O dată pe an, la mijlocul toamnei, bătrânii sunt în centrul atenției, în unele comunități fiind organizate întreaga săptămână activități care le sunt dedicate. Se fac baluri, dezbateri, se vorbește despre nevoile vârstnicilor, despre ce s-a făcut sau nu s-a făcut pentru ei, sunt prezentate date cu privire la veniturile acestora, la bolile care însoțesc bătrânețea, accesul la serviciile medicale și sociale. Trebuie să recunoaștem că în județul Bacău s-au făcut eforturi pentru a crește calitatea vieții vârstnicilor, primii pași fiind făcuți de către primărie în municipiul Bacău și de ONG-uri în mediul rural.
E suficient să ne amintim cum arăta Căminul de bătrâni înainte de 1994, când unii îi spuneau „azil” sau „lagăr” din cauză că mirosul și mizeria erau insuportabile. Sau să ne gândim ce se întâmpla cu bătrânii de la țară, rămași singuri, înainte ca o fundație să înființeze un serviciu de îngrijire la domiciliu. Să te viziteze o doamnă drăguță și să-ți facă o supă, să-ți spele lenjeria, să-ți schimbe pansamentul și să te încurajeze înseamnă foarte mult atunci când ai 80 de ani și ești țintuit la pat.
Din păcate, doar în estul județului există astfel de servicii și doar acolo unde primarii le-au acceptat. Dar nu toți vârstnicii sunt neputincioși, unii sunt doar foarte singuri. S-au făcut multe și pentru aceștia. Există, acum, centre de zi în care bunicii pictează, au grup coral și trupă de teatru, în care beneficiază de consiliere, kinetoterapie, în care se întâlnesc și fac schimb de rețete, dezbat chestiuni politice și sociale. Din păcate, aceste centre sunt prea puține. Știm că unii strâmbă din nas în preajma bătrânilor. Cică sunt ursuzi, stângaci și miros a haine vechi.
Oare nu ar sta altfel lucrurile dacă le-am arăta un pic de iubire? Ca să aibă pentru cine și pentru ce să se uite în oglindă, să se parfumeze, să-și cumpere o pălărie sau o eșarfă nouă. E nevoie de servicii sociale în toate comunitățile, nu doar în Bacău și în opt comune, dar mai ales e nevoie de iubire. Iar pentru a le dărui bunicilor iubire nu-ți trebuie infrastructură și finanțare. Uneori, ne dăm seama că am fi avut multe întrebări de pus, multe istorii minunate de aflat de la ei abia după ce nu mai sunt.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.