27 decembrie 2024

Elevi băcăuani, alături de colegii israelieni

Din inițiativa profesorului Gabriel Stan, consilier local, dar și director adjunct la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, în ultima ședință a Consiliului Local al Municipiului s-a aprobat organizarea și cofinanțarea unei tabere internaționale pentru tineri, în perioada 8 – 14 aprilie 2019. Acțiunea reprezintă continuarea programului „Young Ambassadors – Twin Schools” al Departamentului de Tineret al Municipitalității Petach Tikva, ca urmare a succesului pe care acesta l-a avut în anii trecuți.

„Scopul proiectului urmărește promovarea diversității, cooperării culturale și întemeierea unor relații, care presupun diferite activități în parteneriat, dialog despre multiculturalitate, dar și organizarea unor evenimente încrucișate între cele două orașe. Așadar, sunt create premisele pentru cunoașterea reciprocă a stilului de viață, a unei alte culturi, dar și pentru contacte personale și de grup. Succesul programului se datorează cooperării strânse dintre organizatori, pe de o parte, și liceeni, pe de altă parte”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan.



Elevii băcăuani care participă la această sesiune a programului au intrat în legătură și au început să lucreze la proiecte, încă din luna octombrie a anului 2018, ei fiind selectați în funcție de următoarele criterii: cunoașterea limbii engleze, a unor noțiuni minime despre cultura și civilizația evreiescă/iudaică și israeliană, istoria Statului Israel etc. De cealaltă parte, tinerii israelieni au studiat noțiuni elementare de limba română, intrând totodată și în posesia mai multor informații referitoare la cultura, civilizația și istoria românilor.

Astfel, au fost create proiecte virtuale la care liceenii au participat, apelând la mijloacele de colaborare „open source”, precum wiki, blog și chiar la cele de conectare online, care permit întâlniri face-to-face, la distanță, prin: conferințe video, clipuri video, etc. Prin acest program practic se stabilesc legături de înfrățire între rețelele școlare din întreaga lume, se încurajează schimbul profesional dintre profesori, se inițiază proiecte comune, se experimenteză modele inovatoare de educație, urmărindu-se obiective noi, mai generoase, se explorează aspecte ale identității celor două culturi/ civilizații, se oferă accesul nelimitat la noi materiale curriculare, se planifică un calendar anual de activități comune etc.

15 elevi și doi profesori invitați

Programul care se va derula în aceste zile presupune crearea unor conexiuni între grupuri de elevi de liceu din clasele a X-a și a XI-a din orașul Petach Tikva, cu liceeni băcăuani. Limbile de comunicare vor fi engleza, ebraica și, bineînțeles, limba română.

Anul acesta invitația este pentru 15 elevi de liceu din orașul Petach Tikva – Israel și doi profesori coordonatori, ca însoțitori ai acestei delegații. La aceștia se adaugă 15 liceeni băcăuani și trei profesori români. Invitații prezenți în municipiul Bacău vor avea ocazia să viziteze Muzeul Județean de Istorie „Iulian Antonescu”, Complexul Arheologic și Bisericesc „Precista”, sediul Comunității Evreilor din Bacău, Sinagoga Cerealiștilor, Parcul Trandafirilor, Parcul Catedralei (Unirii), Universitățile „Vasile Alecsandri” și „George Bacovia” din Bacău.

Ei vor participa și la activitățile educaționale demonstrative, care se vor desfășura la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău și la Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău. Totodată, vor beneficia și de o excursie tematică în stațiunile turistice Târgu Ocna unde vor vizita salina, Slănic Moldova, unde vor asista la un exercițiu demostrativ de salvare, oferit de Salvamont Bacău, iar la Comănești vor avea ocazia să vizioneze o expoziție de costume populare. În zilele următoare participanții la tabără vor vizita situri istorice reprezentative din județele Iași, Neamț și din orașul Brașov.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img