De ce în Marea Britanie un asistent medico-social străbate 20 de kilometri pentru a vizita un bătrân fără ca nimeni să sară în sus că nu se justifică din punct de vedere economic? De obicei, asistentul e angajatul unei fundații căreia statul îi decontează serviciile. Punct.
De ce în școlile din Occident clasele cu 15 de elevi nu sunt considerate anormale, ca la noi? În România, când e modernizată o școală care are elevi puțini se vorbește despre corupție sau incompetență. Din motive economice, normalitatea înseamnă, în patria noastră, clase cu 30-33 de elevi. Tot din aceste motive, profesorii își consumă energia încercând să mențină disciplina și veghind ca nu cumva elevii să se rănească accidental sau intenționat.
De ce spitalele noastre trebuie să fie aglomerate ca să fie eficiente? Eficiența înseamnă prevenție și servicii medicale foarte bune sau pacienți mulți și costuri foarte mici? Dacă într-o unitate sunt, într-o săptămână, doar cinci bolnavi, nu 50, înseamnă că nu este eficientă și trebuie închisă? E moral să-i lași să moară pe cei cinci în loc să plătești salariul unui medic?
Există un sigur răspuns corect: „Nu!” Specialiștii Comisiei Europene (CE), cei care stabilesc criteriile de eligibilitate, țin seama de numărul beneficiarilor doar atunci când alocă fonduri țărilor de rangul doi. Acești experți vin din state în care contează calitatea vieții fiecărui cetățean, nu doar a populației din aglomerările urbane. În țările lor, nu contează numărul elevilor sau al bolnavilor dintr-o unitate, ci bunăstarea lor.
Contribuabilul are nevoie, contribuabilul pretinde și primește. CE a cerut „eficientizarea” sistemului de sănătate, iar statul român consideră că e eficient să reducă acum numărul spitalelor din provincie, iar mai târziu să le plătească celor nediagnosticați la timp dializarea sau alte tratamente costisitoare și pensia de boală. Un suferind va ajunge cu atât mai rar la medic cu cât spitalul e mai departe. Eficiența sistemului de sănătate se evaluează în funcție de speranța de viață a unui popor. Ce credeți, va crește acest indicator după desființarea spitalelor?
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.