Principala reactie a celor care se declara impotriva orelor de educatie sexuala in scoli este sa-ti spuna câte nenorociri s-ar putea intâmpla dupa ce bietii copii ar afla la ce folosesc organele sexuale si cum se pot apara de boli sau de sarcini nedorite. „Pai daca le spunem la 10-12 ani despre sex, o sa vrea sa experimenteze si o sa ne trezim cu cine stie ce intâmplari” – spun ei. Uite ca, in Bacau, ne-am trezit cu niste intâmplari fara sa existe ore de educatie sexuala. Sau, poate, cele petrecute la o scoala din oras, sunt cauzate de lipsa acestor ore de consiliere.
Vrem-nu vrem, copiii afla despre sex. Sunt bombardati cu sute de mesaje sexuale zilnic, la televizor, pe strada si, mai ales pe Internet. Au acces la fotografii si filme explicite. Si pun in practica tot ceea ce vad. Diferenta este ca ei iau ca normalitate ceea ce vad in filmele de pe Internet, când, de fapt, scenele prezentate sunt exceptiile de la regula. Exact acesta este rolul orelor de educatie sexuala: sa clarifice aceste probleme.
Din pacate, scoala româneasca este prizoniera unor organizatii care nu-i permit evolutia, ci o forteaza sa regreseze, in numele „moralitatii”. In numele acestei etici au fost scoase, la un moment dat, lectiile despre evolutie sau filosofii iluministi cum ar fi Voltaire.
Problema este ca, oricât se incearca inocularea acestor idei despre lume si viata, instinctele sexuale nu pot fi suprimate. Si atunci ne trezim cu diferite situatii. Cu copii de 8 sau 9 ani care experimenteaza sau sunt fortati sa experimenteze „jocuri sexuale”. Cu adolescente gravide sau cu partide de sex in grup intre tinerii de liceu.
Asadar, pe un parinte ingrijorat de consecintele orei de educatie sexuala asupra fetitei sale de clasa a noua l-as intreba daca stie câti parteneri sexuali a avut deja fiica sa pâna acum.
Bagatul capului in nisip ca strutul in aceasta problema nu rezolva lucrurile de la sine. Interzicerea scolii sa ofere informatie corecta si stiintifica pe considerente de morala inseamna dezechilibru: lasam, astfel, copiii sa-si ia informatia dintr-o singura parte.