15 ianuarie 2025

Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești și Colegiul Național „Gh. Vrănceanu” Bacău, pe podium

Elevi băcăuani premiați la Gala Olimpicilor Internaționali

Cumpăna dintre ani este prin natură concluzivă, un prilej de bilanț, de recapitulare sau retrospectivă în care tendința naturală este de a evalua conținuturile sau extremele calitative ale anului tocmai parcurs.

Un astfel de moment a avut loc, la finele anului trecut, în cadrul unei festivității de premiere a elevilor medaliați la olimpiadele și competițiile internaționale pe anul școlar 2017-2018, organizată de Ministerul Educației Naționale la Universitatea Politehnică din București. Județul Bacău a fost reprezentat de două instituții de învățământ: Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești și Colegiul Național „Gh.Vrănceanu” din Bacău. Ștefan Capmare, elev de la „Moisil”, a fost premiat pentru rezultate excepționale obținute, respectiv Premiul I la Olimpiada Internațională de lectură și mențiune la Olimpiada Internațională de Filosofie.



La festivitatea de premiere au mai participat alături de el prof. Elena Mandel (profesor îndrumător) și prof. Mărioara Brescan, directorul Colegiului Național „Gr.Moisil” din Onești. Miruna Belciu, elevă de la „Vrănceanu”, a fost premiată pentru medalia de argint obținută la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada, care a avut loc în luna iulie 2018, în localitatea Yaktusk, Republica Sakha (Rusia), și care are în structură patru sesiuni – matematică, informatică, fizică și chimie. Ea a fost însoțită la premiere de profesorul îndrumător Mariana Rosenschein și de prof. Doina Marinov, directorul Colegiului National „Gh.Vrănceanu” din Bacău.

„Mediul nu a fost întâmplător, contextul universității în care tehnica se ipostaziază în pluritatea ei interdisciplinară a fost contaminat de pluritatea inter- și trans- disciplinară a dialogului personal. Am fost înconjurați de minți remarcabile, de o prospețime și vigoare cu adevărat reconfortante, ipostaziate nu numai în figurile olimpicilor recompensați, cât și în cele ale profesorilor îndrumători; am văzut cum disciplina (și, implicit, metoda de lucru care a sprijinit excelența) amprentează elevul în cele mai diverse și profunde moduri: în discurs, în postură, în felul de a zâmbi-gestul literatului are ceva iremediabil sensibil, privirea (astro-)fizicianului își trădează propriul conținut toretizant, informaticianul caută în permanență algoritmul cel mai eficient, iar matematicianul afișează fără ostentativitate o ordine creatoare și abstractă.

Este de datoria mea ca în moment de bilanț să îmi exprim sincer, cu obiectivitate cordială (sau cu subiectivitate degajată) recunoștința față de colectivul profesoral al Colegiul Național «Grigore Moisil», față de Biblioteca Municipală «Radu Rosetti» și față de comunitatea oneșteană care au participat coerent la devenirea și formarea mea în timpul ciclului liceal. Sunt profund îndatorat tuturor domnilor profesori care mi-au stat înainte la catedră, care m-au îndrumat și susținut; mă înclin înaintea tuturor bibliotecarilor care, mizând pe dragostea mea pentru cărți, mi-au amânat indulgent returnarea teancurilor de cărți; ofer mulțumiri instituțiilor-protector de tip mecenat, conducerii Colegiului Național «Grigore Moisil» și seriozității responsabile cu care profesorii mei au asumat să activeze și să performeze în educație. Mi s-a întărit certitudinea că educația are loc exclusiv în familie, iar școala poate fi ( și trebuie să fie) o mare familie.”
Ștefan Capmare

La această Gală au fost acordate în total 255 de distincţii olimpicilor care s-au remarcat la concursurile internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori) – (au fost obţinute 61 de medalii de aur şi premii I, dintre care 3 cu punctaje maxime, 90 de medalii de argint şi premii II, 65 de medalii de bronz şi premii III şi 39 de menţiuni), din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Maramureş, Cluj, Sibiu, Timiş, Arad, Hunedoara, Bihor, Sălaj, Mureş, Covasna, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Brăila, Buzău, Bacău, Vaslui, Galaţi, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Tulcea, Constanţa, Olt, Teleorman, Argeş, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi şi Bucureşti. De asemenea, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit, precum şi şcolile din care provin elevii.

Potrivit reglementărilor în vigoare, premiile pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaţionale au următoarele cuantumuri: 12.545 lei – premiul I absolut (obţinut cu punctaj maxim), 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei – menţiune (sau diplome echivalente).



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img