Rianna Fundulea este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău și anul acesta a aplicat pentru o bursă în programul FLEX dezvoltat de Departamentul de Stat al Statelor Unite pentru elevi din toate țările din Europa și Asia. Pentru anul acesta, respectiv anul școlar 2022-2023, departamentul american a alocat României 30 de locuri, elevii admiși urmând să studieze un an în Statele Unite. Rianna este unul dintre cei 30 de elevi români admiși, dintre cei peste 2000 de elevi aplicanți.
„Eu am aplicat pentru această bursă în septembrie anul trecut. În decembrie am primit primul rezultat, că sunt semifinalistă după care a urmat un test în limba engleză, un interviu plus trei eseuri online cu ei, plus foarte multe acte de întocmit și vize medicale”, ne-a povestit Rianna Fundulea care a explicat că rezultatele finale ar fi trebuit să vină în luna mai. Numai că rezultatele au venit pe 21 aprilie iar bucuria a fost imensă pentru eleva de la „Alecsandri” care a aflat că este finalistă și va pleca la studii în America.
Rianna ne-a povestit că au mai fost elevi din Bacău care au aplicat în acest program, mulți fiind de la ea din liceu.Din câte a aflat tânăra de la profesrorii din liceu, în runda secundă au trecut ea, o colegă de a ei de clasă și o elevă de la altă clasă. În ultima rundă Rianna a fost singura calificată din Bacău.
Programul FLEX a fost activat în România în urmă cu șase-șapte ani, iar acum câțiva ani au mai obținut burse de studiu prin acest program în Statele Unite și alte eleve de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” dar și de la Colegiul Național „Gheorge Vrănceanu”.
„Acum mi se pare un vis devenit realitate. Mă așteptam și nu mă așteptam, știind câți aplicanți au fost și cât de mult își doreau cu toții. Iar faptul că nu e doar pentru clasa a XI-a, cum e cazul meu, ci pentru clasele IX-XII, a fost să spunem așa…o concurență foarte mare. E cel mai mare vis al meu împlinit”, a spus Rianna Fundulea plină de emoții, dar care este foarte conștientă de avantajele pe care le va avea. Pentru ea acest schimb cultural, spune Rianna, o va ajuta să se maturizeze și să își dezvolte abilitățile în limba engleză.
În momentul de față încă nu a fost stabilit în ce stat va merge și nici la ce familie va locui, pentru că acolo va fi în plasament și va urma cursurile într-un liceu din acea localitate. „Plecarea va fi undeva în august, iar până atunci am timp să primesc plasamentul. Dar în principal o să stau la o familie gazdă, am masa și cazarea acoperite de ei iar bursa mai acopră și o alocație lunară de 125 de dolari, plus asigurare medicală, zbor, viză, tot”, a explicat Rianna care va locui și va învăța un an în America timp în care nu va reveni acasă nici măcar în vacanțe. „Voi studia clasa a XI-a acolo după care mă voi întoarce să mă pregătesc pentru examenul de bacalaureat. Sper ca studiile de acolo să îmi fie echivalate în România. Nu știu cum va fi din acest punct de vedere, dar am încredere că totul va fi bine”, a mai spus proaspăta beneficiară a unei bursei de studii în Statele Unite.
În altă ordine de idei, Rianna a mai avut o experiență asemănătoare, dar la alt nivel. Împreună cu alte patru colege și cu profesoara Mariana Andonie au participat într-un program Erasmus în Grecia, un proiect ecologic iGO ECO „Respect and care about the Earth”, derulat anul trecut în octombrie. „A fost într-o perioadă dificilă pentru că era cu pandemia, dar am nimerit chiar când s-au ridicat din restricții. Atunci trebuia să locuim, tot așa, la familii. Dar din cauza virusului planurile au fost schimbate și am stat la hotel. A fost tot așa…un schimb de experiență. Am fost participanți din Grecia, Turcia, Polonia, Italia, Spania și România. Atunci m-am simțit timp de o săptămână ca un elev grec. A fost foarte interesant”, ne-a împărtășit Rianna din experiența elenă.
Iar lucrurile nu se opresc aici. De curând Rianna s-a înscris la un concurs ce îi poate aduce participarea într-o tabără din Anglia. Eleva de la „Alecsandri” ne-a oferit mai multe detalii, dintre cele mai interesante, și despre acest proiect:
„Am depus un proiect pentru a putea participa la această tabără din Anglia – Mirunette. Pentru a putea ajunge acolo a trebuit să înscriem în concurs acest proiect în care trebuia să creăm un fake-news de două minute și jumătate. Cum ar fi o păcăleală de 1 aprilie. Eu am făcut un fake-news despre părul blond și încălzirea globală, cum că persoanele cu părul blond trebuie să plătească o taxă deoarece acestea influențează activ încălzirea globală.”
Iată știrea fake-news integrală pe care Rianna a prezentat-o de la pupitrul unui buletin de știri tv completată cu un stand-up.
„Părul blond schimbă vremea
Părul blond purtat de miliarde de oameni de pe toate meridianele Terrei are un efect important asupra schimbărilor climatice. Este o concluzie a unui grup de oameni de știință britanici, de la Universitatea Casterbridge, din Extettershire.Potrivit cercetătorilor britanici, părul blond reflectă înapoi și aproape în totalitate în atmosferă energia primită de la soare. De la o singură persoană, căldura nu pare mare, dar pe planetă sunt circa 2,5 miliarde de oameni cu părul blond, un număr imens.
Mai ales în mediul urban, blonzii determină schimburi de căldură între straturile de aer și o mișcare a curenților atmosferici, insesizabilă de la fața locului, precum în cazul curenților oceanici de convecție. Cercetătorii au dat și un nume fenomenului – Goldstream, cu referire la celebrul Gulfstream, ce se crează în Golful Mexic, iar apoi scaldă apele insluleor britanice și Norvegiei, înainte de a se estompa în Oceanul Arctic.
Influente organizații ecologiste propun guvernelor măsuri de reducere a Goldstream. În primul rând, ar fi vorba despre o taxă ecologică pe vopseaua de păr blond, reținută de la fiecare producător, proporțional cu numărul de tuburi scoase pe piață. Apoi, o taxă percepută la cabinetul cosmetic, dublată de un control strict, din partea statului, al folosirii vopselurilor de păr. În al treilea rând, fiecare doritor de a-și schimba nuanța părului în dintr-una închisă în una deschisă la culoare ar trebui să plătească o taxă.
Persoanele blonde din naștere ar putea fi scutite de unele taxe locale, dacă își schimbă voluntar părul în negru sau castaniu.
Dar, oriunde în lume și peste toate argumentele raționale, se ridică o chestiune ce ține de publicitate și de puternica industrie a modei, care practic a decretat că părul blond este o caracteristică de bază a frumuseții și distincției. Problema este că schimbările climatice se petrec deja. Suntem în ceasul al 13-lea și omenirea trebuie să se hotărască rapid între deșertificare și actualele standarde de frumusețe.”
În cazul în care va câștiga un loc în această tabără, Rianna va putea să își aleagă perioada de participare în intervalul iunie-septembrie, ceea ce nu va afecta plecarea în America.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.