9 ianuarie 2025

Elevii, a doua familie

„In vacante citesc, prefer rock-ul clasic, mai ales Scorpions”.

Profesor Crina Catalina Muraru. Cadru didactic la Colegiul National „Ferdinand I”. A facut o pasiune din informatica, iar acum aceasta dragoste o transmite elevilor sai. Multi dintre ei sunt olimpici nationali. Meseria de dascal ii incununeaza munca zilnica, iar cele mai mari bucurii sunt atunci când discipolii ei ajung in top.



A absolvit cursurile Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” Bacau, apoi a ales facultatea de matematica, obiectul preferat inca din clasele primare. Informatica a descoperit-o in timpul facultatii de care s-a indragostit iremediabil.

Primii doi ani de activitate la catedra au fost ca profesor de matematica, insa, in paralel a urmat cursurile de specializare postuniversitata in informatica. Din anul scolar urmator intreaga sa activitate didactica s-a focalizat pe informatica.

A dorit „Ferdinand I”

„Visul de a deveni profesor titular la Colegiul National «Ferdinand I» si de a face parte din cel mai prestigios colectiv de cadre didactice bacauane a devenit realitate in 2001. De atunci, in fiecare an incerc sa transmit elevilor mei pasiunea pentru informatica.

Fiecare generatie aduce noi tineri interesanti, cu personalitate si care vor sa studieze informatica la un nivel inalt”, declara prof. Crina Catalina Muraru. Incearca sa scoata la lumina cele mai bune resurse ale fiecarui elev, astfel incât acestia sa poata arata ceea ce stiu, sa poata intelege nivelul la care au ajuns si ce este necesar sa faca in continuare.

Chiar daca domeniul IT este unul dintre cele mai bine cotate, reusita este conditionata de un bagaj de cunostinte riguros si diversificat care sa constituie dezvoltarea profesionala ulterioara. „Se intâmpla destul de des sa fiu surprinsa placut la clasa. Sunt deschisa la sugestiile venite din partea elevilor si de multe ori imi adaptez lectiile in functie de ele”, adauga.

A iubit la fel 12 promotii

S-au strâns in timp 12 promotii cu elevi buni si foarte buni, dar si pline de responsabilitate pentru ca trebuie sa mentii tot timpul un standard de cunostinte ridicat. „Insa imi place ceea ce fac acum, aici, cu acesti copii.

Sunt talentati, seriosi, ambitiosi si sunt a doua familie a mea. Cu ei obtin performante an de an, din 2004”, mai spune profesorul de informatica. Ii stie pe toti, sunt multi, foarte multi la numar, dar nu l-a uitat pe niciunul. Victor, Vlad, Stefana, Horia, Alexandru, , Iulian, Cosmin, Cristinel, Laura, Cristian sunt doar câtiva dintre ei.

Il pregateste pe Stefan Popa pentru Internationala

Acum il pregateste intens pe elevul Stefan Popa din clasa a XII-a E, calificat in lotul largit al României pe informatica.

„Acum trei ani, când l-am cunoscut pe Stefan era, ca si acum, un adolescent cu valente de informatician. L-am remarcat inca din prima ora de informatica atunci când i-am citit raspunsurile la testul initial. Dupa prima luna de scoala era evident ca Stefan este ambitios si capabil de performanta, are cunostinte clare si profunde de matematica, capacitate de sinteza si control, dar mai ales gândire algoritmica”, spune profesorul.

Asa ca i-a urmarit evolutia, care a fost exponentiala si nu a surprins pe nimeni, mai ales atunci când, in clasa a IX-a, a obtinut mentiune si medalie de bronz la Olimpiada Nationale de Informatica. „Desi a inceput programarea abia in clasa a IX-a, prin talent, multa munca si seriozitate a reusit sa ajunga in 2013 printre cei mai buni, in lotul national largit de informatica.

A participat la cele doua tabere de pregatire si selectie pentru competitiile internationale care vor avea loc in acest an. A facut programare la un alt nivel, s-a imprietenit cu ceilalti elevi din lot si a primit felicitari, pentru performantele inregistrate, din partea profesorilor care au format comisia de pregatire si selectie”, continua aprecierea prof. Muraru, la adresa elevului sau.

„In toti acesti ani, de când lucrez cu copiii, un moment emotionant este 15 septembrie din fiecare an scolar când ma viziteaza fostii elevi, actuali informaticieni, economisti, avocati, medici si chiar profesori” – spune profesorul Crina Catalina Muraru.

AUTOCARACTERIZARE:
„In general o zi din viata mea se imparte intre cursuri si pregatiri pentru olimpiadele scolare in cadrul Centrului Judetean de Excelenta Bacau. Mai pot aparea cursuri de perfectionare pentru ca orice profesor trebuie sa studieze toata viata. In vacante citesc, prefer rock-ul clasic, mai ales Scorpions, nu fumez si cred ca as rezista câteva zile fara cafea. Insa am devenit dependenta de telefonul mobil, calculator si Internet”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img