19 octombrie 2024
ActualitateElevele, vinovate pentru violenta din scoli

Elevele, vinovate pentru violenta din scoli

Concluzia apartine sefilor institutiilor de ordine publica din Bacau si conducerii Colegiului National &#8222Vasile Alecsandri&#8221 Bacau si a fost luata in cadrul unei intalniri cu tema &#8222Violenta, intre realitate si imaginatie&#8221. La discutii au mai participat si membrii Consiliului reprezentativ al parintilor din Colegiul National &#8222Vasile Alecsandri&#8221, precum si consilierul psiholog Lidia Blidariu. Au lipsit, cu toate ca au fost invitati, Constantin Scripat, viceprimar al municipiului Bacau, si inspectorul scolar general Radu Ababei (ISJ Bacau).

Dupa doua ore de discutii, a reiesit ca printre principalii vinovati pentru violenta din scoli sunt fetele. &#8222De obicei, un caz de violenta porneste de la dorinta unor eleve de a-si face dreptate, cand se simt lezate, jignite de catre un coleg de clasa. Isi anunta imediat prietenul prin celular – de regula mai mare ca varsta si din alta scoala. Acel prieten vine insotit si aplica o corectie celui considerat vinovat. Jandarmii au aplicat in zona unei singure scoli, inclusiv elevilor din unitatea scolara, 40 de sanctiuni contraventionale&#8221, a exemplificat Vasile Enache, loctiitorul inspectorului sef de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi. In plus, directorul CN &laquoV. Alecsandri&raquo, Vasile Cautis, sustine ca de regula, in spatele acestei gasti stau domnisoarele care aplauda si savureaza spectacolul. &#8222Spre exemplu, un fapt petrecut la o clasa de a X-a: fata s-a suparat pe coleg ca i-a facut ochi dulci. Si l-a chemat pe mobil pe prietenul, elev la PTTR. Noroc ca elevul din clasa, colegul ei, a stiut sa aplaneze conflictul inainte de a lua amploare&#8221.



&laquoVezi cum vorbesti cu mine, ca-l chem pe frate&#8217miu&raquo

Opinia profesorilor si nu numai in privinta elevelor din cauza carora pornesc scandalurile in scoli este impartasita si de unii elevi. Radu C., elev la Colegiul Tehnic &#8222Anghel Saligny” sustine ca baietii isi vad de treaba lor. &laquoDe la fete porneste totul. Si mie mi-a spus cate o fata: &laquoVezi cum vorbesti cu mine, ca-l chem pe frate&#8217miu. Dar, eu am un raspuns clar la astfel de replici. Sau alt motiv: iesi in oras cu fata care ii place lui”. Adolescentul poarta pe incheietura mainii o bratara cu tinte, &#8222interzisa acum in scoala”. In geanta tine un lant cumparat de la o firma bacauana. Obiectul este folosit de obicei pentru legat porti. &#8222Nu pot iesi in oras fara el. Sunt cateva persoane care au ceva cu mine. Si daca sunt singur, trebuie sa am cu ce sa ma apar. Eu nu sunt o persoana violenta, dar…”, mai spune adolescentul.

Copiii de bani gata dau tonul rautatilor

Timp de aproape doua ore, &#8222partile&#8221 prezente la discutie si-au tot aruncat subtil pisica fiecare in curtea celuilalt. &#8222Colaborarea scoala/familie nu este cea mai buna. Dirigintele nu se implica in mod suficient in ceea ce face elevul sau in scoala. Multi parinti sunt plecati in strainatate&#8221, incearca sa explice directorul Cautis. El mai spune ca, de cele mai multe ori, elevii implicati in cazuri de violenta sunt &#8222copii de bani gata&#8221, ai caror parinti sunt vinovati de atitudinea odraslelor. &#8222Un elev de clasa a X-a la un colegiu de renume din Bacau si-a permis sa ia seara un taxi, impreuna cu niste colegi, pentru a merge la discoteca la Vultureni. Parintii, mandri ca le-a venit odrasla acasa, le-au dat sa consume bauturi alcoolice. Apoi, fetele si baietii au plecat la discoteca unde au facut scandal&#8221. Directorul Cautis a dezvaluit ca, in situatii conflictuale, parintii vin zi de zi la scoala sa intervina ca odrasla lor sa nu fie pedepsita cu scaderea notei la purtare. Si asta in conditiile in care in restul anului scolar nu dau mai deloc pe la scoala. Interesant este ca si televiziunea a fost trecuta pe lista neagra. &#8222Un rol determinant in formarea copiilor il are televiziunea care, prin programele sale, creaza grupuri de violenta. Pe zi ce trece devin mai agresivi&#8221, este de parere dascalului bacauan. Tot el vine cu solutia ca parintii sa nu-si mai lase copiii adolescenti sa urmareasca orice la televizor. Manole Valerica, de la Inspectoratul Judetean de Politie, a tinut sa sublinieze ca problema criminalitatii nu e numai a politiei, ci a intregii comunitati. &#8222Intr-o campanie desfasurata la liceele si colegiile bacauane, am remarcat ca directorii si profesorii institutiilor scolare mai cu mot refuza sa accepte ca si in colectivul lor pot exista disfunctionalitati in comunicare. Spre deosebire de liceele considerate mai slabe in care lumea s-a dovedit mai cu picioarele pe pamant. La Colegiul &laquoGh. Vranceanu&raquo profesorii sustineau ca acolo nu se intampla nimic negativ. In schimb, elevii spuneau ca exista probleme de educatie, de comunicare, de intelegere. Avem sarcina de a educa elevii, dar si de a ne educa pe noi insine&#8221, este parerea Valericai Manole. De cealalta parte, parintii au reprosat scolii ca orele de dirigentie sunt folosite pentru recuperari la anumite discipline si, astfel, singurele minute cand, intr-adevar, profesorul ar trebui sa se ocupe de educatia elevului sunt ocolite. In final, atentia s-a concentrat pe Lidia Blidariu, consilier psiholog in cadrul CN &#8222V.Alecsandri&#8221, care a sfatuit parintii prezenti sa isi incurajeze copiii sa vina din cand in cand la in cabinetul de asistenta psihopedagogica. Consilierul psiholog i-a invitat si pe parinti la discutii la cabinet, in ideea ca uneori si acestia mai au de invatat cum sa se poarte cu odraslele lor.

Gheorghe Gavrila, comandantul Politiei municipiului Bacau, a declarat ca, in primul trimestru al acestui an, s-au aplicat amenzi in cazul a 30 de &#8222infractiuni cu violenta&#8221, in cele mai multe fiind implicati elevi minori plecati de la ore. Ca masura de preventie au repartizat scolile in grija sectiilor 1 si 2 de Politie. In plus, politistul de proximitate are acum obligatia sa treaca zilnic sa vorbeasca cu directorul institutiei de invatamant din zona. De luni, politistul de proximitate trebuie sa inceapa in scoli o campanie de prevenire a violentei, prin discutii cu elevii.Scris de Laura HUIBAN



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img