22 ianuarie 2025

Efectul chirurgiei bariatrice asupra afecțiunilor asociate obezității

Excesul ponderal crește riscul de apariție a unor afecțiuni, iar tratamentul obezității are efecte incontestabile asupra acestora: ameliorarea sau remisia completă a comorbidităților, reducerea tratamentului medicamentos sau renunțarea în totalitate la acesta. Printre afecțiunile asociate și întreținute de obezitate se numără cele cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, dislipidemia, sindromul de apnee în somn, precum și alte afecțiuni osteoarticulare, digestive (reflux gastroesofagian), urogenitale (incontinență urinară la efort în cazul femeilor) și altele.

Un pacient obez în vârstă de 67 ani a accesat prima consultație de Chirurgie bariatrică și metabolică la Spitalul Multidisciplinar Arcadia în iunie 2021. La data prezentării în consultație avea greutatea de 111 kg pentru înălțimea de 1,66 m, indicele de masă corporală (IMC) fiind calculat la 40,2 kg/mp. Valoarea IMC situa pacientul în categoria obezilor de grad 3 sau a obezității morbide. Pacientul prezenta comorbidități specifice obezității. În primul rând, fusese diagnosticat în urmă cu 18 ani cu diabet, la momentul prezentării în consultație având diabet de tip 2 insulino-necesitant. Insulina fusese instituită în cadrul tratamentului pentru diabet în urmă cu 3 ani. Totodată, pacientul prezenta hipertensiune arterială, având și un accident vascular cerebral în antecedente în urmă cu aproximativ 4 ani. În plus, pacientul prezenta simptome zilnice de boală de reflux gastroesofagian.



În urma efectuării bilanțului exhaustiv specific, pacientul a fost considerat eligibil pentru o intervenție de tip Bypass Gastric în Y, care a fost efectuată în septembrie 2021. Această intervenție este indicația de elecție atunci când avem de a face la pacienții obezi cu boală de reflux gastroesofagian și, de asemenea, Bypass-ul gastric în Y este considerat a fi standardul de aur în tratamentul chirurgical adresat pacienților obezi cu diabet de tip 2.

În urma efectuării intervenției, pacientul s-a prezentat regulat la controalele propuse. La controlul din iunie 2022, adică la 9 luni de la intervenție, s-a constatat că pacientul pierduse deja 40 kg, cântărind aproape 70 kg. În același timp, trebuie subliniat faptul că în privința tratamentului diabetului, necesarul terapeutic a scăzut considerabil în sensul că acest diabetic vechi, în evoluție de 18 ani, a ajuns să renunțe la insulină, rămânând doar pe medicație antidiabetică orală. De asemenea, hipertensiunea arterială s-a ameliorat, impunând reducerea necesarului terapeutic pentru tratarea hipertensiunii de la asocierea a două medicamente diferite la doar o jumătate de comprimat dintr-un singur medicament.

În cadrul consultației de la 9 luni post intervenție pacientului i s-a calculat un IMC de 26,4 kg/mp, tratamentul cu inhibitori de pompă de protoni fiind de asemenea oprit cu 3 luni înainte în urma controalelor medicale care au atestat absența refluxului gastroesofagian, pacientul fiind asimptomatic din acest punct de vedere.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, competențe în Chirurgia bariatrică, Arcadia

www.arcadiamedical.ro

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img