3 ianuarie 2025

Elevi întreprinzători: făceau bani din țepe pe OLX

Doi elevi din Bacău au fost trimiși în judecată, anul trecut, pentru zeci de fapte de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cei doi au reușit, în doar două luni, să tragă numeroase țepe prin intermediul site-ului www.olx.ro. Tinerii pretindeau că sunt angajați Fan Courier și foloseau chitanțe AWB falsificate. Cei doi s-au lansat în “afaceri”, în 2016, cu adidași contrafăcuți.

P.V. este acuzat de 12 infracțiuni de înșelăciune, una de fals în înscrisuri sub semnătură privată și 10 de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar M.C.N. a fost trimis în judecată pentru 12 infracțiuni de înșelăciune și 11 de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Inculpații sunt buni prieteni încă din copilărie, perioadă în care locuiau în Ardeoani. După ce au terminat școala generală, unde au fost colegi, cei doi s-au mutat în Bacău. Prietenia lor a rezistat și pe parcursul liceului, perioadă în care tinerii s-au gândit să facă bani.



Își doreau să fie independenți financiar. Așa că au intrat în afaceri, în cursul anului 2016. Planul era să cumpere la prețuri mici adidași contrafăcuți din diferite standuri pe care să îi comercializeze ulterior la prețuri mult mai mari, prin intermediului site-ului www.olx.ro, ca încălțăminte originală. ”Cei doi inculpați au pus în practică acest plan, angrenând în activitatea lor și pe numiții P.P.A., Z.B., P.V.V. și D.C., persoane care au calitatea de martori în cadrul prezentului dosar penal.

Cei doi inculpați au desfășurat astfel de activități aproximativ o jumătate de an, timp în care l-au cunoscut și pe martorul Ș.C.I., angajat al Fan Courier, prin intermediul căruia au expediat o parte a coletelor cu încălțăminte. La un moment dat, o parte a persoanelor care au achiziționat încălțăminte despre care inculpații pretindeau că este originală au formulat plângeri în fața organelor judiciare, fiind nemulțumiți de faptul că fuseseră înșelați.

Întrucât numărul plângerilor a început să crească, cei doi inculpați, împreună cu ceilalți martori menționați anterior, au renunțat la ideea de a mai comercializa încălțăminte”, spun anchetatorii. Nu au renunțat, însă, la ideea că banii se pot câștiga ușor.

Țeparii au gândit un nou plan

La începutul anului 2017, elevii au conceput o nouă metodă de a obține bani. Cunoscând foarte bine modalitățile de comercializare a produselor pe site-ul www.olx.ro, precum și programul de lucru și procedura de lucru a angajaților FanCourier, M.C.N. și P.V. s-au gândit să apeleze telefonic, la numărul expus pe site, diferite persoane din Bacău ce ofereau spre vânzare produse electronice/electrocasnice de valori considerabile pe site-ul www.olx.ro, pretinzând că doresc să cumpere bunurile.

“Ulterior, după ce convingeau victimele că cele expuse telefonic sunt adevărate, trebuiau să se deplaseze la locuințele acestora unde pretindeau că sunt angajați ai FanCourier și de unde ridicau bunurile, remițându-le persoanelor vătămate la schimb chitanțe falsificate AWB cu sigla FanCourier pentru a le întări convingerea că tranzacția este una reală”, se menționează în rechizitoriu. Ideea era elaborată, iar rolurile, împărțite. P.V. identifica persoanele vulnerabile care vindeau produse pe internet, după care le apela telefonic la numărul indicat în anunțuri.

Acestora le spunea că este manager al unei filiale FanCourier din țară, alta decât cea din Bacău, și că dorește să cumpere produsul pus la vânzare. După ce inculpatul și victima cădeau de acord asupra prețului, P.V. punea în discuție problema transportului. “Acesta afirma în mod mincinos că poate apela la unul dintre colegii săi de la FanCourier Bacău care să se deplaseze la locuința victimei pentru preluarea bunului în vederea expedierii, urmând ca același curier să ramburseze contravaloarea bunului în 48 de ore de la primirea produsului. P.V. preciza că preferă această variantă, întrucât este una lipsită de costuri.

După ce victimele acceptau cele propuse de inculpat, la solicitarea acestuia îi comunicau adresele la care locuiau”, explică procurorii. Apoi, în scenă intra inculpatul M.C.N.. Acesta era anunțat de către P.V. cu privire la bunul pe care trebuie să îl ridice și adresa la care trebuie să meargă.

Când ajungea la locuința victimei, M.C.N. avea asupra lui o pungă din plastic cu sigla FanCourier în care ambala produsul, precum și o chitanță falsificată cu sigla FanCourier pe care o preda păgubitului în momentul ridicării produsului. După ce intra în posesia bunurilor, M.C.N. le preda lui P.V. care se ocupa de comercializarea acestora, banii obținuți fiind împărțiți între cei doi. “Afacerea” a mers din februarie până în aprilie 2017, iar prejudiciul creat se ridică la 24.050 lei.

Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Bacău, iar instanța a dispus încetarea procesului penal față de inculpați, pentru infracțiunea de înșelăciune, ca urmare a împăcării cu persoanele vătămate și a încheierii unor acorduri de mediere. Pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instanța a dispus condamnarea celor doi la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 8.000 lei fiecare.

De asemenea, s-au confiscat sumele găsite la percheziții, obținute din infracțiuni, respectiv 5.333 lei de la P.V. și 2.650 lei și 50 euro, de la M.C.N.. Fiecare inculpat a fost obligat să achite câte 4.000 lei, drept cheltuieli judiciare. Sentința poate fi contestată.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img