Elevi si prescolari, in scoli neautorizate
Anul scolar a inceput cu aproape 10 la suta din totalul celor 914 unitati de invatamant, care functioneaza in prezent in judet, neautorizate sanitar. Problemele cele mai mari sunt in mediul rural. Spre deosebire de anii anteriori, acum autorizarea sanitara s-a efectuat doar pe corpuri de cladire, nu pe intreaga unitate scolara. Si daca se cuantifica acest procent in numarul de elevi, din cei 108.735 care au inceput scoala pe 12 septembrie, 8.832 dintre ei au intrat in clase care inca mai au de lucru la capitolul igienizare, asigurare de apa potabila, care nu au inca retea de canalizare, grupuri sanitare adecvate, mobilier conform nu normele sanitare si spatii proprii desfasurarii actului de educatie.
Probleme in intreg judetul
Ca in fiecare an, si acum inceperea noului an de scolar a prins pe picior gresit anumite scoli si unele autoritati locale care nu au reusit sa finalizeze lucrarile de igienizare in unitatile de invatamant pe perioada vacantei scolare. Astfel, peste 8.800 de elevi si prescolari sunt nevoiti acum sa invete in conditii impropii, in schimburi si in clase improvizate. La Inspectoratul Scolar, dupa evaluarea retelei scolare, sute de structuri sau unitati arondate (scoli si gradinite) din sistem inca mai au probleme la capitolul aviz sanitar. Exemplele sunt multe, iar localitatile vizate sunt Cotumba, Sulta si Goioasa (Agas), Schitu Frumoasa (Balcani), Tescani (Beresti-Tazlau), Dragomir, Berzunti, Buda (Berzunti), Blagesti, Poiana Negustorului si Buda (Blagesti), Cuchis si Camenca (Brusturoasa), Calugareni (Damienesti), Fagetul de Sus, Bolovanis, Tarhausi (Ghimes-Faget), Frumuselu si Muncelu (Glavanesti), Temelia si Paltinata (Gura Vaii), Dumbrava (Itesti), Poiana, Balaneasa, Scariga si Fantanele (Livezi), Orbeni si Scurta (Orbeni), Radoaia si Dragusani (Parava), Vladnic, Poieni (Parincea), Cernu (Poduri), Gisteni (Racaciuni), Buda, Barcana Burdusaci, Oprisesti (Rachitoasa), Versesti (Sanduleni), Sascut, Sascut Sat, Pancesti, Beresti (Sascut), Floresti, Benesti, Slobozia Noua (Scorteni), Gutinas, Negoiesti (Stefan cel Mare), Iaz (Strugari), Viforeni, Bartasesti, Girla Anei (Ungureni) sau Zemes, iar lista este mult mai mare.
Pentru edili, scolile "arata extraordinar!"
Cu noua unitati de invatamant neautorizate, comuna Orbeni poate emite pretentii de campioana. Primarul Viorel Fantu sustine, insa, ca toate lucrurile sunt in regula. "Exista o singura problema, la scoala din Scurta, unde trebuie sa vidanjam grupul sanitar. In rest, habar nu am de ce nu sunt autorizate. Toate scolile si gradinitile sunt renovate, igienizate, unele au beneficiat si de reparatii capitale… Chiar nu stiu care e motivul!" Recunoaste doar ca la Scurta este vina lui, s-a bazat pe un utilaj care nu a facut fata, dar se va rezolva: "Am vorbit cu cineva din Homocea sa vina cu o vidanja mare. Copiii invata acolo, nu e nicio problema." Tot la Scoala Scurta 1 sunt probleme cu imobilul, dar in aripa in care cad grinzile din cauza ca au putrezit nu intra nimeni. Toti cei 200 de copii invata in aripa care e sigura, in doua schimburi. "Am cerut bani de la ISJ Bacau si de la Ministerul Educatie, dar nu am primit. E nevoie de 14 miliarde de lei."
"Cine iti da bani pentru opt copii?"
Nici Adrian Palistan, edilul din Palanca, nu admite ca scolile nu ar corespunde criteriilor de autorizare: "Toate unitatile arata extraordinar de bine, sunt curate, modernizate, nu inteleg care e motivul." Scoala Lunca Ciughes e realizata din fondurile UE, are toate dotarile, cea din Ciughes are centrala, utilitati, e varuita, curata, doar cea din Popoiu, isi aminteste brusc edilul, "nu are apa curenta." Guta Stiuca, primarul din Parincea, nu e deloc surprins: "Daca nu ai bani, cu ce sa faci modernizari? Nu avem apa la Scoala Vladnic 2, vin copiii cu sticluta de acasa, la Scoala Vladnic 1 nu exista grup sanitar, iar la Poieni-Nastaseni, unde e o cladire veche, facuta aiurea, in varf de deal, prin 1975, invata doar opt copii. Pentru opt copii nu-ti da nimeni bani de renovare. Am igienizat o singura clasa din cinci, cancelaria, holul si intrarile. In rest, a ramas asa cum era." CL Parincea nu are bani de rispit pe o hardughie pe trei sferturi nefolosita, de fapt, sustine edilul, nu are bani deloc.
Principalele motive pentru care scolile nu au primit autorizatie sanitara sunt:
– cladiri vechi cu structura de rezistenta afectata
– grup sanitar inadecvat
– lipsa apei curecte
– lipsa canalizarii
– mobilier inadecvat
– spatii insalubre, neigienizate
– spatii improprii desfasurarii activitatilor scolare (sali de clasa amenajate in camere de camin, de exemplu si care nu respecta cubajul)
Probleme vechi: Scoala Temelia, de trei ani tot in constructie
Scoala din satul Temelia din comuna Gura Vaii este in constructie inca din august 2008. Licitatia a fost organizata in iunie 2008 si a fost castigata de o firma din Bacau. Neintelegerile au aparut imediat. Cei implicati in proiect au inceput sa se acuze reciproc. Cand sa inceapa lucrarea, constructorul a constatat ca proiectul a fost realizat din birou: pur si simplu scoala nu “incapea” in teren si a fost nevoie sa fie rasucita la 90 de grade. A inceput scandalul si santierul a stagnat, iar dosarul a ajuns in instanta. Si la Scoala cu clasele I-VIII Caraclau, comuna Barsanesti, se realizeaza de vreo trei ani reparatii capitale, iar termenul de finalizare este inca incert.
Inspectorii sanitari de la Directia de Sanatate Publica au demarat o actiune de verificare a unitatilor de invatamant. "Acesta este un control tematic, urmare a unei adrese de la Ministerul Sanatatii, primite pe 9 septembrie, ne-a declarat dr. Dana Marcu, coordonator al Inspectiei Sanitare de Stat. Am facut deja verificari si am observat ca mai sunt scoli cu probleme. In unele din cele pe care le stiam cu deficiente s-a investit, in altele nu. Am mai gasit unitati care nu s-au aprovizionat cu substante dezinfectante." Acolo unde s-au descoperit nereguli, inspectorii vor reveni dupa o perioada de gratie acordata pentru intrarea in legalitate. In acelasi timp, continua activitatea curenta a Inspectiei Sanitare de Stat, care trebuie sa verifice in teren daca, in scolile autorizate pe raspunderea directorilor, sunt indeplinite normele specifice de functionare.
Roxana Neagu
Silvia Patrascanu
Doina Mincu