Între activitățile Festivalului Concurs Naţional de Creaţie Literară „Avangarda XXII”, peste care recent s-a tras (în aplauze) cortina, a impresionat și dezbaterea „Efectele culturii stradale în societate”, propusă de managerul manifestării, poetul Victor Munteanu. Critici literari, universitari și scriitori din Iași, București, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Focșani, Piatra Neamț, Bistrița-Năsăud, Bacău, Ucraina etc. au creat un spectacol ideatic încântător, purtându-ne prin ,,imperii” ale spiritului, de la civilizațiile antice și până în contemporaneitate. Între formele culturii și ale civilizației, perspectivele stradale ale acestora, s-a mai spus, pot fi percepute ca fiind cumva periferice, dar o privire atentă, motivată/ fundamentată metafizic și sociologic, evidențiază că acestea au în structura devenirii personalității noastre un rol de vedetă.
Au fost amintite elemente interesante ale culturii stradale și civilizației stradale: estetica arhitecturală, infrastructura rutieră și pietonală, mesajul publicitar, igiena publică și designul spațiului verde, tristețea sau bucuria privirilor/ gesturilor, ritmul pașilor noștri, calitatea zvârcolirilor protestatare, statutul artei stradale (de la graffiti și discursul estetic mural, la spectacolul de teatru/ muzică și recitalul poetic și până la festivaluri specializate de artă stradală), fântâna arteziană, tandrețea/ singurătatea/ indiferența cuplurilor, smogul/ oxigenul atmosferei, prezența/ lipsa samaritanismului, a securității/ non-securității persoanei… A fost rostit și gândul potrivit căruia calitatea vieții noastre, aflată în mare suferință și din cauza vânătăilor cauzate de… stradă, oftează mereu după o cultură stradală și o civilizație stradală mai umane… Unii participanți la dezbatere n-au ocolit nici gândul că, în multe situații, cultura stradală ar fi o sub-cultură. Invocarea unor scriitori importanți ai literaturii române și universale a oferit alte nuanțe fericite dezbaterii.
Ar fi foarte interesant ca la dezbateri cu o asemenea temă să participe și edili din foarte multe localități ale noastre, cei care cred că esența culturii și civilizației stradale ar fi concentrată doar în efortul de acoperi gropile străzii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.