (clasa a X-a) s-a calificat, de asemenea, în lotul național pentru etapa internațională a acestui concurs interdisciplinar, dar a obținut și cel mai mare punctaj la Geografie, mențiune din partea Ministerului Educației Naționale și premiul special al Societății de Geografie din România, la etapa națională. Și Alin Vizitiu (clasa a IX-a) a obținut premiul special al Societății de Geografie din România, la etapa națională. Profesorii coordonatori: Fizică – Cristina Apetroaei, Chimie – Marinela Bușteagă, Biologie – Florentina Dinu și Daniela Hușcă, Geografie – Lucian Șerban.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.