Nu-si permit sa plateasca un abonament
Aproape dublu. Atat platesc incepand cu 1 octombrie elevii si studentii din municipiu, dupa ce Primaria Bacau a spus clar si raspicat ca nu suporta din bugetul propriu subventia la transportul in comun. Parintii nu mai au de unde sa acopere diferenta, asadar elevii, cei care pot, fac naveta pe jos si isi cumpara bilet o data la doua zile sau cand este mai frig afara.
De la 1 octombrie elevii si studentii au achitat 53 de lei pentru un abonament lunar la transportul in comun in loc de 36 de lei, cat au dat in luna septembrie. Daca societatea Transport Public a anuntat deja ca nu mai poate suporta costurile aferente subventionarii, desi a facut acest lucru timp de zece ani, Primaria Bacau a spus ca are mainile legate de Ministerul de Finante, chiar daca prin Legea Educatiei (Articolul 84, alineatul 1 precizeaza ca finantarea complementara vizeaza si categoria de cheltuieli pentru transportul elevilor, dar si pentru naveta cadrelor didactice sau a burselor. Banii trebuie dati de unitatea administrativ-teritoriala) trebuie sa asigure din bugetul local subventia la transport (din sume defalcate din TVA). In aceste conditii, singurii care au de suferit sunt elevii si parintii acestora care deja resimt diferenta in buzunar si nu sunt deloc multumiti.
„Este diferenta mare. 5 lei in plus era ceva, dar este prea mult. Parintii mei nu au ce face, trebuie sa merg cu autobuzul” , spune Roxana Tarniceanu, elev. „56 de lei? Mi se pare chiar foarte mult. Totusi, stam in oras. Nu am cu ce ajunge la scoala, stau cam departe. Daca as veni pe jos de la Bazin la URA as face o ora”, spune si Maria Stoleru, eleva. Mihai Dumitru a gasit insa o solutie de rezerva. „Mi se pare exagerat sa dau 50 de lei numai pentru transport public. Era vorba sa ne faca transportul gratuit, nu jumatate de milion. Momentan nu am bani sa iau abonament si iau bilet, desi ma ajunge mult”.
Si studentii sunt afectati
Probleme au nu doar liceeni, ci si studentii. Si acestia depind de transportul in comun, iar pentru ei reducerea era semnificativa. La sfarsitul lunii, achitau pentru abonament doar 13 lei, pentru ca si Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau punea umarul la aceasta cheltuiala. „Ca si student nu sunt de acord cu aceasta crestere de pret. Daca platesti 53 de lei in conditiile in care bursa este 200, bani de mancare si haine de unde? La iarna o sa venim cu ce putem. Daca au parintii bani, bine, daca nu, pe jos”, spune Andrei Andonie, student. Reprezentantii Ligii Studentilor spun ca cei pe care ii reprezinta au inceput deja sa se planga de costul mare al abonamentului. „E destul de dificil, dar trebuie sa ne adaptam daca nu avem sprijin. Noi am gasit o solutie, dar nu s-a dus la bun sfarsit”, spune Mihai Belciu, presedinte Liga Studentilor Bacau. Organizatia a mers cu o propunere concreta catre municipalitate prin care studentii ar beneficia de reduceri nu doar la transportul in comun, ci si la alte tipuri de activitati: sportive, culturale, de recreere. Totul ar fi posibil cu sprijinul Euro26. „Daca noi am declara municipiul ca oras al tinerilor, pana in 26 de ani am reusi sa gasim o posibilitate prin care Universitatea ar putea deconta 50 la suta, firma de transport 25 la suta si administratia locala sau chiar Euro26 sa achite ceilalti 25 la suta din costul abonamentului. In alte centre universitare studentii nu platesc absolut nimic. La fel si elevii pana in 26 de ani. Noi am reusit sa aducem organizatia, societatea de transport a fost de acord, dar nu am reusit in demersul nostru cu administratia locala”, a mai spus Belciu. Vestea proasta este ca anul viitor s-ar putea ca nici institutia de invatamant superior sa nu mai deconteze partea sa.
Deschisi la discutii
Reprezentantii societatii Transport Public sunt in continuare dispusi sa discute pe aceasta tema, dar sustin ca Primaria Bacau nu i-a mai contactat. De cealalta parte, conducerea primariei afirma ca exista disponibilitate la negocieri, dar asteapta in continuare un raspuns de la Ministerul de Finante. Consiliul Judetean al Elevilor, dar si asociatiile de parinti vor formula adrese catre Primaria Bacau pentru ca aceasta problema sa se rezolve cat mai repede. „Vom contacta elevii din licee si vom face o adresa la Primaria Bacau. Ne implicam intr-un astfel de demers pentru ca este in interesul elevilor”, a spus Madalina Vlasie, presedintele interimar al Consiliului Judetean al Elevilor.
2.600 de abonamente cu reducere au fost eliberate
in luna septembrie de catre societatea Transport Public SA.
“Conform Ministerului Finantelor, in bugetul de stat pentru 2012 nu s-au repartizat sume defalcate din TVA pentru cheltuieli cu transportul elevilor. Deci nu sunt bani pentru asa ceva”, declara primarul Romeo Stavarache, la ultima sedinta de Consiliu Local la care s-a discutat pe acest subiect. Potrivit conducerii Transport Public, o solutie de moment ar fi ca timp de 3 luni, pana la finele lui 2012, municipalitatea sa suporte diferenta de pret de la 53 la 36 lei/abonament, urmand ca odata cu aprobarea bugetului de stat sa fie prevazute sume, din cote defalcate de TVA, pentru asigurarea facilitatii amintite.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.