Opt persoane cu dizabilități locomotorii din județele Bacău și Vrancea, au urcat cu scaunul rulant în această săptămână pe vârful Rarău (1651 m), cel mai înalt vârf din masivul omonim.
Acțiunea a fost organizată în cadrul proiectului „Egali pe apă” susținut de Asociația Door2Outdoor cu ajutorul voluntarilor ei. Transportul, până aproape de vârful Rarău,a fost efectuat cu microbuzul special adaptat al asociației.
La aproximativ 200 de metri sub vârf, persoanele cu dizabilități, toate aflate în scaun rulant, au făcut echipă cu voluntarii asociației Door2Outdoor, ajungând astfel pe vârf.
Peisajele deosebite s-au amestecat cu emoțiile de bucurie, trăite de către participanți, în condițiile în care prognoza a fost la limită dar norocul a ținut cu cei curajoși.
Prin această acțiune, participanții și organizatorii au transmis un mesaj prin care invită oamenii către un stil de viată sănătos.
„Faptul că persoane cu dizabilităti locomotorii practică sporturi precum caiacul sau participă la drumeții montane, constituie un exemplu demn de urmat și o dovadă în plus că cele mai multe bariere pot fi depășite”, a declarant Marian Paraschiv, persoană cu dizabilități și coordonator „Egali pe Apă”.
„Bucuria noastra este și bucuria lor, după mai bine de un an de când am demarat proiectul „Egali pe Apă”, am ajuns să ne cunoaștem și să ne simțim ca o mare familie”, a spus Gabriel Terzea – coordonator „Egali pe Apă” și membru Door2Outdoor.
Dupa această experiență, Dan Gârleanu, voluntar Door2Outdoor, în urma unei postări pe Facebook a concluzionat : „Facebook mă întreabă la ce mă gândesc, înainte de a posta. Mă gândesc cât de puternici sunt acești oameni. Eu nu cred că aș putea fi și sper să nu aflu niciodată. Felicitări!!!”
În viitor, Door2Outdoor își propune și alte obiective îndrăznețe, printre care și o drumeție pe vârful Omu din munții Bucegi, în compania membrilor comunității persoanelor cu dizabilități.
Proiectul „Egali pe apă” încurajează accesul la sporturi nautice pentru persoanele cu dizabilități din județul Bacău și din împrejurimi și promovează mișcarea și sportul pentru aceste persoane. Aceste evenimente conduc la creșterea stimei de sine, a încrederii în rândul aparținătorilor și a persoanelor cu dizabilități că pot practica acest sport fără opreliști, toate acestea chiar în orașul Bacău. Cea mai mare dorință a participanților rămâne realizarea unui ponton special adaptat în vederea practicării caiacului, care ar reprezenta totodată, o premieră în țara noastră.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.